The Music In My Head stopt na deze zomer

Festival is financieel niet meer haalbaar

Het Haagse festival The Music In My Head houdt er, na de editie van dit jaar, mee op. De organisatie ziet de kosten elk jaar stijgen en heeft geen hoop op de broodnodige subsidieverruiming. “Maar eerst nog een prachtige laatste editie,” vertelt directeur Cees Debets.

Festival is financieel niet meer haalbaar

Het Haagse festival The Music In My Head houdt er, na de editie van dit jaar, mee op. De organisatie ziet de kosten voor het festival steeds hoger stijgen en heeft geen zicht op de daarvoor broodnodige subsidieverruiming. En dus houdt het festival de eer aan zichzelf. Deze zomer gaat de stekker eruit. “Het is beter om op je hoogtepunt te stoppen,” aldus directeur Cees Debets. “Een teloorgang wil je niet meemaken.”

In 2005 stopte het festival ook al, toen vanwege het verbod op tabaksreclame. De geldkraan van sponsor Javaanse Jongens Eetcafé werd op last van de rechter dichtgedraaid. Hij oordeelde dat het om vermomde tabaksreclame ging, en verbood de sponsoring. De gemeente sprong toen bij met subsidie. Dat is nu niet aan de orde. “We hebben in november 2007 al besloten niet opnieuw subsidie aan te vragen,” aldus Debets. Volgens hem zouden daar de kosten toch niet mee gedekt kunnen worden.

De stijgende kosten zitten hem volgens Debets vooral in het geld dat bands vragen. “Die gages worden steeds hoger. Dat zie je overal. Wij willen het festival absoluut klein houden, niet gaan voor de massa. En dan merk je nu dus dat een dergelijk concept financieel niet haalbaar is.” In een interview met 3VOOR12 in mei vorig jaar noemde Debets The Music In My Head “het plakje ham tussen de tosti van zomerfestivals.” “Dat wordt nu dus een vegetarische tosti,” lacht Debets.

Debets organiseert ook het Crossing Border festival. “Daar gaan we nu dus intensief mee verder,” zegt hij. De opzet zal volgens hem weinig veranderen. “Vorig jaar was het een week, dat zal nu iets minder zijn.” Ook inventariseert hij of er ruimte is voor een nieuw festival. “You never know,” is alles wat hij daarover kwijt wil.

De laatste editie van The Music In My Head vindt plaats op 13 en 14 juni. Sinead O’Connor, Stephen Malkmus, The Notwist, Supergrass, Joan As Policewoman en Tokyo Police Club zijn inmiddels bevestigd. Daar komen nog zes bands bij.