Sessie: Newton Faulkner laat zien hoe je een nummer waardig covert

"Ik heb Teardrop helemaal uit elkaar getrokken"

Newton Faulkner brak internationaal door met een cover. In de Paradisolift laat hij zien hoe je dat nu doet, een nummer waardig coveren.

"Ik heb Teardrop helemaal uit elkaar getrokken"

Newton Faulkner heeft er helemaal zin in. "Kunnen we de lift wel een half uur bezet houden?" Als Newton een half uur wil, krijgt hij een half uur. Voor een radiosessie werd de roodharige dreadlockdrager gevraagd een nummer te coveren. Na 2 Unlimited's No Limit te hebben overwogen ("Is dat echt Nederlands?") en zich verkeken te hebben op Queen's Bohemian Rhapsody, kwam hij uit bij Teardrop van Massive Attack. Het leverde hem zijn doorbraakhit op.

In de Paradisolift laat Faulkner zien waarom hij geroemd wordt om zijn muzikaliteit. Op een virtuoze manier bespeelt hij zijn gitaar. Als een ware eenmansband levert hij zijn eigen beats, toetsen en snaren, en dat uit één instrument. Zijn vingertoppen stoten hard tegen de klankkast. "Ik moet wel oppassen, soms stoot ik ze echt kapot." Dan laat de vriendelijke Brit zien hoe hij Teardrop bewerkt. "Eigenlijk zit het nummer heel simpel in elkaar. Ik heb het uit elkaar getrokken, echt ontrafeld, om het in mijn eentje te kunnen spelen. Ik denk dat het een waardige cover is geworden. Dat was essentieel bij mijn keuze."

16 april staat Newton Faulkner mét band in de Oude Zaal van de Melkweg.