Onbetaalde en p2p-downloads tóch in de Superchart

TMF wil geloofwaardig blijven en negeert terechtwijzing branche

Vorige week maakte TMF bekend dat het, na een vermaning van de branche, onbetaalde en p2p-downloads niet meer mee zou nemen in de Superchart. Enkele zeer betrouwbare bronnen melden nu dat die vermaning in de wind geslagen wordt. Onbetaalde en p2p-downloads komen toch in de lijst. “Ze waren niet blij met die terechtwijzing,” aldus een van de bronnen.

TMF wil geloofwaardig blijven en negeert terechtwijzing branche

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat TMF tóch onbetaalde downloads meenemen in de Superchart. Dat melden enkele zeer betrouwbare bronnen aan 3VOOR12. Het besluit is in strijd met de aankondiging die moederbedrijf MTV Nederland vorige week deed. Toen werd gemeld dat de zender na gesprekken met Buma/Stemra, Sena en brancheorganisatie NVPI de onbetaalde downloads uit de hitlijst zou laten. Volgens die partijen gaf de hitlijst een ‘fataal signaal’, als zou de industrie zich hebben neergelegd bij het onbetaald downloaden via onder andere p2p-netwerken.

Nu is intern besloten dat TMF onbetaalde en p2p-downloads toch gaat meenemen in de hitlijst. De officiele lezing is nog steeds dat dat niet gebeurt. GfK, dat TMF de gegevens voor de Superchart levert, bevestigt desgevraagd dat daar gegevens bij zitten die weergeven wat er gedownload wordt op de p2p-netwerken.

Met het besluit gaat de zender rechtstreeks in tegen de terechtwijzing van Buma/Stemra, Sena en NVPI . “We hebben ons verkeken op alle commotie die is ontstaan,” zei een medewerker van MTV Nederland vorige week tegen 3VOOR12 naar aanleiding van de reacties uit de branche op het plan. Toen werd trots aangekondigd dat de Superchart de eerste en voorlopig enige hitlijst zou zijn die echt zou laten zien wat er leeft onder jongeren. “Wij zien het als een plicht naar onze doelgroep om te weten en uit te zenden wat echt populair is,” zei Laura Vogelsang van MTV Networks destijds.

Verschillende partijen waren niet blij met die plannen, en TMF werd vervolgens teruggefloten door de branche. Maar volgens de anonieme bron vindt TMF de Superchart niet geloofwaardig zonder onbetaalde en p2p-downloads. “De reden dat TMF er nu tóch mee doorgaat, is omdat ze hun geloofwaardigheid willen behouden. Ze vinden het erg jammer dat er ineens zo’n discussie is ontstaan, maar ze doen het toch.”