Majors bezuinigen op strijd tegen illegale downloads

EMI reduceert IFPI contributie door dalende inkomsten vanwege... piraterij

De vier grote platenmaatschappijen gaan minder contributie betalen aan een belangrijke piraterijvechter. Analisten stellen dat een dergelijke kostenbesparing de strijd tegen online piraterij sterk kan schaden.

EMI reduceert IFPI contributie door dalende inkomsten vanwege... piraterij

EMI verlaagt de bijdrage aan de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Het IFPA is naast de RIAA, BPI, ECD  een van de belangrijkste piraterijvechters. In januari wist persbureau Reuters te melden dat de nieuwe eigenaar van EMI de bijdrage aan de RIAA en IFPI veel te hoog vond. De durfinvesteerder Terra Firma overwoog de kosten flink te verlagen.

De partijen zijn nu tot een akkoord gekomen. EMI en de drie andere grote labels gaan minder contributie betalen. Om welk bedrag het nu gaat is niet bekend. De argumentatie van EMI achter de kostenbesparing is wrang. Deze major zegt namelijk te moeten snijden in de contributiekosten vanwege teruglopende inkomsten door onder andere piraterij.

Bij de IFPA zijn meer dan 1450 grote en kleine platenmaatschappijen uit 75 verschillende landen aangesloten. In oktober vorig jaar was de IFPA betrokken bij het oprollen van torrentcommunity Oink.cd. Naast de strijd tegen illegale verspreiding van muziek, richt de belangenorganisatie zich op
promotie en lobby’s voor muziek en verbetering van de rechtenbescherming van labels.

In het Reuters-artikel stellen analisten dat een significante vermindering van de contributie de strijd tegen online piraterij een ernstige slag toe kan brengen.