3VOOR12 draait (week 10): The Kills, MGMT, Adam Green 3VOOR12 draait (week 10): The Kills, MGMT, Adam Green

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 10): The Kills, MGMT, Adam Green

De favorieten van de redactie

De zegetocht van VV en Hotel oftewel The Kills ziet vandaag het hoogtepunt. Wat een spannende, frisse en smerige popplaat is Midnight Boom. Spannend, fris en vooral niet smerig is het debuut van MGMT. Eigenlijk pas in mei uit, maar her en der al opgepikt. Donderdag in Paradiso konden de snelle beslissers er al aan ruiken. Adam Green completeert dit vreemde prachtpodium. Fijn weekend!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

NB: geen albums en singles van de week in verband met Classic Request.

3VOOR12 draait ook op Last.fm


De top 10:

1. The Kills - Midnight Boom (Red Meat Heart/Munich)
“De spanning is voelbaar en dat maakt Midnight Boom ook zo goed...” (Derek van Winsen)
“Kaal, simpel en catchy as hell.” (Leonieke Daalder)
“Geweldig! Nu in de luisterpaal!” (Fiona Fortuin)
“Nummers als "U.R.A. fever" en "Last day of magic"  krijg je na een keer luisteren de hele dag niet meer uit je hoofd!” (Simone Rentmeester)

2. MGMT - Electric Feel (van Oracular Spectacular, Columbia Records/Sony BMG)
“Wonderbaarlijk, het lijkt wel een soort timewarp uit de lange haren van begin jaren zeventig waarin je verzeild bent geraakt.” (Menno Visser)
“Opwindende electro met seventies-gitaarrifje en Bee-Gees-achtige vocals.” (Jacinthe Versteeg)
“De perfecte combinatie van The Flaming Lips en The Knife.” (Bart Snoeren)

3. Adam Green – Sixes and Sevens (Rough Trade/Konkurrent)
“18 april sta ik vooraan in de Melkweg. Kom je naast me staan?” (Erik Zwennes)
“Sixes & Sevens staat vol met zelfrelativering van de beste soort.” (Tim Fierant)
“Tropical island, oh-whoho-ho...” (Robin Geurts)

4 Hercules and Love Affair – Hercules and Love Affair (album, DFA/EMI)
“Hercules and Love Affair brengt ons terug naar de New Yorkse disco ‘lofts’ uit de jaren zeventig vol lichaamssappen en decadente Romeinse beelden.” (Atze de Vrieze)
“Freakfolk-held Antony gaat disco en ontpopt zich tot een soort Jimmy Sommerville 2008-style. “ (Jacinthe Versteeg)
“Panic! Antony At The Disco!” (Bart Snoeren)

5. Audio Surf: Ride Your Music
“Een snelle gitaarsolo levert een steile afdaling op, een diepe beat een stuiterend parcours en een fijne rapflow extra bonuspunten.” (Erik Zwennes)
“Audio Surf is een droom die uitkomt voor muziekfreaks die zich storen aan suffe muziek in computerspelletjes en tijdens de nieuwe Mario hun iPod aanzetten.” (Robin Geurts)

6. Erykah Badu – New Amerykah Part One (4th World War) (album, Universal)
“Na een week luisteren ben ik er nog niet uit of dit album nu goed is of héél goed.” (Atze de Vrieze)
“Je moet hem een paar keer luisteren, maar na de eerste keer wil je dat ook!” (Simone Rentmeester)

7. The Mars Volta live in 013, 6 maart 2008
“Ze hielden het vol tot de laatste: tweeenhalf uur later...Inderdaad...allemachtig. “ (Fiona Fortuin)
“I’m pretty sure! Dit was buitenaards!” (Bart Snoeren)

8. The Gutter Twins - Saturnalia (album, SubPop/Konkurrent)
“De spannende combi Dulli/Lanegan werkt, zeker met een glas whiskey na twaalven...” (Menno Visser)

9. Operator Please - Vindktive (release 14 maart Brille/Pias)
“Uptempo goeie popsongs vol overtuiging gebracht. Klinkt heel Engels. Komt uit Australie.” (Leonieke Daalder)

10. at the close of everyday – Troostprijs (Volkoren/Munich)
“Super! De blazers… of eigenlijk een heel orkest wat in deze plaat zit verstopt.” (Simone Rentmeester)

De lijstjes:

JONA ROVERS DRAAIT:

Terrordrome - Vehement Convulsion (album, Grindethic Records)
En uit het niets waren daar ineens een paar gekke Grieken, die na wat gepiel op eigen bodem ontdekt werden door het Engelse Grindethic Records en ons nu allemaal even laten horen hoe dood metaal behoort te klinken. Met bands als Extreme Violence, Sickening Horror, Inveracity, Blustery Caveat, Cease Of Breeding, Fleshart of Human Rejection bewijst ook Terrordrome dat Griekenland definitief op de extreme metalkaart staat. Hulde!

Flesh Consumed - Mutilate Eviscerate Decapitate (album, Sevared Records)
Jezus Christus; zo ziek, lomp, bruut, laag en hard krijg je ’t niet vaak. Sevared Records is duidelijk op weg om het beste label voor kwaliteits death metal te worden. Wat Flesh Consumed hier doet moet je horen om te geloven. Ont-zet-tend gaaf, wat een krachtpatserij! De onaardse brul, megavette drums, weirde maar swingende gitaarlijnen, echt te gek.

Matthäus Passion (live, Concertgebouw Amsterdam)
Ik wist niet dat je kippenvel op je scheenbeen kon hebben - waarom ook niet eigenlijk? - maar ontdekte dat tijdens het horen van de welbekende Matthäus Passion uitgevoerd door het Nederlandse Bach-koor en orkest. Adembenemend en onvergetelijk mooi.


MENNO VISSER DRAAIT:

MGMT - live @ Paradiso, 6 maart
Wonderbaarlijk, het lijkt wel een soort timewarp uit de lange haren van begin jaren zeventig waarin je verzeild bent geraakt. Maar op de beste momenten waarop ze het toen met het nu verenigen, hebben ze goud in handen:
niemand klinkt als MGMT.

KIKO - Slave Of My Mind (single, Different/PIAS)
Kekke Franse techno met een poprandje (Depeche Mode zou willen dat ze het nog zo zouden kunnen). Ook nog eens voorzien van een intrigerende Parijse clip, die natuurlijk slecht afloopt...

The Gutter Twins - Saturnalia (album, SubPop/Konkurrent)

Verplichte kost voor alle oude Sreaming Trees en/of Afghan Whigs-liefhebbers. De spannende combi Dulli/Lanegan werkt, zeker met een glas whiskey na twaalven...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Audio Surf: Ride Your Music
Ergens rond de millennium wisseling ben ik mijn klik met de gameswereld kwijt geraakt. Geen talent, geen snelle pc, een leven… van dat soort. Nu ben ik gewezen op een briljant (woord wat je maar zelden mag gebruiken) spel dat door een thuisknutselaar in elkaar is gezet. Het racespel bouwt binnen enkele seconden circuits aan de hand van jouw muziek. Een snelle gitaarsolo levert een steile afdaling op, een diepe beat een stuiterend parcours en een fijne rapflow extra bonuspunten. Dit alles is zo slim geprogrammeerd dat je daadwerkelijk inzicht krijgt in de opbouw, amplitude en kracht van een nummer. Een try-out versie voor vier liedjes is gratis te downloaden De gehele versie kost je tien dollar. Dat moet toch kunnen met de huidige dollarkoers? Probeer bijvoorbeeld eens Blur’s Song 2 of Plug In Baby van Muse, wauw!

1000 Record Covers  (Door Michael Ochs, Taschen)
Ik heb een geweldig cadeau gehad. Heb het boek in Nederland nog niet zien liggen, maar het kwam al uit in 2005 dus dat zou zomaar wél kunnen. Vast ook al in de ramsj. Ochs heeft zijn platencollectie geordend. Soms op jaartal, soms op genre, maar vooral op thema van de hoes. Van extreem grappige tot pijnlijk lelijke albumhoezen. Een must voor op de koffietafel!

Adam Green – Sixes and Sevens (Rough Trade/Konkurrent)
De afgelopen weken ben ik langzaam betoverd geraakt door deze nieuwste van Adam Green. Vanaf vandaag ligt ‘ie in de platenzaak en ik zou Green serieus een kans geven. Inmiddels op drie in mijn overall Last.Fm-lijst en voorlopig ook nog niet op zijn retour. Verwacht geen denderende recensies. Dit is geen journalistenplaat, maar een fan-ding. Fan ben ik inmiddels ook dus 18 april sta ik vooraan in de Melkweg. Kom je naast me staan?


TIM FIERANT DRAAIT:

Adam Green – Sixes & Sevens (Rough Trade/Konkurrent)        
Tropical Island, het tweede nummer op deze plaat, heeft een onmiskenbare kokosnotensfeer die je direct doet verlangen naar lange warme vakanties waarin het grote nietsdoen centraal staat. De knipoog ligt er dik overheen natuurlijk, maar dat is nou eenmaal altijd zo met Adam Green. Hoe dan ook, de man heeft een fantastische stem waar je maar moeilijk genoeg van kunt krijgen. Sixes & Sevens staat vol met zelfrelativering van de beste soort.

The Charlatans – You Cross My Path (gratis te downloaden via xfm.co.uk)
Op dit negende studioalbum klinken ze eindelijk weer als The Charlatans. De niet geslaagde reggae en dub-uitstapjes  van de laatste jaren lijken eindelijk uit het systeem, en op You Cross My Path klinken ze vertrouwd én fris tegelijk. Een overdaad aan orgeltjes en onmiskenbare Britse pop: wel zo fijn.

Snoop Dogg – My Medicine (track van het nieuwe album Ego Trippin’, Geffen/Universal)
Ik geloofde het eerst ook niet, maar het is echt waar: dit is een folknummer. Inclusief akoestische gitaar, kwastjes op de drumstokjes en slidegitaar. Snoop draagt het nummer op aan Johnny Cash, en dat is te horen. Normaal gesproken krijg ik jeuk van de man, maar dit klinkt toch wel erg fijn. Nooit gedacht dat er nog eens een nummer van Snoop Dogg op mijn mp3-speler zou belanden.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Erykah Badu – New Amerykah Part One (4th World War) (album, Universal)
Na een week luisteren ben ik er nog niet uit of dit album nu goed is of héél goed, maar dat is meteen de kracht: Badu is terug met haar moeilijkste, minst commerciële en meest mysterieuze plaat tot nu toe.

Hercules and Love Affair – Hercules and Love Affair (album, DFA/EMI)
Wie dacht dat de bijdrage van Antony aan single Blind van project Hercules and Love Affair toevallig was, zal blij verrast zijn door het hele album. De androgyne zanger doet op vijf van de tien liedjes mee. Hercules and Love Affair brengt ons terug naar de New Yorkse disco ‘lofts’ uit de jaren zeventig vol lichaamssappen en decadente Romeinse beelden.

Diverse Artiesten – Antilounge V (compilatie, Haagse Pop Centrum)
Aangename verrassing, deze compilatie van Haagse undergrounddance. De diepe bassen regeren, met veel dubstep, duistere techno en zelfs – jawel – balkancore.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

The Kills - Midnight Boom (Red Meat Heart/Munich)
Midnight Boom speelt voor mij als een nachtelijke rit met de metro. Hij is donker, vuil en onvoorspelbaar. Je ziet gewoon dat knipperende licht en alles straalt een beetje gevaar uit dat er zomaar iets fout kan gaan. De spanning is voelbaar en dat maakt Midnight Boom ook zo goed...
 
Cadence Weapon - Afterparty Babies (Big Dada)
Het was vooral de album titel waardoor ik de CD ging luisteren, Cadence Weapon vertelt over dat hij een afterparty baby en brengt een ode aan deze 'foutjes'. Een lekkere plaat waarop de man een beetje nerdy klinkt, ik denk nieuwe nerdy hiphop maar dan op meer electro achtige beats. Gewoon erg leuk om eens een rapper te horen Emoticons en Friendster.
 
Snoop Dogg - Videoclip Sensual Seduction
Op het album draaft Snoop een beetje door met de vocoder, maar op deze track klinkt het toch wel erg leuk. Maar de clip is hierbij het hoogtepunt, als je als 'gangster rapper' jezelf zo durft neer te zetten dan ben je een grote. En Snoop komt er mee weg, zoals de man overal mee weg lijkt te komen.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy) (cd Americana, Sony)
Afgelopen vakantie heeft Anouk het onderspit moeten delven op onze auto-cdspeler. Opeens was ze volledig uit de gratie ten faveure van Voicst en The Offspring. Grote winnaar werd Voicst: die vond iedereen (vader, moeder, dochter van 11 en zoon van 9) 'kapot vet'. Maar Offspring (herontdekt door zoon via computerspel) was ook niet mis. Een week later zing ik het nog. Ik voel de tijd rijp worden voor Nirvana...

The Kills - Cheap And Cheerful (single Domino)
Geweldig nummer. Kaal, simpel en catchy as hell.

Operator Please - Vindktive (release 14 maart Brille/Pias)
Uptempo goeie popsongs vol overtuiging gebracht. Drie meisjes en twee jongens die weten wat goeie muziek is. Klinkt heel Engels. Komt uit Australie.
Op 13, 14 en 15 maart in Nedelrand voor optredens. Aanrader!!!


FIONA FORTUIN DRAAIT:

The Mars Volta live in 013, 6 maart 2008
Propvol was de 013. Ik stond op een akelige plek aan het uiterste van wat je een zijkant kunt noemen. Lange bomen voor me, eigenwijze mensen die zich met alle macht toch naar voren proberen te werken...Het waren niet te juiste omstandigheden voor een Mars Volta concert. Maar het optreden was goed. Wanneer de band begint, hoor ik iemand zeggen: ik zou het knap vinden als ze dit anderhalf uur vol houden. Want ja, met zo vol overgave, concentratie en intensiteit vanaf de eerste minuut alles brengen, vreet energie. Ze hielden het vol tot de laatste: tweeenhalf uur later...inderdaad...allemachtig... besloot ik er zelf er een einde aan te maken, de band ging door. En ik, ik moet gewoon niet zo zeuren. 
 
Clark live in Melkweg, 6 maart 2008
Mijn plan bleek ook in praktijk uitvoerbaar: na Mars Volta naar de Melkweg waar Autechre en Clark speelden. Eerste gemist, dat was te verwachten. Maar Clark gelukkig niet en daar ging het vooral om. Met Turning Dragon heeft hij een super goede techno electronica plaat uitgebracht die na gister heeft bewezen ook op de dansvloer bijzonder goed te werken.

The Kills - Midnight Boom (Red Meat Heart/ Munich)
Je zit in de trein en denkt; goh, laat ik eens Midnight Boom opzetten. Je stapt op de fiets en denkt: goh, laat ik eens Midnight Boom opzetten. Je komt thuis en denkt: goh, laat ik eens Midnight Boom opzetten. Je ligt in bed en denkt: goh, zou ik anders nog even Midnight Boom opzetten? Je weet wel, zo'n plaat. The Kills is met Midnight Boom garagepop waar je een gouden microfoon bij wilt houden. En een schoonmaak doek, want vies klinken ze nog altijd. Geweldig! Nu in de luisterpaal!


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Audiosurf
Een computerspel op 3VOOR12? Het moet niet gekker worden. Maar aan de titel zie je al dat dit iets speciaals is. Audio Surf is een droom die uitkomt voor muziekfreaks die zich storen aan suffe muziek in computerspelletjes en tijdens de nieuwe Mario hun iPod aanzetten. In deze lekker goedkope game, een combinatie van racen en puzzelen, vormen je eigen muziekbestanden namelijk de achtergrond en de spelinhoud. Met tracks van bijvoorbeeld Voicst of Soulwax maakt de computer een snelle rit voor je, met veel bochten, heuveltjes en loopings. Je kunt ook je score vergelijken met mensen over de hele wereld. Geniaal spel!
 
Adam Green - Sixes and Sevens (Rough Trade/Konkurrent)
Ook geniaal. Ik zat ook deze keer al binnen een paar seconden weer mee te zingen met Adam: "Tropical island, oh-whoho-ho..."

The Dirtbombs - We Have You Surrounded (In The Red/Konkurrent)
Gisteren vroeg iemand me weer eens "Wat is je favoriete band?" Sommige mensen vinden het heel gek dat ik daar dan geen antwoord op heb, omdat ik gewoon heel veel goed vindt. Maar ik denk dat ik voortaan gewoon The Dirtbombs noem. The Dirtbombs zijn fantastisch. En dat dit een conceptalbum is, zal me een worst zijn. Draai hem op de luisterpaal en probeer eens niet vrolijk te worden.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Hercules and Love Affair - Hercules and Love Affair (DFA/EMI)
Freakfolk-held Antony gaat disco en ontpopt zich tot een soort Jimmy Sommerville 2008-style. Verbazingwekkend goed! 
 
MGMT - Electric Feel (van Oracular Spectacular, Columbia Records/Sony BMG)
Opwindende electro met seventies-gitaarrifje en Bee-Gees-achtige vocals. Check de video.
 
Panther - Puerto Rican Jukebox (van 14kt God, Kill Rockstars/Konkurrent)
Er zijn grofweg twee reacties op deze openingstrack van 14kt God van Panther: of je wordt zenuwachtig, of je krijgt de neiging om hysterisch te gaan springen. Ik behoor tot de laatste categorie.


NIELS AALBERTS DRAAIT:

The Last Shadow Puppets - "The Age of the Understatement" (album, Domino/Munich)
De muzikale referenties die her en der vallen (Scott Walker, Ennio Morricone, filmisch) kloppen. En dat alles gelardeerd met Alex Turners fenomenale gevoel voor Pop. Nu al 3 albums op rij. Maar naast zijn bijdrage en die van Miles Kane, het andere gezicht van deze band (dit project?), is mijn mening dat producer/drummer James Ford en de arrangementen van Final Fantasy minstens zo'n belangrijke bijdrage leveren aan een plaat die overuren draait in mijn iTunes. En dat is wereldwijd meer mensen opgevallen, want voor het eerst word ik gestalkt op Last.fm!

Justus Köhnke - "Parage" (single, Kompakt)
Laat de zomer beginnen met deze heerlijke neo-disco. Warm aanbevolen voor mensen die weglopen met Lindstrøm en Prince Thomas en de ideale soundtrack bij het lezen van dit boek. Dank je, Atze.

Get Cape. Wear Cape. Fly - "Waiting For The Monster To Drown" (Shoes remix)
Ik lees wisselende reacties op hun debuutalbum, maar deze remix kan mijn goedkeuring zeker wegdragen. Voor een gezellig volle indie-dansvloer, gesandwicht tussen Reverend & the Makers, The Infadels en Hard-Fi.


SIMONE RENTMEESTER DRAAIT:
 
Erykah Badu - New Amerykah Part One (Universal/Motown)
Na vijf jaar toch nog een nieuw album! Nog steeds heel erg Erykah Badu, maar door veel nieuwe invloeden toch een totaal andere plaat. Je moet hem een paar keer luisteren, maar na de eerste keer wil je dat ook!

The Kills – Midnight Boom
Na ze gezien te hebben in 3VOOR12 radio live toch erg benieuwd geraakt naar die nieuwe plaat. Dit is voor mij echte underground rock. Nummers als "U.R.A. fever" en "Last day of magic"  krijg je na een keer luisteren de hele dag niet meer uit je hoofd!

at the close of everyday – Troostprijs (Volkoren/Munich)
Super! De blazers… of eigenlijk een heel orkest wat in deze plaat zit verstopt. Het geeft de soms wat sombere teksten het vrolijke gevoel van 'relax, het komt wel goed..' 


BART SNOEREN DRAAIT:

The Mars Volta live in 013, 6 maart 2008
 Na 3 uur en 5 minuten vonden Omar, Cedric en overige bandleden, waaronder een alien op drum, het mooi geweest. Daarna schoten superlatieven te kort: “Als Miles nog leefde was hij ook dit gaan doen”, hoorde ik naast me. Ik hoorde niet alleen Miles maar ook Jimmy Hendrix, Sly Stone, Curtis Mayfield, Jimmy Page, Robert Plant, David Byrne, Frank Zappa, Prince en David Bowie. Is There Life On Mars? I’m pretty sure! Dit was buitenaards!
 
MGMT - Oracular Spectacular (Columbia/SonyBMG)
De perfecte combinatie van The Flaming Lips en The Knife.
 
Hercules And Love Affair - Hercules and Love Affair (DFA/EMI)
Panic! Antony At The Disco! was marketing technisch wellicht een betere naam geweest. Het is in elk geval een zeer goede en verrassende combinatie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12