"Ongelooflijk stil in volstrekt lawaai"

David Kleijwegt maakte documentaire over band Low

You May Need A Murderer, de documentaire over de mormonenband Low, wordt vanavond uitgezonden op tv. Popjournalist David Kleijwegt noemt de documentaire een psychologisch document. Vooral van zanger Alan Sparhawk, die mormoon is én kampt met een drugsverslaving. “En dat kom je niet veel tegen,” zegt hij.

David Kleijwegt maakte documentaire over band Low

Volgens popjournalist David Kleijwegt neemt de band Low een unieke plaats in de alternatieve gitaarwereld in. De band ontstond in de hoogtijdagen van de grunge, maar koos ervoor om heel zachtjes en traag te spelen. Daarmee creëerden ze volgens Kleijwegt een soort anti-geluid. “Dat ze in een idioom dat volstrekt lawaai veronderstelt zo ongelooflijk stil zijn, dat fascineerde mij,” aldus Kleijwegt. En dus besloot hij een documentaire over de band te maken. De docu getiteld You May Need A Murderer beleeft vanavond zijn televisiepremiere.

Kleijwegts fascinatie voor de band begon met de plaat Things We Lost In The Fire uit 2001. “Dat vond ik zo’n wonder muzikaliteit dat ik dacht: wat is dit?” aldus Kleijwegt in een interview met 3VOOR12RADIO LIVE. Toen hij daarna ook nog eens hoorde dat de kern van Low bestaat uit een echtpaar, die ook nog eens allebei mormoon zijn, was de fascinatie compleet. “De zanger, Alan, staat met één voet in de biblebelt van Amerika, en met de andere in intellectueel Europa, waar hij een flinke aanhang heeft. Dat maakt hem een erg goede getuige van beide plaatsen; hij hoort nergens.”

Na een voorgesprek ging zanger Alan Sparhawk akkoord met de documentaire. Kleijwegt: “Hij zei tegen mij: ‘Ik ben mormoon, maar ook verslaafd aan drugs. Ik wil niet dat de film alleen daarover gaat.’” Kleijwegt stemde in, maar zei het er wel over te willen hebben. “Toen zei Alan: ‘let’s just do it.’ En daar ben ik hem uiteraard nog steeds dankbaar voor.”

De documentaire You May Need A Murderer wordt vanavond uitgezonden in Het Uur Van de Wolf, om 23.00 op Nederland 2.