Hollandse Nieuwe zorgt voor spierpijn in nek

"Ik heb het liefst een pit"

De Bredase stonerrock band Tank 86 heeft geen zanger nodig om herrie te maken en de hoofden te laten bewegen. "Genoeg goede bands hebben een zanger die alleen voor zijn eigen ego op het podium staat. Zo’n type zanger is voor ons geen toevoeging."

"Ik heb het liefst een pit"

Tank 86 is een instrumentale stonerrock band om je haren bij los te gooien en te gaan met je hoofd. Het gaat goed met de band. De recensies zijn lovend en ze worden veel gevraagd voor optredens. Ze zijn onder anderen te zien in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock en treden op bij het Viri festival en Breda Barst festival. Het doel is om het stonerrockfestival Roadburn in Tilburg halen. Gitarist Joost: “Als het aan mij ligt gebeurt dat volgend jaar. Ik weet dat de organisator positief gestemd is over Tank. Dus ik denk wel dat het er inzit.”

WIE OF WAT IS TANK 86?
“We zijn een instrumentale stonerrock band uit Breda, want daar zit ons repetitiehok. We komen eigenlijk uit Den Bosch, Oss, Breda en Utrecht en zijn toevallig allemaal samen terecht gekomen in Breda. We zijn twee en een half jaar geleden begonnen en hebben sinds een half jaar een nieuwe drummer, Rogier. En sindsdien gaat het supergoed.”

WAAR HEBBEN JULLIE DIE NAAM VANDAAN?
“Zoals bij veel bands via een brainstormsessie. Tank dekt bij ons goed de lading, omdat we zware muziek spelen. De bandnaam Tank bleek al te bestaan in Australië, dus plakten we er een nummer achteraan. Nee, niet een geboortejaar van iemand. Als iets veel is, duidt onze bassist dat aan met ‘86 biertjes’. Dus vandaar.”

OORDEEL: TANK 86 MAAKT GEWAAGDE KEUZES EN ZOU JE ZOMAAR VEEL RESPECT VOOR KUNNEN KRIJGEN. MAAR IS HET NIET EEN IDEE OM SOMS TOCH EEN GASTVOCALIST MEE TE LATEN DOEN?
“Het is erg lastig om een zanger te vinden die goed in de band past. Genoeg goede bands hebben een zanger die alleen voor zijn eigen ego op het podium staat. Zo’n type zanger is voor ons geen toevoeging. We hebben gezocht, maar geen goede gevonden, dus zijn we gestopt met zoeken. Instrumentale muziek is inderdaad gewaagd, maar het is een traject dat we doorlopen.“

IMPROVISEREN Of MATHEMATISCHE PERFECTIE?
“Mathematische perfectie. Wij spelen met rare maten; er is geen ruimte om te jammen. Het is passen, meten, schuren en schaven. We hebben geen tijd om niks te spelen, omdat we dus geen zanger hebben.”

WALDROCK OF PINKPOP?
“Ik ben al vijf keer op Pinkpop geweest en nooit op Waldrock, dus wordt het dit jaar Waldrock.”

LUISTEREND PUBLIEK OF EEN WOESTE PIT?
“Ik heb het liefst een pit. Bij Tank 86 moet je de nummers kennen om goed mee te kunnen headbangen. Dus thuis moet het publiek aandachtig luisteren en oefenen, zodat ze live goed los kunnen gaan.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK?
“Omdat het moet. De riffs moeten eruit. En dit is een manier om de frustratie - die in sommige van ons zit - eruit te laten.“

WAAROM MOETEN MENSEN JULLIE LIVE ZIEN?
“Als mensen niet overtuigd zijn na het beluisteren van de plaat, dan raken ze wel overtuigd als ze ons live zien. We spelen op 12 april op ons eigen georganiseerde festival SplotsZ in Roelofarendsveen en we spelen 25 april met Peter Pan Speedrock in de Graanbeurs in Breda.”