Nu we er toch zijn: Nederlandse artiesten blijven hangen na SXSW Nu we er toch zijn: Nederlandse artiesten blijven hangen na SXSW

Joep Pelt en Vampire Weekend zoeken tijd voor samenwerking

Nu we er toch zijn: Nederlandse artiesten blijven hangen na SXSW

Joep Pelt en Vampire Weekend zoeken tijd voor samenwerking

Tien Nederlandse bands reizen de komende week af naar het Amerikaanse SXSW festival, dat 7 maart begint. Voor een aantal van hen is het een mooie gelegenheid om extra optredens te boeken, buiten de SXSW programmering om. De één doet dat in de vorm van een complete maandlange tour, de ander houdt het bij een sessie in een platenzaak.

Joep Pelt en Vampire Weekend zoeken tijd voor samenwerking

Half maart spelen er tien Nederlandse acts/bands op het Amerikaanse SXSW festival. Een aantal van hen speelt een aantal shows buiten de SXSW-programmering om. Hospital Bombers, C-Mon & Kypski, Alamo Race Track en Joep Pelt regelden ieder op hun eigen manier extra optredens in Amerika en Canada. Zo doen C-Mon & Kypski een complete Amerikaans/Canadese tour en duikt Adept het Noord-Amerikaanse clubcircuit in.

C-Mon & Kypski hebben een complete tournee aan hun SXSW optredens vastgeplakt. Het Utrechtse viertal speelt negentien optredens in Amerika en Canada. Het Gronings/Friese Adept maakt in Austin van de gelegenheid gebruik om met de New Yorkse producer Chris Coady de studio in te duiken. Coady stond bovenaan de lijst van producers waar Adept graag mee wilde werken en gaat twee nummers met hem opnemen. Coady werkte eerder met Blonde Redhead en Yeah Yeah Yeah's. Verder speelt Adept nog in Philadelphia, Brooklyn, Washington en Boston.

“Een ding in een platenzaak, en daarna nog twee optredens,” is wat Alamo Race Track op SXSW gaat doen volgens zanger Ralph Mulder. “Ferry van Excelsior heeft dat geregeld, samen met onze Amerikaanse boeker.” Meer weet Mulder er ook niet van. “Ik zie het wel.”

Ook singer/songwriter Joep Pelt heeft wat extra optredens geregeld. Pelt: “Behalve de reguliere shows spelen we een sessie voor KUT , dat is het best beluisterde radiostation in Austin. Zo’n sessie duurt twintig minuten. Dat is de helft van een reguliere festivalset. Die duren namelijk een uur, maar in dat uur moet je ook nog eens opbouwen. Uiteindelijk blijven er dan meestal veertig minuten over.” Ook zijn er volgens Pelt plannen voor een samenwerking tussen hem en Vampire Weekend. “Zij hebben net als ik Afrikaanse invloeden in hun muziek. We gaan kijken of we tijd hebben voor een ontmoeting.”

Ook Moke staat op SXSW. Volgens zanger Felix Maginn blijven zij niet langer dan nodig. “Ik heb geen zin om in krakkemikkige schuurtjes te spelen en dan te doen alsof we op tournee in Amerika zijn,” aldus Maginn. “Nee, dat is geen commentaar op bands die wel langer blijven. Dat is mijn persoonlijke mening.” Bovendien heeft de band het veel te druk. “Paaspop komt er vlak achteraan, en we hebben allemaal andere afspraken staan.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12