3VOOR12 draait (week 38): Tv On The Radio, Blitzen Trapper, Okkervil River 3VOOR12 draait (week 38): Tv On The Radio, Blitzen Trapper, Okkervil River

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 38): Tv On The Radio, Blitzen Trapper, Okkervil River

De favorieten van de redactie

Het is lang geleden dat de redactie zo op één lijn zat als deze week. Maar wat wil je ook met zo'n plaat. Hem negeren is onmogelijk, de schoonheid ervan ontkennen is zinloos. Niet voor niets was de gastenlijst voor de 3VOOR12 Presenteert binnen vijf minuten vol. Och, wat is die mooi he, Dear Science van Tv on the Radio?

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de week
Ziggi – In Transit (Rock’N Vibes/Greensleeves/VP/PIAS)

3VOOR12 Single van de week
MGMT – Kids (Columbia/SonyBMG)

3FM Megahit
Kings Of Leon - Sex On Fire (RCA/SonyBMG)

De Top 10

1.TV On The Radio - Dear Science, (album, 4AD/V2)
"Innovatief en toch redelijk toegankelijk: chapeau!" (Menno Visser)
"Pas na meerdere draaibeurten blijkt dat de New Yorkse artrockers niets aan gelaagdheid en intensiteit hebben ingeleverd." (Stephan van Peursem)
"Een van de laatste bands die nog goede, meeslepende ballads kunnen schrijven." (Robin Geurts)
"Prachtig. Beste band in het hier en nu." (Fiona Fortuin)
"Dat TV On The Radio iets toegankelijker is geworden is helemaal niet zo erg." (Bart Snoeren)

2.Blitzen Trapper - Furr (Sub Pop/Konkurrent)
"Alle dertien goed en alle dertien anders." (Stephan van Peursem)
"Wat een mooie liedjes." (Fiona Fortuin)
"Blitzen Trapper maakt ineens echte liedjes, hele mooie liedjes!" (Bart Snoeren)

3.Okkervil River - The Stand-Ins (album Jagjaguwar/Konkurrent)
"Dit is gewoon een vakkundig gearrangeerd pop/rock album met een lach en een traan." (Menno Visser)
"Binnen een jaar weer een prachtalbum." (Bart Snoeren)

4.Skinnerbox – Show Your Teeth (Tocado)
"Het woord ‘groeiplaat’ ga ik niet gebruiken, want dat is Show Your Teeth niet. Het is een schilderijplaat." (Bas van Duren)

5.Dio met Voicst - Het Is Je Boy (single; Topnotch)
"Goed fout of fout goed. De perfecte Lowlands Alpha-hit." (Leonieke Daalder)

6.3VOOR12 Presenteert… Ziggi live in Desmet 16-09-2008
"Ziggi is klaar voor het echte werk." (Atze de Vrieze)

7.Medecophobic - Promo (demo, eigen beheer)
"Voor iedereen die Brodequin of Liturgy kan waarderen is er nu ook Medecophobic. Massief, razendsnel en luchtdicht verpakt." (Jona Rovers)

8.La Blogotheque
"Altijd leuk wanneer je andere goede muzieksites ontdekt (dank Reinier!). En nog leuker wanneer ze dan ook plaats hebben voor ons Hollandse trots." (Leonieke Daalder)

9.Cadence Weapon - Afterparty Babies (Big Dada, 2008)
"Sterke, vrijwel clichéloze hiphopplaat van een groot, jong talent. Dit weekend op ZXZW." (Robin Geurts)

10.Ladyhawke - Ladyhawke (album, Modular/Universal)
"Miss Kittin en Shirley Manson zullen het met afgrijzen beluisteren: dit is de geheime elektropop formule waar zij al zo lang naar op zoek waren." (Menno Visser)

De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Stevie Wonder live @ Ahoy 15-09-2008
Het mooiste moment van de avond: Stevie’s zonnebril zit niet lekker. Hij zet hem af en gooit hem op de grond onder zijn piano. En dus kijken de bezoekers de soullegende eindelijk diep in de blinde ogen. Het moment is veel ontwapenender dan de soms wel erg sentimentele praatjes tussen de klassiekers door. Zo blijkt ook uit het lawaai uit de zaal als hij besluit nog een liedje zonder bril te spelen. Stevie was zo goed bij stem dat ik zelfs bijna I Just Called To Say I Love You mooi vond. Nou ja, bijna dan.

3VOOR12 Presenteert… Ziggi live in Desmet 16-09-2008
Met een charmante glimlach, een groepje fanatieke fans vooraan en een strakke band pakte Ziggaman Desmet in. Daar presenteerde hij zijn nieuwe album, dat vol staat met reggaehits, met op de juiste momenten dancehallversnellingen. Ziggi is klaar voor het echte werk.

Black Lips live @ Melkweg 18-09-2008
Dat laatste nummer! Was dat nieuw? Ik weet het niet, maar goed was het wel. De Black Lips namen sowieso de tijd om nieuw werk uit te proberen. Het ziet er allemaal nonchalant uit wat ze doen, met soms vier valse stemmen door elkaar en zorgvuldig ontstemde gitaren, maar die liedjes zitten stuk voor stuk verraderlijk goed in elkaar. Weet je wat, ik zeg het gewoon: de beste garage band ter wereld. 

MENNO VISSER DRAAIT:

Okkervil River - The Stand-Ins (album Jagjaguwar/Konkurrent)
Niets geen countryrootsrock, dit is gewoon een vakkundig gearrangeerd pop/rock album met een lach en een traan.

Ladyhawke - Ladyhawke (album, Modular/Universal)
Miss Kittin en Shirley Manson zullen het met afgrijzen beluisteren: dit is de geheime elektropop formule waar zij al zo lang naar op zoek waren. Deze Nieuw-Zeelandse Londenaar schrijft met gemak hit na hit na hit....

TV On The Radio - Dear Science, (album, 4AD/V2)
Innovatief en toch redelijk toegankelijk: chapeau!


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

La Blogotheque
Altijd leuk wanneer je andere goede muziek-sites ontdekt (dank Reinier!). En nog leuker wanneer ze dan ook plaats hebben voor ons Hollandse trots. In dit geval de Kift. Een sessie ergens op straat in Parijs. De Kift in topvorm. De regisseur van de sessie meldt: "I was about to cry but tried not to."

Emiliana Torrini - Jungle Drum (cd Me and Armini)
En opeens ben ik gevallen voor Emilliana Torrini. Niks voor mij. Dat Ijslandse Engels-accent is natuurlijk reuze schattig, maar werkt al snel op mijn zenuwen. Maar toch.....Jungle Drum ademt energie en heeft een super aanstekelijk Johnny Cash-gitaartje. En opeens klinkt Toroni alsof je daar een leuke avond mee kan hebben.

Dio met Voicst - Het Is Je Boy (single; Topnotch)
Wat precies de rol van Voicst is blijft vaag. In de clip komen ze, op 1 shot met Tjeerd na, niet voor. Maar het doet er eigenlijk niet toe. Het is een feest! Zo'n feestje waarbij het niet meer uitmaakt of het wel cool is, gewoon laten gaan. Goed fout of fout goed. De perfecte Lowlands Alpha-hit. 

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

TV On The Radio - Dear Science (4AD/V2)
Je kunt je als band makkelijk van je achterban vervreemden door een op het gehoor te toegankelijke plaat te maken. Dit gevaar ligt met Dear Science ook op de loer. Dear Science is namelijk lichter en toegankelijker dan de vorige albums van TV On The Radio. Ik hoop dat mensen die daarom bij de eerste draaibeurt afhaken het album vaker durven te luisteren, want pas na meerdere draaibeurten blijkt dat de New Yorkse artrockers niets aan gelaagdheid en intensiteit hebben ingeleverd. 


Blitzen Trapper - Furr (Sub Pop/Konkurrent) 
Dertien tracks op de nieuwe Blitzen Trapper. Alle dertien goed en alle dertien anders. Het zestal uit Portland, Oregan schiet van country naar folk via noise en rock zonder ons ook maar ergens met de clichés van een van die genres op te zadelen.

Julien Chaptal - Tokens (Remote Area) (release 22 september, vanaf dan ook op de luisterpaal)
Een afwisselend dance-album dat zich beetje bij beetje opent. Bij de eerste track "Baffle" kun je Julian Chaptal misschien nog wel onder het minimal kopje plaatsen of (door de korte stemsamples) Akufen als referentie-punt nemen, maar naarmate het album vordert wordt het steeds uitbundiger en neemt de Frans-Amsterdamse producer ons mee op een trip met talloze hoogtepunten. 

BAS VAN DUREN DRAAIT:

Skinnerbox – Show Your Teeth (Tocado)
De eerste keer toen ik Show Your Teeth hoorde, dacht ik nog dat er iets goed mis was gegaan met het afmixen. De drums klonken maar mat en verdrongen. De gitaren waren gruizig en de zang ging alle kanten op. Het woord ‘groeiplaat’ ga ik niet gebruiken, want dat is Show Your Teeth niet. Het is een schilderijplaat. En om alle facetten te ontdekken, moet je er gewoon even wat aandachtiger naar kijken/luisteren. Dan pas merk je hoe goed de dame en heren van Skinnerbox Sfeer met een hoofdletter S weten neer te zetten. En daar heb je geen tien draaibeurten voor nodig.

Mijn eigen harde schijf
Ik heb vrienden die echte filmfreaks zijn. Kasten vol met dvd’s vullen hun kamers en ergens in een hoek ligt dan een stapel van een stuk of 100 dvd’s. "Die moet ik nog zien", zeggen ze dan, terwijl ze bij de dvd-boer nog even tien stuks afrekenen. Ik waak ervoor om niet hetzelfde te doen met gedownloade albums, maar dat valt nog vies tegen. Dus bij deze; sorry Spoon, The National Bank en Silversun Pickups dat jullie zoveel virtuele stof hebben moeten verzamelen. Kom met nieuwe albums en ik beloof bij deze plechtig ze meteen te beluisteren.

Het geluid van een stofzuiger, wasmachine en droger
Het Tilburgse festival ZXZW is weer begonnen en het is inmiddels voor mij traditie geworden om een slaapplek voor bands aan te bieden. 17 muzikanten in drie dagen tijd; New Yorkers, Ieren, Engelsen en een verdwaalde Portugees. Hopelijk krijg ik dit jaar niet weer de vraag waar je goede speed kan halen. 

ROBIN GEURTS DRAAIT:

Common - Be (van het album Be uit 2005)
Inspiratie voor nieuwe ouders en natuurlijk ook voor Danne Rykle Moza zelf. Je kunt van alles worden... maar voorlopig is het al cool dat je er bent.

TV On The Radio - Dear Science
Wat een prachtplaat. Een van de laatste bands die nog goede, meeslepende ballads kunnen schrijven. Maar ze brengen gelukkig ook de rock en roll, en hoe!

Cadence Weapon - Afterparty Babies (Big Dada, 2008)
Als we het toch over baby's hebben.. zelfs het label is toepasselijk! Dit album heb ik al een tijdje, maar Cadence Weapon staat dit weekend op ZXZW als een van de hoofdacts, dus draait ie nog een rondje. Sterke, vrijwel clichéloze hiphopplaat van een groot, jong talent. Ga het checken als je in Tilburg bent!


JONA ROVERS DRAAIT:


Medecophobic - Promo (demo, eigen beheer)
Voor iedereen die Brodequin of Liturgy kan waarderen is er nu ook Medecophobic. Massief, razendsnel en luchtdicht verpakt - na deze drie nummers ben je helemaal murw gebeukt. En dat lijkt me ook precies het doel van de band. De bandnaam betekent overigens de angst voor het zichtbaar hebben van een stijve...

Being Killed – Kill Yourself (album, Comatose Music)
Deze CD vind ik vooral de moeite waard door de vocalen van ex-Disgorge en Pathology zanger Levi Fuselier. De grunt van deze man is echt diep! Verder zijn de slams niet onaardig, maar de neppe drums en te lang aangehouden riffs drukken de pret nogal.

The Acacia Strain – Continent (album, Prosthetic Records/Bertus)
Als je muziek in een niet origineel stramien maakt, zorg dan dat het goed uitgevoerd wordt. The Acacia Strain heeft dat begrepen en doet niets nieuws, maar doet het wel voortreffelijk. Breaks en versnellingen op de juiste momenten, lekkere grooves, een goede afwisseling tussen relaxed en gestressed. Alle bandleden voeren hun taak meer dan gedegen uit, en het levert (opnieuw!) een dikke metalcore-CD op, die in geen enkel opzicht iets toevoegt. En bij deze release denk ik dan: nou en?!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

TV On The Radio - Dear Science (4AD/V2) 
Prachtig. Beste band in het hier en nu.

Cold War Kids - Loyalty To Loyalty (V2)
Dat geldt ook voor dit album en deze band.

Blitzen Trapper - Furr (Sub Pop/Konkurrent)
En Blitzen Trapper verrast. Hun optreden een tijd terug in Utrecht gaf al een beetje de richting aan die Blitzen Trapper op lijkt te gaan; minder rammel, consistenter, meer folk. Jammer dacht ik toen, wat een mooie liedjes denk ik nu. 


BART SNOEREN DRAAIT:

TV On The Radio - Dear Science (4AD/V2)
Dat TV On The Radio iets toegankelijker is geworden is helemaal niet zo erg. Single ‘Golden Age’ klinkt geiler dan Prince in zijn beste jaren en behoort door elke zichzelf respecterende dj grijs gedraaid te worden deze herfst. Zo kunnen duizenden nieuwe zieltjes kennis maken met deze wonderlijke band en na het weekend massaal naar de platenwinkel rennen.

Okkervil River – The Stand-Ins (Jagjaguwar/Konkurrent)
Binnen een jaar weer een prachtalbum. Daar kan menig britpop bandje nog wat van leren momenteel.

Blitzen Trapper – Furr (SubPop/Konkurrent)
Blitzen Trapper maakt ineens echte liedjes, hele mooie liedjes!


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12