3VOOR12 draait (week 13): The Raconteurs, Claro Intelecto, GEM

De favorieten van de redactie

De nieuwe Raconteurs is een topplaat, Claro Intelecto is goed bezig en GEM heeft goed begrepen dat het uur van de waarheid nabij is. Daar zijn we het hier grotendeels over eens. Ook zijn er goedkeurende geluiden voor Jamie Lidell en zijn slicke maar funky nieuwe geluid, Laura Marling en, jawel, Michael Jackson.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
De Jeugd Van Tegenwoordig - Hollereer (TopNotch/Universal)

3VOOR12 Album van de Week
White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)

3FM Megahit
Amy Macdonald - This Is The Life (Mercury/Universal)

3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:

1.
The Raconteurs – Consolers Of The Lonely (XL/V2)
"Ik twijfel of ik binnenkort nog op een betere band dan The Raconteurs stuit." (Niels Post)
"De tweede Raconteursplaat is gelaagder, vetter en gevarieerder dan de eerste." (Tim Fierant)
"Fijn, van die mensen die altijd iets goeds maken." (Ron van der Sterren)
"The Switch and the Spur komt gevaarlijk dichtbij het beste nummer dat Jack White ooit heeft vertolkt." (Erik Zwennes)

2. Claro Intelecto - Metanarrative (Modern Love/Lowlands)
"Een onmiskenbare Claro Intelecto plaat, met invloeden uit electro, dub en Detroit techno." (Fiona Fortuin)
"Puntige electro, zo hoor ik het graag." (Tim Fierant)
"Verhalende techno, bestaat dat?"
(Atze de Vrieze)

3. Gem - Look/Shoes (Excelsior/V2)
"Hit. Niet meer en niet minder." (Leonieke Daalder over Shoes)
"Look is in elk geval vast de beste single die ze ooit gemaakt hebben." (Atze de Vrieze)
"Het beste wat er momenteel uit Nederland komt!" (Bart Snoeren)

4. Shout Out Louds - Our Ill Wills (Bud Fox/Bertus)
"
The Shout Out Louds zijn terug!" (Derek van Winsen)
"Niet meer uit het hoofd te krijgen." (Bart Snoeren)

5. Jamie Lidell – Another Day (single, Warp/Rough Trade)
"Een onstuitbare optimist, deze maffe Brit. Wie houdt hem nog tegen?" (Atze de Vrieze)
"Het swingt, het funkt en het is geweldig catchy, boordevol soul." (Bart Snoeren)

6. Indian Jewelry - We Are The Wild Beast (Tigerbeat 6/ Konkurrent)
"
Geen stukje ontbreekt, het plaatje is compleet. Het is te gek, dikke doei!" (Fiona Fortuin)

7.
Muse - H.A.A.R.P. (Cd/DVD Warner)
"Soms heb ik een shot populisme, megolomanie en diep smerige overdaad nodig." (Erik Zwennes)

8.
M83 - Saturdays=Youth (Mute/EMI)
"Nou, ook voor 'songs & structuren' krijgt Anthony een krul van de juf!" (Niels Aalberts)

9. Origin - Antithesis (Relapse Records)
"Een van de beste releases van het jaar." (Jona Rovers)

10. Foals – Antidotes (cd Transgressive/import UK)
"Ga ze checken op Motel Mozaique!" (Menno Visser)

De lijstjes:

NIELS AALBERTS DRAAIT:

M83 - Saturdays=Youth (Mute/EMI)
Anthony Gonzales laat ons met hulp van Ken Thomas (Sigur Rós) opnieuw heerlijk wegzweven op zijn neo-shoegaze. En als Ken van stoel wisselt met Ewan Pearson mag er ook gedanst worden. Volgens de bio ditmaal met 'meer focus op songs en structuren'. Nou, ook voor 'songs & structuren' krijgt Anthony een krul van de juf!

The Dodos - Fools
Bij de eerste maten flitste even Battles' "Atlas" door me heen, maar al snel bleek "Fools" een compleet anders maar minstens zo briljant popliedje. De overeenkomst met "Atlas" is een ritme waar je het als drummer flink warm van krijgt, zie hier. Goede bandnaam
ook.

Prince tribute - live in Tivoli, 23 maart jl.
In het kader van de maandelijkse Culturele Zondag werd de legendarische afterparty die Prince ooit in Tivoli gaf dunnetjes over gedaan. Op het podium stonden de beste sessie-muzikanten van Nederland en een stoet vocalisten die ieder 3 nummers zongen. Belegenheid lag daardoor op de loer, maar bij mij overheerste vooral bewondering voor Het Genie van de paarse sexdwerg. Hoogtepunten: Idol Boris' slepende versie van "Kiss" en Senna's
"Mountains".

NIELS POST DRAAIT:

The Raconteurs – Consolers Of The Lonely (XL/V2)
Ik heb het nooit zo superlatieven. Je weet nooit of het de beste band is, want je hebt niet alle bands gehoord. Maar ik twijfel of ik binnenkort nog op een betere band dan The Raconteurs stuit. Zo niet, dan is The Raconteurs dus de beste band ter wereld.

The Raconteurs – Consolers Of The Lonely (XL/V2)
Ik heb het nooit zo superlatieven. Je weet nooit of het de beste band is, want je hebt niet alle bands gehoord. Maar ik twijfel of ik binnenkort nog op een betere band dan The Raconteurs stuit. Zo niet, dan is The Raconteurs dus de beste band ter wereld.

The Raconteurs – Consolers Of The Lonely (XL/V2)
Ik heb het nooit zo superlatieven. Je weet nooit of het de beste band is, want je hebt niet alle bands gehoord. Maar ik twijfel of ik binnenkort nog op een betere band dan The Raconteurs stuit. Zo niet, dan is The Raconteurs dus de beste band ter wereld.

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Mathew Jonson - Symphony for the Apocalypse (Wagon Repair)
Twin Cobra zweeft tien minuten tussen dubstep en techno in. Letterlijk, want het nummer is vrij stuurloos. Maar dat maakt het om die reden ook juist weer fascinerend om naar te luisteren. Symphony heeft meer richting, is vrij donker, soms zelfs wat dreigend, terwijl een synth laag een kalme gloed over het geheel legt. Jonson doet waar die zo goed in is: hij zet weer een nieuwe stap vooruit en weet toch dicht bij zichzelf te blijven. Een man naar mijn hart.

Claro Intelecto - Metanarrative (Modern Love/Lowlands)
Een onmiskenbare Claro Intelecto plaat, met invloeden uit electro, dub en Detroit techno. Nu in de luisterpaal! Nb. Wie verzint er toch zo'n naam voor zichzelf?

Indian Jewelry - We Are The Wild Beast (Tigerbeat 6/ Konkurrent)
We Are The Wild Beast is in 2003 geschreven, opgenomen en gemasterd in de keuken van bandlid Erika Trasher. Handig, want op de keukentafel heb je alle ruimte om die ingewikkelde puzzel Indian Jewelry in elkaar te zetten. Het lijkt in beginsel een nekbreker, het lukt je maar niet alles op de juiste plek te krijgen, je krijgt het op je heupen, maar zet door. Dan zie je het licht. Daar hoor je noise, daar psydelica, ook wat post-punk, electronica. Geen stukje ontbreekt, het plaatje is compleet. Het is te gek, dikke doei!

JONA ROVERS DRAAIT:

Havok - Apathy Esplanade (EP, eigen beheer)

Het industriële, zwart-witte artwork en de acoustische intro doen anders vermoeden, maar Havok speelt moddervette, enorm gevariëerde en behoorlijk technische death metal. “Apathy Esplanade” is in eigen beheer uitgebracht, maar ik denk niet dat het langer dan een maand gaat duren voor er een platenlabel toehapt. En als ze dat niet doen, zijn ze maar dom.

Origin - Antithesis (Relapse Records)
“Antithesis explodes out of the box at breakneck speed, with guitars and bass shredding wildly behind a beastly 3-vocal attack, slowing only for the virtuosic soloing (...). Faster, heavier, and decidedly more advanced than anyone could have ever envisioned the genre becoming”. Voor eens geen woord teveel in de bio - een van de beste releases van het jaar. Ugh!

Resurrection - Embalmed Existence (album, 1993, Nuclear Blast)
Hoe heb ik deze parel al die jaren over het hoofd kunnen zien?! In 1996 ging de band uit elkaar, na één CD in 1993 uitgebracht te hebben. Dat debuut hoorde ik deze week pas voor het eerst, en wat een ontzettend vette mix van Obituary, (oude) Death, Malevolent Creation en Suffocation is daarop te horen! Een heerlijk sober, droog en thrashy geluid zoals dat gangbaar was begin vorig decennium, en in geen enkel opzicht doet Resurrection onder voor voorgenoemde klassieke bands in het genre. Sinds 2005 zijn ze weer bijeen en gaan zowaar in mei een nieuwe CD uitbrengen; op basis van deze oude kraker zijn mijn verwachtingen direct hooggespannen!

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Temposhark - The Invisible Line (Paper & Glue)

Echo's van Mark Almond. Maar dan meer mainstream.

Mystery Jets - Young Love feat. Laura Marling (cd Twenty One; Rough Trade/Konkurrent)
Zonnig liedje over een one night stand.

Gem - Shoes (cd New; release 24-4 Excelsior)
Hit. Niet meer en niet minder.

DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Shout Out Louds - Our Ill Wills (Bud Fox/Bertus)

The Shout Out Louds zijn terug! Vrolijke indie pop met duidelijk invloeden van the Cure alleen mist hier het duister en overwint de hoop. Plus fantastiche ritmes met dank aan Bjorn (die van Peter, Bjorn and John).

Anthony & The Johnsons - Knocking On Heavens Door (I'm Not There OST)
Na thuis heel vaak Hercules And The Love Affair te draaien (met vocalen van Anthony Haggerty) kwam mijn huisgenoot met deze hartverscheurende cover van Bob Dylans Knockin On Heavens Door om mij van mijn tijdelijke disco verslaving af te helpen. Het hielp, ik heb 4 minuten stil gezeten en kippenvel gehad.

Guillemots - Get Over It (Polydor/Universal)
Voorbode van het nieuwe album, nog energieker en poppier dan de vorige Guillemots CD en door de vrolijke electronische invloeden krijgen we een beetje de jaren 90 pop mee. Het vrolijke armen in de lucht en dansen maar om het weekend in te gaan.

TIM FIERANT DRAAIT:

The Raconteurs - Consolers Of The Lonely (XL/V2)

Het blijft lekker, die snerpende piepstem van Jack White die uittorent boven een dikke vette klodder bluesy rock. De tweede Raconteursplaat is gelaagder, vetter en gevarieerder dan de eerste.

Laura Marling live in de kleine zaal van Paradiso, 25 maart
Een paar weken geleden stond ze in 3VOOR12RADIO LIVE, en besefte ik uit de enthousiaste verhalen van collega Erik dat het niet slim was dat ik die avond was thuisgebleven. En dus beloofde ik mezelf er een volgende keer bij te zijn. Dat was afgelopen dinsdag. Met kort wit piekhaar en een schorre Brit op drums, die ook het voorprogramma was, stond ze op het podium. Wat een stem. Wat een teksten.

Claro Intellecto - Metanarrative (Modern Love/Lowlands)
Puntige electro, zo hoor ik het graag. Mooie, warme plaat.

MENNO VISSER DRAAIT:

The Matches - A Band In Hope (cd Epitaph)

Muzikaal vernuftig, tegendraads origneel en ook nog eens super veelzijdig. Dat etiket krijg je niet zomaar, maar deze Amerikaanse emoband heeft het allemaal. De verrassing van de week - aanbevolen voor Queenfans.

Robert Foster – The Evangelist (cd Tuition/Sonic)
Hoe houd je de herinnering aan de legendarische Australische popgroep The Go-Betweens heel? Robert Forster heeft de veel te vroege dood van de briljante liedjesschrijver Grant McLennan herdacht door nu eens wel met een sterk soloalbum te komen. Een weemoedig liedje als Demon Days, dat ze ooit nog samen schreven, mag op geen enkele Go-Betweens Best Of ontbreken. The Evangelist is een aanrader voor wie de naam Go-Betweens nog wat zegt.

Foals – Antidotes (cd Transgressive/import UK)
Het spannendst is natuurlijk wat je het moeilijkst kunt krijgen.De Britse artrockers van Foals zijn Franz Ferdinand voor gevorderden en daarnaast nog een briljante liveband ook. Ga ze checken op Motel Mozaique!

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Jamie Lidell – Another Day (single, Warp/Rough Trade)
Een onstuitbare optimist, deze maffe Brit. Wie houdt hem nog tegen?

GEM – Look (single, Excelsior/V2)
Het nieuwe album van GEM moet het beste zijn dat ze ooit gemaakt hebben, anders is het over. Single Look is in elk geval vast de beste single die ze ooit gemaakt hebben. En daar hebben ze helemaal niet ingewikkeld voor hoeven doen.

Claro Intelecto - Metanarrative (Modern Love/Lowlands)
Verhalende techno, bestaat dat? Een ding is zeker: deze Brit maakt geen muziek om op te dansen. Dat bleek wel toen hij afgelopen zomer op Voltt Loves Summer speelde. Maar met het bleke zonnetje in de vroege middag ging het heel goed. Zijn nieuwe plaat thuis op de koptelefoon werkt ook uitstekend.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Pete Philly & Perquisite - live in een oefenruimte, Amsterdam 27-3-2008

Strijkers en blazers, PP&P gaan helemaal los voor hun theatertour. Voor velen echt te flauw, maar geloof me, die gasten van Red Limo String Quartet springen niet alleen als volleerde stuntmannen door dichte deuren, ze kunnen ook Faithless weer fris laten klinken!

The Raconteurs - Consolers Of The Lonely (album, XL/V2)
JAAAAA! Fijn, van die mensen die altijd iets goeds maken. Damon Albarn is zo'n figuur, Jack W. ook.

Michael Jackson - Thriller (Epic/Sony)
Mijn allereerste album, gekregen van tante Sjouk. Een misverstand. Ik vond Michael Jackson vroeger afschuwelijk. Nu ook nog wel eigenlijk. Ik heb m niet meer, maar zag bij de onderbuurman vorige week de cd liggen. En toen moest ie toch weer ff op. Muziek hoeft niet altijd mooi te zijn om gaaf te klinken.


ERIK ZWENNES DRAAIT

The Kills live in de Melkweg, The Max, 22-3-2008

Goed. The Kills in een zaal met 1500 man is als ongegeneerde zweetseks met een toegesneld publiek. Elke beweging, elk geluidje wordt aandachtig gevolgd en bekritiseerd. Sommigen geilen daar misschien op. Ik niet zo. Maar kunnen de sterren op het podium het helpen dat ze zo populair zijn? En 3VOOR12 had ze natuurlijk al in Desmet.

Muse - H.A.A.R.P. (Cd/DVD Warner)
Beter. Soms heb ik een shot populisme, megolomanie en diep smerige overdaad nodig. Vaak komt dat uit Amerika, nu uit Museland.

The Raconteurs - Consolers Of The Lonely (XL/V2)

Best. Many Shades of Black is het beste nummer dat Brendan Benson ooit op plaat heeft gezet. The Switch and the Spur komt gevaarlijk dichtbij het beste nummer dat Jack White ooit heeft vertolkt. En dan heb ik het nog niet eens over Keeler en Lawrence.

SIMONE RENTMEESTER DRAAIT:

The Hoosiers – The Trick To Life (Sony BMG)
Ik vind ze goed, The Hoosiers. Van de plaat word je helemaal vrolijk en de pakkende refreinen blijven zo zitten dat je ze aan het einde van elk nummer meezingt.

K-oz collective
Gisteren vertelde een van de strijkers, die meespeelde met Pete Philly en Perquisite, me dat ik ook echt eens naar zijn eigen band moest luisteren. Ze heten K-oz collective, en ze zijn goed! Erg leuke combinatie van jazz, funk en hip hop. Dus voor iedereen die ze nog niet kent… zeker even luisteren.

Giovanca – Subway Silence (Dox Records)
Erg lekkere soul uit Amsterdam. In haar eerste nummer zingt ze 'I'm on my way'… ik denk inderdaad dat Giovanca erg goed op weg is heel wat bekender te gaan worden. Mij heeft ze in ieder geval overtuigd.

ASTA KAT DRAAIT:

Alle Low platen die ik thuis heb liggen...
Omdat ze allemaal zo vreselijk mooi zijn! En omdat ik houd van de navelstaarderij van Alan en Mimi.

Fle ee e ee et Fo o oo ooxe e es - Sun Giant (Sub Pop, 2008)
Ze zingen zo fii ii jj j jjjjn! En ik ben een grote Fleetwood Mac fan, dus kan bijna niet missen.

Mijn eerste week @ 3voor12!

BART SNOEREN DRAAIT:

Jamie Lidell - Another Day (single, Warp/Rough Trade)
Of Jamie al zijn fans van het eerste uur weet vast te houden met zijn nieuwe cd waag ik te betwijfelen. Another Day is namelijk een behoorlijk slick nummer en daar staan er wel meer van op de plaat. Slick wil echter niet zeggen dat het niet goed is. Another Day is namelijk een super single! Het swingt, het funkt en het is geweldig catchy, boordevol soul. Wat vast staat is dat Jamie Lidell er in elk geval veel meer fans gaat bij krijgen dan dat er gaan afhaken.

Shout Out Louds – Tonight You Have To Leave It (single, Bertus)
Als je van de vrolijke nummers van The Cure houdt en van de laatste cd van Modest Mouse dan moet je hier eens naar luisteren! Niet meer uit het hoofd te krijgen.

GEM – Look (single, Excelsior/V2)
Het beste wat er momenteel uit Nederland komt!