Vredenburg niet zo stuurloos als Volkskrant beweert

Directeur De Haan: “Klagen via de krant helpt sowieso niet"

Volgens een artikel in de Volkskrant is er een stuurloze situatie ontstaan bij podium Vredenburg in Utrecht. Directeur Ed de Haan zou de regie kwijt zijn en bovendien geen verstand van muziek hebben. Dat eerste klopt niet, aldus De Haan, maar dat hij geen verstand heeft van muziek heeft hij zelf gezegd.

Directeur De Haan: “Klagen via de krant helpt sowieso niet"

De regie en sturing zijn volledig zoek, de directeur geeft zelf toe geen verstand van muziek te hebben en het geluid is beroerd. Dat is de huidige stand van zaken bij Vredenburg Leidsche Rijn volgens een artikel in de Volkskrant van vrijdag 21 maart. De tijdelijke locatie, in afwachting van de opening van het Muziekpaleis, lijkt het slachtoffer te zijn geworden van de hoge verwachtingen.

Volgens directeur Ed de Haan valt dat wel mee. Hij zegt zich niet te herkennen in de geschetste situatie. “In het stuk in de Volkskrant lijkt het alsof Vredenburg tegenover Jan van den Bossche staat, die in dat stuk het meeste commentaar levert. Maar dat klopt niet. We proberen er samen met alle macht het beste van te maken.” Dat dat soms knap lastig is, beaamt De Haan. Daarover maakt hij zich geen illusies. Maar het wordt er ook niet makkelijk op als er via de krant geklaagd wordt door partijen waar hij mee moet samenwerken. “Van den Bossche moet dan gewoon naar mij toe komen.”

Met het geluid in Vredenburg Leidsche Rijn valt het ook wel mee, aldus Jon Symons, gitarist van Intwine. Hij speelde in december op de nieuwe, toen pas geopende locatie. "Je hoorde toen ook al verhalen dat het een galmbak zou zijn, maar daar heb ik niets van gemerkt. Ook de organisatie was prima. Goed eten en drinken en een prima begeleiding."

In het artikel wordt verder de nadruk gelegd op de achtergrond van De Haan, die zichzelf omschrijft als een ambtenaar met weinig verstand van muziek. “Ik heb een bedrijfskundige en organisatorische achtergrond,” verklaart De Haan, “en ik draag muziek een warm hart toe. Ik heb een uitstekend team van programmeurs om me heen. Díe moeten verstand van muziek hebben, en dat hebben ze ook.”

Volgens Gerard Daalhuisen, voorzitter van De Vrienden van Vredenburg (DVV), slaat hij daarmee de plank mis: “Een muziekcentrum leiden is meer dan op de centjes passen.”  DVV is een groep van ruim 350 muziekliefhebbers en oud-medewerkers van Vredenburg.  Over het aanstaande vertrek van hoofd programmering Joy Arpots zegt De Haan: “Als mens kunnen we prima door één deur. Maar wat betreft visie over hoe de positie van hoofd programmering moet worden ingevuld, verschillen we van mening.”