3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12AWARD show, The Stooges live @ WATT, 3VOOR12 presenteert De Kift 3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12AWARD show, The Stooges live @ WATT, 3VOOR12 presenteert De Kift

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12AWARD show, The Stooges live @ WATT, 3VOOR12 presenteert De Kift

De favorieten van de redactie

Auw, auw… niet te hard schreeuwen, aanslaan en drummen. Wat een feest was het gisteravond. En wat een winnaar. De Jeugd van Tegenwoordig kraait victorie vanwege van de 3VOOR12 Award 2008! Poppodium WATT is de winnaar van afgelopen dinsdag en De Kift gaat aan de zure zult en nodigt iedereen uit.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

3VOOR12 Single van de week
Snow Patrol - Take Back The City (Universal)

3VOOR12 Album van de week
De Kift - Hoofdkaas (V2)

3FM Megahit
Ting Tings - Shut Up And Let Me Go (SonyBMG)


Top 10:

1. 3VOOR12AWARD show (3VOOR12 RADIO LIVE, 4 september)
“Wat een winnaar, wat een sfeer, wat topavond!” (Menno Visser)
“De milde bonk in mijn hoofd vertelt me dat het een topavond was” (Leonieke Daalder)
“Het is maar goed dat ik mijn nieuwe schoenen niet aan had” (Fiona Fortuin)
“Mensen die geen behoefte hebben aan een champagnedouche, deden er verstandig aan om de voorste rij te vermijden” (Bas van Duren)

2. Iggy Pop & the Stooges live @ WATT, Rotterdam 02-08-2008
“Goed optreden in een mooie, nieuwe zaal” (Fiona Fortuin)
“Dit is precies wat het nieuwe WATT nodig had bij zijn officiële ten doop houding (Atze de Vrieze)
“Tijd voor een logeeradres in Rotterdam” (Erik Zwennes)

3. 3VOOR12 presenteert De Kift
“Knoertige uit de klei getrokken ritmes overstemd door snerpend koper en woorden van diepe poetische pracht” (Leonieke Daalder)
“Blijft een mooi fenomeen, die band” (Atze de Vrieze)
“Er zijn bands die je alles gunt. Niet uit medelijden, maar omdat ze het echt verdienen” (Ron van der Sterren)

4. Metallica - Death Magnetic (album, Universal)
“Metallica zoals het hoort: de definitie van megametal” (Ron van der Sterren)
“Hun beste sinds The Black Album als je het mij vraagt” (Stephan van Peursem)
“Nu vind ik dat Tour of Duty ook terug moet komen. De leader is er al” (Fiona Fortuin)

5. Yo Majesty - Kryptonite Pussy EP (Domino/Munich)
“Grof, hard, extreem en heel aanstekelijk” (Leonieke Daalder)
“De vadsige Riot Grrrl variant van The Cool Kids. Met lekker veel mayo en pepertjes” (Erik Zwennes)

6. Little Boots
“"Britney Spears met een goede beat" zegt Leonieke Daalder. Ja en amen” (Bas van Duren)
“Bas en Leonieke hebben 100% gelijk over Little Boots” (Robin Geurts)

7 Portugal. The Man - Censored Colors (Defiance/Konkurrent)
“Zo goed dat ik durf te stellen dat Censored Colors hun beste album tot nu toe is en waarschijnlijk voor hun doorbraak gaat zorgen” (Stephan van Peursem)

8. Kempi – Du Zoon (Top-Notch/Universal)
“De onverbeterlijke Eindhovense rapper Kempi heeft een dodelijke combinatie in zich” (Atze de Vrieze)

9. Emiliani Torrini - Me And Armini (cd Rough Trade/Konkurrent)
“De schorre maar heldere nachtegaal zingt weer” (Menno Visser)

10. Growing - All The Way (Social Registry/Konkurrent)
“Vooral ook hard draaien zodat je de rest van de wereld om je heen niet meer hoort” (Stephan van Peursem)


De lijstjes:


MENNO VISSER DRAAIT:

3VOOR12AWARD show (3VOOR12 RADIO LIVE, 4 september)
Wat een winnaar, wat een sfeer, wat topavond! Het leuke is dat vrijwel alle genomineerden van de partij waren. Als dat binnenkort geen leuke samenwerkingen oplevert, weet ik het niet meer.

Emiliani Torrini - Me And Armini (cd Rough Trade/Konkurrent)
De schorre maar heldere nachtegaal zingt weer. Telkens trap je in haar trucje dat je een denkbeeldige beschermende arm om haar heen wilt slaan, maar ze staat haar mannetje vast wel....

Giant Sand - Provisions (cd Yep Roc/Sonic)
Buitenbeentje Howe Gelb blijft een Americana sfeermaker van de puurste soort. Wie dit luistert moet niet klagen dat de fles whiskey midden in de nacht leeg raakt.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

De 3VOOR12 Award
Iedereen die er toe deed was er. De sfeer was uitgelaten. De drank vloeide rijkelijk. De winnaars waren blij. De verliezers sportief. En de milde bonk in mijn hoofd vertelt me dat het een topavond was.

3VOOR12 presenteert De Kift
Knoertige uit de klei getrokken ritmes overstemd door snerpend koper en woorden van diepe poetische pracht. Vierkant, hoekig en dan weer frivool en zwierig. De Kift kwam, zag en overwon. Vanaf zaterdag concert van de week op 3VOOR12TV.

Yo Majesty - Kryptonite Pussy EP (Domino ook op http://www.myspace.com/yomajesty4life)
Grof, hard, extreem en heel aanstekelijk. Een beetje als de Jeugd van Tegenwoordig, maar dan heel anders. Ik pleit voor een duet.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

3VOOR12 Award uitreiking live vanuit Desmet 4-9-2008
Het is maar goed dat ik mijn nieuwe schoenen niet aan had. Ze zijn nog niet ingespoten en het was druk. Gezellig druk. Bah, wat een vies woord en dat zouden mijn schoenen dus ook zijn geworden.

Iggy & The Stooges live in WATT, 2-9-2008
Goed optreden in een mooie, nieuwe zaal.

Metallica - The Day That Never Comes (song van het album Death Magnetic/Universal)
Nu vind ik dat Tour of Duty ook terug moet komen. De leader is er al. http://www.youtube.com/watch?v=Mlahvvymkxc


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Little Boots - Meddle (50 Bones)
Drums en klappende handen als intro. Zijn het de The Ting Tings? Nee, want daar beginnen de baslijnen als een gek te stuiteren. Santogold dan? Zou kunnen, maar Victoria Hesketh alias Little Boots moet nog de belofte inlossen van een compleet album. Single Meddle is veelbelovend met een ontzettend catchy refrein en een kerkkoor op de kop toe. "Britney Spears met een goede beat" zegt Leonieke Daalder. Ja en amen.

De Jeugd van Tegenwoordig bij 3VOOR12 Award uitreiking Desmet 4-9-2008
Kort, krachtig, kerk. Mensen die geen behoefte hebben aan een champagnedouche, deden er verstandig aan om de voorste rij te vermijden toen Vieze Fur een volle glas in zijn hand had en een slok in zijn mond.

Truckasaurus - Tea Parties, Guns & Valor (Fourthcity)
De Schotse muzikant Germlin zei dat hij muziek van Super Nintendo-geluiden maakt uit wraak dat hij nooit de spelcomputer van zijn ouders kreeg. Truckasaurus doet hetzelfde met nog oudere Nintendo-apparaten. Zeventien nummers is net iets teveel voor iedereen die terugverlangt naar spellen met twee knoppen, maar het overgrote deel brengt je in een prettige déjà-vu stemming. Toch maar eens op marktplaats gaan rondsnuffelen naar die oude zwartgrijze dozen...


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Nick Catchdubs & Mr. Drucker - Radio Friendly Unit Shifter (90's mixtape)
Het is bijna tijd voor de 90's request week op 3FM en ik wil niet weer de hele week Anouk en 2 Unlimited horen (met alle respect). Dus, mocht je van plan zijn een plaatje aan te vragen, dan smeek ik je: laat je inspireren door deze mix en denk ook eens aan L7, King Missile, Cibo Matto en vooral Tripping Daisy.

Goldfrapp - Happiness (Rex The Dog remix)
Het heeft lang geduurd voor deze afgekeurde remix op het web uitlekte. Nu is hij dan eindelijk te vinden. Beter dan het origineel en een mooie lekkermaker voor het album van Rex The Dog, dat deze maand uitkomt. 

Little Boots - Stuck On Repeat
Bas en Leonieke hebben 100% gelijk over Little Boots. Haar nieuwe single is leuk, maar dit is de echte hit van Little Boots die al maanden heerst op de dansvloer (ook in de Fake Blood remix). Mede geproduceerd door Joe 'Hot Chip' Goddard, dus dan weet je dat het wel goed zit.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Kempi – Du Zoon (Top-Notch/Universal)
De onverbeterlijke Eindhovense rapper Kempi heeft een dodelijke combinatie in zich: paranoia, een minderwaardigheidscomplex én zelfoverschatting. De emotionele tracks op zijn langverwachte debuut vind ik net wat te, maar door zijn broeierige flow en die vreemde interne strijd is het wel van begin tot eind razend boeiend. Ik hang zoals altijd aan zijn lippen.

De Kift – cd-presentatie in Studio De Kift, Koog aan de Zaan 29-08-2008
Er gaat een grote schaal verse haring rond in de studio van De Kift. Met Hollandse vlaggetjes uiteraard. De presentatie van het nieuwe album Hoofdkaas voelt als een familiefeest, en dat is het natuurlijk ook. Met bier in een badkuip, bakjes borrelnootjes op tafel en de band van ome Ferry Heijne die zo’n beetje het hele nieuwe album speelt. Opzwepende hoempa met knetterend koper en ontroerende polderromantiek wisselen elkaar af. Blijft een mooi fenomeen, die band.

Iggy Pop & the Stooges live @ WATT, Rotterdam 02-08-2008
Ja hoor, na twee nummers hangt die broek alweer op half zeven en na twintig minuten staat het podium vol met dansende mensen. Je weet wat je in huis haalt met The Stooges: een garage rock ’n roll machine. En dat is precies wat het nieuwe WATT nodig had bij zijn officiële ten doop houding.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Metallica - Death Magnetic (album, Universal)
Ik zeg 't eerlijk, ik was teleurgesteld op Pinkpop. Dat lag aan mijn eigen verwachtingen. Natuurlijk was Metallica een uitje voor het gezin, net als Six Flags of een honkbalwedstrijd in L.A. Voor heftig moet je gewoon naar Bonne Aparte, drong toen tot me door. Maar nu, met dit album, dat vanaf de eerste tel onverbiddelijk vol gas gaat, is Metallica zoals het hoort: de definitie van megametal.

Fuck The Facts - Disgorge Mexico (album, Relapse)
Na een zomer met een hoop melancholie (ja, soms zelfs klassiek!) is het tijd om de boel weer even in balans te trekken. En daar helpt maar 1 middel tegen. Nog meer (mathematische) herrie dus. 't Schijnt trouwens een fris onderzoeksfeit te zijn dat klassiek en metal even dicht bij elkaar liggen als haat en liefde! Wat moet je daar nu mee? Precies: Fuck The Facts en verlies al je zelfvertrouwen!

De Kift - Hoofdkaas (album, Eigen beheer/V2)
Er zijn bands die je alles gunt. Niet uit medelijden, maar omdat ze het echt verdienen. Verhaaltjesverteller Ferry had al lang miljonair kunnen zijn als ie met zijn familie de krachten van Kelly Family en K3 had gecombineerd en de volksverteller voor alle vierjarigen in ons land was geworden. Ik zie ouders, die door hun kroost naar De Kift gesleept worden. Ik zie rijen met grote ogen en open vallende monden, allemaal getogen in dat te gekke De Kift shirt dat je gewoon MOET hebben. Ik zie vader elke avond voorlezen uit dat enorme uitvouwbare De Kift object met die cd erin. Ik zie kortom een betere wereld. En dat allemaal dankzij een album van een Noord-Hollands bandje. Wat muziek niet kan doen.


STEPHAN VAN PEURSEM

Portugal. The Man - Censored Colors (Defiance/Konkurrent)
Iets traditioneler dan de vorige albums van Portugal. The Man. Viel op het eerste gehoor daarom een beetje tegen voor mij. Teveel jaren 70 rock... en standaard popliedjes. Waar is de echte gekte gebleven?  Een paar luisterbeurten later blijkt Portugal. The Man hun allegaartje van indie, folk, rock , prog, reggae (en noem eigenlijk alle muziekstijlen maar op)  tot een eigen geluid omgetoverd te hebben dat pas na meerdere keren luisteren op z'n plek valt. En dat eigen eigen geluid bevalt me heel goed. Zo goed zelfs dat ik nu durf te stellen dat Censored Colors hun beste album tot nu is en waarschijnlijk voor hun doorbraak gaat zorgen. Ga ze vooral ook live zien eind deze maand wanneer ze de kleine zalen van Nederland vast en zeker plat zullen spelen!

Growing - All The Way (Social Registry/Konkurrent)
Ik heb een hekel aan de term groeiplaat. En de term het liefst ook zo weinig mogelijk, zeker als de band die het album maakt Growing heet. Toch kom ik er nu niet onderuit. Vorige week vond ik het album All The way al goed, nu vind ik het nog beter. De geluidstapijten zijn langzaam een soort van warm bad geworden waarin ik 's ochtends in de trein lekker nog een beetje verder bij kan dromen. Warme drones met soms een fijne beat ergens onder een dikke laag ruis zorgen voor een hele fijne roes. Vooral ook hard draaien zodat je de rest van de wereld om je heen niet meer hoort.

Metallica - Death Magnetic (Universal)
Loop ik jaren lang alle Metallica-fans in mijn omgeving ervan te overtuigen dat Metallica nu toch echt een gepasseerd station is, dat Metallica hun beste tijd heeft gehad en dat de band een parodie op zichzelf is geworden; brengen ze opeens een heel goed album uit. Hun beste sinds The Black Album als je het mij vraagt. Misschien pure melancholie omdat ik opeens terug denk aan de tijd dat ik nog lang haar had en Metallica mij wakker hield als ik 's ochtends vroeg mijn krantenwijk liep. Misschien is dit wel juist hun ouderwetse album en wilde ik nog een keer mezelf zestien jaar oud voelen en denken dat zware riffs en lange haren het toppunt van mannelijkheid zijn. Kortom, ik weet  niet wat het is, maar Metallica raakt me weer. 


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Yo Majesty - Kryptonite Pussy EP, 12” (Domino/Munich http://www.myspace.com/yomajesty4life)
De vadsige Riot Grrrl variant van The Cool Kids. Met lekker veel mayo en pepertjes. We hebben ‘m hier op de redactie alleen op 12”. Het was even zoeken naar de platenspeler, wat afstoffen en na twee nummers ook nog weer dat vreemde ding omdraaien. Maar die extra moeite maakt de ervaring nog intenser. Deze routine ga ik nog vaak herhalen de komende weken.

Iggy Pop & the Stooges live @ WATT, Rotterdam 02-08-2008
Nee, ’k had ze nog nooit gezien. Verwachtte toch een beetje een Madurodam/Efteling-ervaring. Onzin, dit was een memorabele en waardige opening van het podium dat Rotterdam verdient. Dat wordt vast nog vaak treinen naar Rotje. Tijd voor een logeeradres.

The Moi Non Plus, These Are Powers, Women, Adept, Bonne Aparte, Skeletons
Dit rijtje topbands speelt 22 oktober in de Cakeshop tijdens CMJ in NY. Behalve These Are Powers, zij touren van 3 t/m 8 oktober met BA en TMNP door Nederland. Ook komt binnenkort hun plaat uit. Net als The Moi Non Plus en Women trouwens. En ik kan alvast verklappen: ze zijn alledrie zeer zeer zeer goed. Het Amsterdamse The Moi Non Plus is na een paar keer luisteren verrassend vriendelijk en gestructureerd (maar ook meer dan voldoende direct en smerig). Women is divers en virtuoos. These Are Powers (met ex-Liars bassist Pat Noecker) vervreemdend en lekker hard. Gaat dat horen, zien en alom prijzen en tippen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12