Kubus & BangBang ‘lenen’ videoclip van Japans kledingmerk Kubus & BangBang ‘lenen’ videoclip van Japans kledingmerk

“Het filmpje raakte me echt”

Kubus & BangBang ‘lenen’ videoclip van Japans kledingmerk

“Het filmpje raakte me echt”

Kubus & BangBang hebben de clip bij hun single Float gevonden op internet. BangBang was zo onder de indruk van een filmpje van de Japanse breakdancers U-Min dat hij het besloot te gebruiken. “Niemand heeft de geest van breakdance zo goed begrepen als deze Japanners.”

“Het filmpje raakte me echt”

Wie de nieuwe videoclip van Kubus & BangBang tot het eind bekeken heeft, wist het eigenlijk al: de clip met de spectaculaire Japanse breakdancegroep U-Min is niet op maat gemaakt. De dansers bewegen weliswaar in het juiste tempo, maar dansen aan het eind van de track nog een halve minuut door. Een klein beetje speurwerk leidt naar een commercial voor het Japanse kledingmerk Uniqlo. Wat blijkt: BangBang vond het reclamefilmpje zo geweldig, dat hij het gebruikte als nieuwe video voor zijn track Float. “Het filmpje raakte me echt”, zegt hij. “Wat je ziet is puur, geen enkele special effects. Veel clips zijn tegenwoordig helemaal verpest door technische trucs.”

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat BangBang U-Min geen toestemming heeft gevraagd om de clip te gebruiken. “Zij zelf zouden er waarschijnlijk geen problemen mee hebben, maar ze hebben zelf niet de rechten van het materiaal. Die liggen bij het kledingbedrijf.” Diefstal dus, maar BangBang heeft goede bedoelingen, zegt hij. “Niemand heeft de geest van breakdance zo goed begrepen als deze Japanners”, zegt hij. Hij wil de dansgroep dan ook alle credits geven. “In het filmpje staat dat zij de clip geregisseerd hebben. Dat doen ze ook, met hun lichaam”. Hij was enthousiast over het filmpje, maar niet zo over de muziek. Op het net staat ook al een drum ’n bass versie. “Onze track Float eronder past veruit het best”, zegt hij. 

Kubus & BangBang zijn niet vies van auteursrechtschending. Zo maakt een fan eerder al een clip voor hun track Conflict Diamonds, vol ongeclearde beelden van grote rappers als 50 Cent en 2Pac. Kubus & BangBang besloten hem te gebruiken als officiële clip. BangBang legt op dit moment de laatste hand aan een soloplaat. Met een nieuwe clip vol geleend materiaal? “Er staat een nummer op dat Skank Like Bob Marley heet. Daarvoor wil ik liefst beelden gebruiken van Bob Marley, van een jonge James Brown en van Marvin Gaye,” lacht BangBang. 

Hoe hard U-Min de hulp van Kubus & BangBang nodig heeft, is ook maar de vraag. De groep is niet helemaal onbekend buiten Japan. Sterker nog, het kwartet danste al in Missy Elliotts video Ching-a-Ling. Die clip bevat wel alle technische trucs waar BangBang tegen ageert. “Onze clip is beter”, vindt BangBang dan ook. “In Amerika is U-Min redelijk bekend, in Nederland zijn ze nog heel underground. Wij hebben een fanbase hier, die we zo kennis willen laten maken met deze dansers.” Bang dat Uniqlo actie zal ondernemen, is hij niet. “In het ergste geval moet het filmpje verwijderd worden.”

Kubus & BangBang - Float

De commercial van Uniqlo

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12