Goud Graven met Bitterzoet: Jeugd van Tegenwoordig, The Streets en Malle Pietje en de Bimbo's

"Het eerste optreden van de Jeugd was al met al een puinhoop"

Bitterzoet bestaat vijf jaar. Zaterdag 29 maart viert het Amsterdamse podium zijn jubileum, voor nu graaft programmeur Joris Bakker naar zijn favoriete fragmenten in het 3VOOR12 archief. "Uiteindelijk is Fun Lovin' Criminals toch een goeie band."

"Het eerste optreden van de Jeugd was al met al een puinhoop"

Het eerste halfjaar van Bitterzoet duurde voor het gevoel van programmeur en mede-eigenaar Joris Bakker jaren. "Die periode slokte zoveel energie en emotie op. Maar op een gegeven moment is de tijd heel snel gegaan." Inmiddels bestaat het Amsterdamse podium vijf jaar. Zaterdag 29 maart wordt het jubilieum gevierd. En er valt genoeg te vieren want, zegt Bakker: "Het podium heeft een unieke positie in weten te nemen." Zo biedt Bitterzoet zowel een podium voor beginnende bands als internationale artiesten 'die eigenlijk te groot zijn voor ons', zoals Amy Winehouse.

Pete Philly & Perquisite live op Noorderslag 2008
"Voor Pete Philly & Perquisite is het in Bitterzoet begonnen. Het was als het ware hun oefenpodium. Hier hebben ze nieuwe dingen uitgeprobeerd en hebben ze ook hun eigen maandelijkse avond gehad. Ik heb ze zien groeien tot professionele artiesten. Het zijn twee ongelooflijk gepassioneeerde mensen die precies doen wat zij voor ogen hebben. Zonder concessies. En ze blijven zich ontwikkelen. Live zijn ze altijd weer goed. Hun show staat als een dijk."

The Streets live op Lowlands 2003
"The Streets is te gek. Op Lowlands maakte Mike Skinner er alleen wel een potje van. Hij heeft een reputatie van rauwdouwer, maar hier ging hij net over de rand. Hij was echt naar de tering. Een show werd het zeker, maar muzikaal was het niet al te best. Kort daarna deed hij een promotour met onder meer een persoptreden in Bitterzoet. Doorgaans zijn persoptredens redelijk suf. De aanwezigen zijn daar tenslotte ook voor hun werk. Met dit soort avonden proberen we dan ook vaak de helft van de kaarten openbaar te stellen. Het optreden was verschrikkelijk goed, het publiek was te gek. Hij bood nog excuus aan voor zijn Lowlands optreden. Met deze show zette hij het weer helemaal recht."

Jeugd van Tegenwoordig ft. zZz live op Noorderslag 2006
"Ik was op zoek naar een leuke act voor ons feest rondom ons tweejarig bestaan. De naam Jeugd van Tegenwoordig viel hier en daar al en ik besloot ze als surprise act neer te zetten. Het werd hun eerste optreden. Al met al was het een puinhoop: er stonden drie malloten waarvan Vieze Fur door een klap op zijn gezicht eerder die dag nauwelijks kon rappen. De meningen na afloop waren zeer uiteenlopend. Sommigen waren teleurgesteld, anderen vonden het geniaal. Ik vond het geweldig. Het zijn een stel woordkunstenaars. De samenwerking met zZz op Noorderslag vond ik te gek. De energie en chaos van beide acts komen er tot uitbarsting."

Fun Lovin' Criminals live op Lowlands 2006
"Fun Lovin' Criminals komt nog elk jaar terug naar Nederland voor een optreden. En elk jaar wordt het sneuer om ze te zien spelen. Voor het nieuwe werk komt bijna niemand meer. Ik ook niet. Het draait alleen om die ene plaat, Come Find Yourself uit 1995, waarmee ze nog altijd mensen naar hun concerten weten toe te trekken. Dat heeft best iets treurigs, ja. Maar wanneer je ze weer die relaxte tunes ziet spelen in combinatie met hun rock attitude, dan is dat toch weer leuk. In 2005 speelden ze na hun concert in Paradiso ook op de afterparty in Bitterzoet. Het was fantastisch, zeker om zo'n band weer op een klein podium te zien. Het werd een legendarische avond, we hebben nog lang met ze backstage gehangen. Ze zijn ontzettend aardig. En ach, uiteindelijk is het toch ook nog een goeie band."

Malle Pietje en de Bimbo's live op Rauw 14-5-2005
"Op een gegeven moment zag je steeds vaker ook rockbands op dansavonden geprogrammeerd staan. Malle Pietje en Bombo's zijn een van de eersten die hun rauwe gitaarwerk naar de clubs meenamen. Dan kwamen ze bijvoorbeeld op een Rednose Distrikt avond na Aardvarck met een 25 minuten set om keihard te rocken. Dat kan ik heel erg waarderen. Nu nog zie je dat mensen dan automatisch stil gaan staan, omdat ze het nog echt als een concert zien en dus gaan kijken. Maar juist zou je er dan los op moeten gaan. Dat kan ook heel goed. Niet dat ik dat wel doe, ik ben sowieso geen danser."

Het Bitterzoet feest Hi Five Ouwe! is op zaterdag 29 maart met onder meer Danny de Funk, Lil Vic, Edzon, en Aardvarck.