Top Notch verplaatst sales en distributie naar Universal

Hiphoplabel niet in handen van major

Top Notch zal naast de publishing ook sales en distributie onderbrengen bij Universal Music. Het hiphoplabel heeft enkele dagen geleden intrek genomen in het kantoor van Universal.

Hiphoplabel niet in handen van major

Het eerste en grootste hiphoplabel van Nederland gaat een intensieve samenwerking aan met Universal Music. Top Notch zal de sales en distributie verplaatsen van PIAS naar de internationale major. Het label zegt tot het besluit te zijn gekomen door de affiniteit van Universal met internationale hiphop en de fijne samenwerking op het gebied van publishing.

“Universal Music is wereldwijd marktleider op het gebied van hiphop dankzij labels als Def Jam en Interscope en wij zijn dat al jaren in Nederland. Deze samenwerking voelt dan ook als een logische stap. Wij werken op het gebied van publishing al een paar jaar naar grote tevredenheid samen met Universal”, aldus Top Notch labelbaas Kees de Koning.

De medewerkers van Top Notch zijn al enkele dagen geleden verhuisd naar Baarn. Hier heeft men intrek genomen in het kantoor van Universal. “Ik merk dat het niet werkt om in verschillende steden te zitten. Dan gaan er toch vier mailtjes overheen voordat iets bevestigd is.” De Koning ziet Baarn niet als ideale vestigingsplaats, maar wijst op het belang van persoonlijk contact. “Ik vind dat Universal naar Amsterdam of Rotterdam moet verhuizen. Maar als de berg niet naar Mohammed wil komen, dan moet Mohammed naar de berg. Je kan wel heel cool in Amsterdam gaan zitten, maar uiteindelijk gaat het er om dat je je werk goed kan doen.”

De labelbaas zegt vóór het besluit informerende gesprekken te hebben gevoerd met enkele van zijn artiesten. “Niet voor toestemming, maar je wil wel weten hoe er over gedacht wordt. De reacties waren positief.” Ook met de oude distributeur PIAS zijn langdurige gesprekken gevoerd. De Koning zegt niet uit onvrede te vertrekken, maar in PIAS niet de juiste partij te zien voor zijn toekomstplannen. “Bij Universal Nederland werken de beste mensen uit de muziekindustrie. Een artiest legt een plaat bij Top Notch neer en verwacht dat wij voor de beste promotie en distributie zorgen. En dat doen wij.”