3VOOR12 draait (week 12): White Rabbits, Last Shadow Puppets, Junkie XL

De favorieten van de redactie

Kom maar op met de spreekwoorden: Als een konijn uit de hoge hoed kwam White Rabbits… Het ijskonijn van White Rabbits… White Rabbits gaat er als een haas vandoor… Anyhoe White Rabbits was deze week niet uit de redactie-speler te krijgen. En dat met Pasen! Last Shadow Puppets is nog niet eens uit, maar de single bevalt goed evenals de nieuwe Junkie XL.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de Week
The Ting Tings – Great DJ (Columbia/Sony BMG)

3VOOR12 Album van de Week
The Raconteurs – Consolers Of The Lonely (V2)

3FM Megahit
Kane – Shot Of A Gun (Universal)


3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:


1. White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
“Als die piano het dan op zijn heupen krijgt, valt er nog bijna te dansen ook.” (Tim Fierant)
“Wat hebben Spoon, Strokes en Cold War Kids met elkaar gemeen?” (Erik Zwennes)
“Wat hebben we nog meer nodig dit weekend?” (Jacinthe Versteeg)
“Staat vol met aanstekelijke popliedjes” (Leonieke Daalder)
“De goede nummers komen als konijnen uit de hoge hoed!” (Bart Snoeren)

2. Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement (Domino/Munich)
“Heel erg goed.” (Leonieke Daalder)
“Dit nummer blijft maar door mijn hoofd razen.” (Bart Snoeren)

3. Junkie XL - Booming Back At You (album Nettwerk/Munich)
“Veelzijdige staalkaart van in Nederland onderschatte knoppenmeester.” (Menno Visser)
“Wauw, prachtige droom. Prachtige film!” (Erik Zwennes)

4. R.E.M. - "Accelerate" (album, Warner)
“Die topsingle "Supernatural Superserious" schudt me in 1 klap wakker.” (Niels Aalberts)
“Zoals ze ooit klonken, maar daarna nooit weer.” (Tim Fierant)

5. Crystal Castles – Crystal Castles (album, Last Gang)
“Zo klinkt opwinding anno 2008” (Atze de Vrieze)

6. Pathology - Incisions Of Perverse Debauchery (album, Grindhead Records)
“Supersnelle geen-gelul en in-your-face death metal” (Jona Rovers)

7. Patrick Watson, live in Paradiso, 20-3-2008
“En wat een moment was dat, toen de Paradiso stiller was dan ooit tevoren.” (Ron van der Sterren)

8. Indian Jewelry – We Are The Wild Beast (Tigerbeat/Konkurrent)
“De witte doorgesnoven variant van TV On The Radio.” (Erik Zwennes)

9. Matthias Tanzmann – Restless (Moon Harbour)
“Heel aangenaam om naar te luisteren.” (Fiona Fortuin)

10. Bon Iver - For Emma, Forever Ago (eigen beheer)
“Electronica, folk en vlagen van iets dat op een kerkkoor lijkt.” (Jacinthe Versteeg)

De lijstjes:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Leon Verdonschot – De Beste Muziekverhalen van 1945 Tot Nu (boek, uitgeverij Carrera)
Goh, ze hebben een enorme stapel liggen bij de Bruna op Utrecht Centraal, dacht ik eerst. Het bleken er maar drie te zijn. De bloemlezing muziekverhalen van Leon Verdonschot is schandalig dik. Als je deze koektrommel van Pandora opent ben je de eerste weken verloren.

Crystal Castles – Crystal Castles (album, Last Gang)
Ah, zo klinkt opwinding anno 2008! Dit oncontroleerbare duo uit Toronto maakt noisy electrorock met schreeuwerige en/of vervormde vocalen. Klinkt onbegrijpelijk, maar valt eigenlijk best mee. Ze zien er wel té hip uit.

SXSW Austin, Texas
Ik heb SXSW jammer genoeg knarsetandend van een paar duizend kilometer afstand beleefd, maar aan de enthousiaste verhalen van collega's heb ik al een aantal nieuwe vrienden voor het komende jaar overgehouden: White Rabbits, Fuck Buttons, The Dodos, Bon Iver, Kid Sister, Fleet Foxes. Volgend jaar toch maar een vliegticket.


JONA ROVERS DRAAIT:

Pathology - Incisions Of Perverse Debauchery (album, Grindhead Records)
Supersnelle geen-gelul en in-your-face death metal, uitgevoerd door mensen die weten hoe het moet klinken en werkelijk niets aan het toeval overlaten. Ijselijk strak en precies, met Levi Fuselier (ex-Disgorge) op zang zodat vanzelfsprekend ook in de laagste frequenties die het menselijk gehoor aankan ruimschoots voorzien wordt.

Human Mastication - Demo (demo, eigen beheer)
Het klinkt behoorlijk rauw en dof, maar hee! - het is dan ook een demo. Op het onderwater-geluid na dus louter vakmanschap, want de drie nummers deinen, beuken, grooven en scheuren de pannen van het dak. Neem de breakdown halverwege “Bizarre Museum Of Eviscerated Whores”(vergeef me de titel), heerlijk!

Disgusted - Chapter I : In The Name Of The Death (album/heruitgave, Bloody Chunks Records/Hell House Productions)
Death metal uit Vietnam, wie had dát ooit gedacht! Met waarschijnlijk gevaar voor eigen leven heeft dit recalcitrante viertal tien nummers opgenomen, die om drie redenen erg cool zijn. Namelijk omdat de productie echt te gaar voor woorden is, je op een gegeven moment een vrouw vermoord hoort worden met op de achtergrond wat lieflijk traditioneel Vietnamees strijkspel, en omdat de zang zo vervormd is dat je meer gekraak dan vocalen hoort. Het is een begin!


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Operator Please - live in Ekko (15 maart)
De debuutplaat circuleert slechts op internet en de drummer mag misschien niet eens brommer rijden (zou zijn moeder mee zijn op tour?), maar een volle Ekko schreeuwde een stel enthousiaste jonge honden vol overtuiging naar de overwinning. Heerlijke avond.

R.E.M. - "Accelerate" (album, Warner)
Ditmaal sukkel ik niet in slaap bij het tweede nummer van een nieuw R.E.M.-album. Sterker nog, die topsingle "Supernatural Superserious" schudt me in 1 klap wakker.

Del Shannon - "Gemini" (Pilooski Edit)
MeesterMixer Pilooski flikt het weer: oude glorie met wat slimme bewegingen van zijn Gouden Schaar opkrikken tot een dansvloer-stamper.


MENNO VISSER DRAAIT:

Elbow - The Seldom Seen Kid (album, Universal)
Elbow maakt eigenlijk altijd sterke albums, en ook nu weer. Het zieligste jongetje uit de zandbak zorgt wederom voor de meest opbeurende klanken. Want bij de buren kan het altijd nog erger...

The Ting Tings - Great DJ (digitale single, Columbia/SonyBMG) Verplichte aanschaf voor iedere indiedisco. Zodat je 'm vast mee kan brullen op London Calling.

Junkie XL - Booming Back At You (album Nettwerk/Munich)
Veelzijdige staalkaart van in Nederland onderschatte knoppenmeester. Het mooiste is nog wel het speelplezier wat er af spat. Het hoeft niet meer voor het geld, het gaat om de lol.


TIM FIERANT DRAAIT:

White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
Ontzettend goede indiepop met dikke bassen, mooie melodieën en een nerveuze piano. En als die piano het dan op zijn heupen krijgt, valt er nog bijna te dansen ook.

The Dodos
Het was moeilijk geen smaak van lichte jaloezie, muzikale goudkoorts en gebbq-de spareribs in je mond te krijgen van de enthousiaste SXSW verhalen van Gerard J. Walhof, Gijsbert Kamer, Pitchfork en de NME. Hier op de redactie hoorden we verhalen aan over welhaast exotische en voor ons volstrekt onbekende bands aan. Wat mij betreft is The Dodos daarvan vooralsnog de meest veelbelovende. Zij laten zien dat Vampire Weekend niet de enige Amerikaanse band is die aan Afrikaanse muzikale tradities snuffelt en negeren vrolijk stuiterend menige muzikale grens.

R.E.M. - Accelerate (Warner)

Zoals ze ooit klonken, maar daarna nooit weer. En nu misschien nog iets venijniger. Hoor ik daar bijna gespuugde, snerende vocalen van Michael Stipe? Ook hij moet ingezien hebben dat hij bijna tegen het crooner-schap aanschuurde. Op deze rockende en scheurende plaat klinken ze frisser dan ooit.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Junkie XL & David Bowie – The Dream (film, release nnb)
Collega Fiona Fortuin snapte niet dat Matthijs van Nieuwkerk gister niet inging op Tom Holkenborg’s onthulling dat hij samen met David Bowie aan een film werkte. Wij op de redactie stonden met het schaamrood op de kaken: hebben we dit gemist in het hele DWDD-item? Snel het fragment tot vier keer toe terug gekeken. Geen Bowie-onthulling! “Het was er echt, zo aan het einde.” Inmiddels word het fragment woord voor woord gespeld. “Hmmm okay misschien was het een droom.” Wauw, prachtige droom. Prachtige film!

White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
Wat hebben Spoon, Strokes en Cold War Kids met elkaar gemeen?

Indian Jewelry – We Are The Wild Beast (Tigerbeat/Konkurrent)
De witte doorgesnoven variant van TV On The Radio. Wanneer draai je dit? Als je voor de derde keer die dag zonder paraplu door de regen loopt, je libido is verneukt door Amy, je hondenkop weer eens is beklad en je ongevraagd een nieuwe anus aangemeten krijgt. Dan is Indian Jewelry heel gepast.


FIONA VEDDER-FORTUIN DRAAIT:

Excepter – Debt Dept (Paw Tracks)
Onderga het experimentele, noisy, minimalistische, echoënde, vol met mantra's, donkere ritueel van Excepter.

Eddie Vedder – No More
Vijf jaar na de eerste Amerikaanse aanval op Irak, meer dan een miljoen doden verder. Het nummer No More is door Vedder geschreven voor de documentaire Body of War en staat op het album Body of War: Songs That Inspired An Iraq War Veteran, met ook nummers van
Bright Eyes Roger Waters en Neil Young.

Matthias Tanzmann – Restless (Moon Harbour)
Dit album is door de mix van nieuwe en al bekende nummers, voortdenderende techno, house en minimal heel aangenaam om naar te luisteren.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
Een witte Paas', witte konijntjes, wat hebben we nog meer nodig dit weekend? Super catchy pop, zelfs je oma begrijpt dit meteen. Zet dus maar gewoon aan tijdens die brunch.

Bon Iver - For Emma, Forever Ago (eigen beheer)

Electronica, folk en vlagen van iets dat op een kerkkoor lijkt. Intens en uniek. Vooral tweede track 'Lump Sum' komt gruwelijk dichtbij perfectie.

Body Language Six Mixed by Junior Boys (Get Physical/Lowlands Distr.)
Wat moet het lekker zijn om een album samen te stellen met alleen maar tracks die jij belangrijk vindt. Matt Didemus en Jeremy Greenspan van Junior Boys kregen deze kans van Get Physical, het resultaat is bezwerend.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Anne Brun - Changing of Seasons (cd, V2)
Anne heeft haar haar afgeknipt. Veel beter. En ze klinkt als Dolly Parton. Ook goed.

White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
Al in de hele wereld de hemel in geprezen. Staat vol met aanstekelijke popliedjes, de ene beter dan de ander, sommigen echt heel goed. Hits.

The Last Shadow Puppets - The Age Of Understanding live
Uitgekleed, zonder volledig orkest met valse gitaar en zo te horen maar een handjevol mensen. Desondanks of misschien wel daarom heel erg goed.


RON VAN DER STERREN

Patrick Watson, live in Paradiso, 20-3-2008
Zo extreem dat collega Tim het echt afschuwelijk vond. En zo hoort het: geen middenweg. Patrick Watson heeft een mooi rustig album gemaakt, maar ging donderdagavond zo ongelofelijk hard in de bocht hangen dat sommige luisteraars gierend eruit vlogen. Rechts naast mij: "Lieve mensen, het album is wel goed, voel je niet bekocht!" Links naast mij grote ogen en open monden gericht op het podium: wat een show! En wat een moment was dat, toen de Paradiso stiller was dan ooit tevoren. Tim's nachtmerrie wordt mijn beste concert van het jaar!

Voicst, spelend in de bus, Amsterdam, 20-3-2008
15 mei bestaat 3VOOR12 tien jaar. En in het kader daarvan gaan er bijzondere dingen gebeuren. Een aantal bands die 3VOOR12 een warm hart toedraagt, staan op een bijzondere manier in de spotlight. Hoe, dat zie je binnenkort. Donderdag zijn er in ieder geval een aantal bijzondere opnames gemaakt, waaronder een immer spelende Voicst, rijdend door de stad, gefilmd door ons. Tot we werden aangehouden door de politie dan...

Gem, drinkend aan een tafel, spelend in de oefenruimte, Utrecht, 20-3-2008
Ook Gem is een van de leidende voorwerpen in het kader van ons tienjarig bestaan. En dus waren we gisteren bij de band in de oefenruimte, mochten we meeluisteren, verstopt achter versterkers, en keken we hoe ze een bijzonder een-tweetje deden met drank en nootjes... redelijk geniaal, let maar op!


BART SNOEREN DRAAIT:

White Rabbits - Fort Nightly (Fierce Panda/Munich)
De goede nummers komen als konijnen uit de hoge hoed!

Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement
Dit nummer blijft maar door mijn hoofd razen.

The Kooks - Young Folks (NME Awards 2008 Compilation)
Dat The Kooks een fascinatie voor Zweden hebben is wel duidelijk. Eerst All That She Wants van Ace of Base coveren, en nu Young Folks van Peter, Bjorn & John. Alweer briljant gedaan. What's next The Final Countdown?!


SILVY BROEREN DRAAIT:

Elbow - The Seldom Seen Kid (album, Universal/Geffen)
Kun je verliefd zijn op een stem? Violen, harpen, bombast, piano, koortjes als metafoor voor knipogen, glimlachen, knijpje in de zij en kriebel in de buik. Of is het onvoorwaardelijke of blinde liefde? Aaah boeien, het nieuwe album van Elbow, ik moet ervan huilen, glimlachen, krijg een knoop in mijn buik en tegelijkertijd een gelukzalige energie, dus het is goed, geef je over!

DE 3VOOR12 (week 12)
In 3VOOR12RADIO op 3FM worden de laatste 3 platen voor twaalf uur door de luisteraar bepaald en hoe! Veel tracks die de 5 dagen halen maar ook platen die het maar 1 dag volhouden en sowieso de mensen die ze inbrengen met hun enthousiasme en betrokkenheid. Deze week hadden we de 14-jarige Koerdische Hoba die Tegan & Sara inbracht en de 15-jarige Gijs die spaart voor een schakelbrommer en Leeland inbracht, mooi he!
Aanstaande maandag gaan we alle tracks die de Hall of Fame hebben gehaald door er 5 dagen in te blijven nog een keertje uitzenden, als paaskadootje.

3VOOR12RADIO Live (20-3-2008)
Gister blies Junkie XL de regen uit je broekspijpen, heb ik besloten dat een coverband (The Hot Stewards) best kan en fohnen The Cheeters uit Oslo in het laatste uur mijn haar nog even in model voor dat ik weer de regen in moest. En genoten van dat ondefinieerbare allegaartje aan publiek dat drinkt, flirt, praat, danst en hangt en soms ineens beseft dat er best goeie radio gemaakt wordt en dat ook komt zeggen.
Wat maken we toch een mooi programma! Of neig ik nu naar zelfbevlekking, ach boeien!