3VOOR12/Tilburg: Recordaantal bezoekers 013

Directeur Guus van Hove: "We slagen er steeds beter in om grote artiesten naar Tilburg te halen"

013 heeft vorig jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Meer dan 230.000 mensen kwamen naar de concerten en festivals. In de Dommelsch Zaal stonden onder andere Damien Rice, Nine Inch Nails, Editors en Interpol op het podium. Het best bezochte festival was het metalevenement Roadburn. Directeur Guus van Hove vertelt over het geheim van het hoge bezoekersaantal.

Directeur Guus van Hove: "We slagen er steeds beter in om grote artiesten naar Tilburg te halen"

'Extra bijzonder' vindt directeur Guus van Hove het hoge bezoekersaantal. Het poppodium werd het afgelopen jaar verbouwd en was daardoor twee maanden dicht. In juli en augustus werd zowel de binnenkant als de buitenkant van het pand in een nieuw jasje gestoken. Er kwam een nieuwe garderobe, de stenen muren werden vervangen door glas en er werd een lounge gemaakt. Ondanks de verbouwing heeft 013 in tien maanden een recordaantal bezoekers gehaald. Toch is het volgens Van Hove niet het nieuwe uiterlijk van het podium dat heeft gezorgd voor de vele bezoekers.
 
Het geheim voor het hoge bezoekersaantal is volgens de directeur een combinatie van een aantal factoren. Zo programmeerde het poppodium in 2007 veel grote internationale artiesten, werden de dansavonden en festivals goed bezocht en zorgde de poptempel ervoor dat alles op het gebied van promotie, productie en relaties tot in de puntjes verzorgd was. Van Hove: "We slagen er steeds beter in om grote artiesten naar Tilburg te halen, soms ook exclusief."

013 is volgens Van Hove 'een goed tussenstation voor artiesten'. "Er komen geen wereldbands, maar wel artiesten die al wat naamsbekendheid hebben. 013 is een goede middenweg tussen grote podia zoals de Heineken Music Hall en kleine podia." Die positie van 'tussenstation' heeft het poppodium zo'n zeven jaar geleden verkregen. In 2000 was 013 een van de grootste en bekendste podia in Nederland. Er kwamen vaak bekende internationale artiesten optreden, zoals Robbie Williams. Dat veranderde in 2001 toen de Heineken Music Hall in Amsterdam werd gebouwd. In die concertzaal kunnen 5.500 bezoekers, ruim twee keer zoveel als in 013. De wereldartiesten werden door andere, grotere poppodia geprogrammeerd en zo raakte 013 op de achtergrond.
 
De laatste jaren heeft het Tilburgse poppodium zich weer steeds meer op de kaart weten te zetten. Naast concerten worden er ook dansavonden en festivals gehouden. Het drukst bezochte dansfeest van dit moment is LOOS, het enige feest dat door 013 zelf wordt georganiseerd. Andere dansavonden die vorig jaar erg in trek waren, zijn Treetz (urban), Chocolatin (latin/house), Euphoria (hardstyle) en Crackbeats (altern. dance).
 
Ook de festivals vorig jaar hebben bijgedragen aan het hoge bezoekersaantal. Dat ligt vooral aan 'het festivalgevoel' dat in 013 heerst, vindt Guus van Hove. "Er zijn drie zalen, wat al bijzonder is voor een poppodium, en daardoor waant de bezoeker zich op een echt festival." Het drukst bezochte festival in 2007 was Roadburn, het grootste metalfeest van Europa. Van Hove: "Roadburn is de kroonjuweel van 013. Het festival was al weken van tevoren uitverkocht en kreeg landelijk veel aandacht. De relatie tussen de bezoekers en de artiesten op het festival was ook erg goed."
 
Dit jaar bestaat 013 tien jaar en dat wordt de hele maand november groots gevierd. Zo komen er XL edities van dansavonden en festivals, zoals LOOS en Metal Matinee, en er komt een jubileumkrant met verhalen van artiesten en 013-medewerkers. Ook komt er een open dag waarbij de bezoeker een kijkje kan nemen in de poptempel. Van Hove: "We hebben niet voor niets de stenen muren verruild voor glazen wanden.” Ook dit jaar hoopt 013 weer een recordaantal bezoekers te halen. Directeur Guus van Hove: "Ik denk dat we dit jaar 250.000 bezoekers gaan trekken. We gaan acts programmeren waarvan je niet verwacht dat die ooit in 013 zouden optreden."