3DOC12: Johnny Cash at Folsom Prison 3DOC12: Johnny Cash at Folsom Prison

Sonja van Hamel: “Cash was een weldoener”

, Bas van Duren

3DOC12: Johnny Cash at Folsom Prison

Sonja van Hamel: “Cash was een weldoener”

Bas van Duren ,

Van 20 tot en met 30 december wordt in Amsterdam de 21e editie van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) gehouden. Ook dit jaar presenteert 3VOOR12 drie muziekfilms die verschillende personen vooraf mogen zien. Muzikante Sonja van Hamel mag het spits afbijten met Johnny Cash at Folsom Prison.

Sonja van Hamel: “Cash was een weldoener”

Ook dit jaar presenteert 3VOOR12 weer drie muziekfilms op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) dat van 20 tot en met 30 november wordt gehouden. Onze eigen avond vindt plaats op vrijdag 28 november in Pathé De Munt vanaf 19.00 uur. Muzikante Sonja van Hamel van de band Bauer keek alvast naar Johnny Cash at Folsom Prison.

Als de laatste paar noten van Johnny Cash zijn gezongen is Sonja van Hamel even stil. Een handjevol ex-gevangenen die bij het concert van Johnny Cash in Folsom Prison aanwezig waren, hebben ontroerende en boeiende verhalen over hoe zij het concert hebben beleefd. Wat dat betreft gaat de 87-minuten durende documentaire verder dan alleen het optreden zelf. Cash komt nooit pratend in beeld, zijn voormalige bandleden en familie wel. Van Hamel: “De documentaire zet een mooie sfeer neer, waarbij je voelt hoe beladen dat optreden was voor de gevangenen. Door de songs van geschreven tekst te voorzien, let je daar alleen nog maar meer op.”

Johnny Cash at Folsom Prison besteedt veel aandacht aan de relatie tussen Cash en gevangene Glen Sherley. Sherley schreef het lied Greystone Chapel over een kapelletje in Folsom Prison. Cash kreeg de bladmuziek de avond voor het concert in zijn handen gedrukt en speelde het lied, tot groot vreugd van Sherley. Van Hamel: “Cash was een weldoener, maar ik zie ook iets krampachtigs bij hem. Je ziet dat hij zijn innerlijke onrust probeert te sussen.”

Van Hamel geeft toe voorheen weinig op te hebben met country. “Dat kwam pas twee jaar geleden toen ik naar San Fransisco vertrok om songs op te nemen. Daar kwam ik in contact met muzikanten die hun roots hebben in de country. Toen begon ik de muziek te begrijpen en luisterde ik meer naar Lead Belly en Hank Williams. Teksten wegen voor hen veel zwaarder dan de muziek. Cash zong in Folsom Prison 25 Minutes dat gaat over de laatste minuten van een ter dood veroordeelde. Ik kan me voorstellen dat die gevangenen dat gevoel heel goed kunnen voorstellen.”

Kritiek heeft Van Hamel ook op de documentaire: “Er is duidelijk gekozen voor een collage-achtige vorm. Daardoor is er niet echt een duidelijke lijn te vinden. De verhalen van de gevangenen hebben soms iets te maken met het optreden zelf, zoals met Glen Sherley. Anderen lijken weinig verband te hebben. Zo krijg je niet zoveel over Johnny Cash zelf te horen, terwijl hij ook een duistere kant had. Dat zag je dan weer terug in Walk The Line, wat ik echt een prachtige film vind.”

Heeft Van Hamel overeenkomsten met Cash? “Ik herken de uitersten. Veel pieken en dalen. De verhouding van Cash met June Carter herken ik. Het is heel intens om als duo op te treden en dat heb ik met Berend Dubbe van Bauer ook. Dat is iets heel krachtigs.” Johnny Cash at Folsom Prison heeft Van Hamel niet in haar collectie. “Misschien binnenkort, of anders zijn laatste paar albums met covers. Ik hoorde op een compilatie-cd van een vriendin een cover van Personal Jesus door Cash. Fascinerend.” En een soortgelijk optreden van Van Hamel in een Nederlandse gevangenis? “Haha! Sonja live in Bijlmer Bajes. Ja, wie weet…”

De documentaire Johnny Cash At Folsom Prison is vrijdag 28 november te zien tijdens 3DOC12, de speciale avond van 3VOOR12 op het IDFA in bioscoop Pathé de Munt in Amsterdam. Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is van 20 tot en met 30 november. Kaartjes voor de 3DOC12 avond kosten 25 euro. 3VOOR12 nieuwsbrieflezers krijgen bij inlevering van de speciale bon 7 euro korting.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12