3VOOR12 bespreekt Album van de Week (12): The Black Box Revelation

Vlaamse bluesrockers klinken onbevangen en ervaren tegelijk

De twee Vlamingen van The Black Box Revelation zijn nog geen twintig, maar ze knallen er wel zomaar een rauwe debuutplaat uit, waar België trots op mag zijn. Set Your Head On Fire is Album van de Week.

Vlaamse bluesrockers klinken onbevangen en ervaren tegelijk

Er was een tijd dat bijna alle gitaarmuziek uit België te vangen was onder de noemen Belgenpop: een beetje raar en heel eigenzinnig, maar wel poppy. Anno 2008 ligt het Belgische muzieklandschap er heel anders bij dan tien jaar geleden. Het toverwoord: diversiteit. Acts als Zita Swoon, Girls in Hawaii en Gabriel Rios maken zachtaardige liedjespop, de Soulwax broers hebben hun eigen dance-imperium gebouwd. The Black Box Relevation hoort bij Millionaire en Triggerfinger in de categorie Zwarte Leren Jasjes En Volle Asbakken. Hun debuutalbum Set Your Head On Fire is Album van de Week.
The Black Box Revelation is een rock ’n roll duo uit het Vlaamse provinciestadje Dilbeek in de buurt van Brussel. De bandleden dragen de welluidende namen Jan Paternoster en Dries van Dijck. Hun muziek is rechtdoorzee. Dat moet ook wel, aangezien ze drums, gitaar, wat samples en heel soms een orgeltje als enige wapens hebben. Ze werden in 2006 tweede in bandwedstrijd Rock Rally en speelden vorig jaar al op Dour en Pukkelpop. In eigen land leverde dat hen al lyrische recensies op. Met name Humo overlaadt het duo met vijfsterrenrecensies.

Terecht, blijkt bij voltooiing van hun eerste volledige album. Je moet van goeden huize komen om met twee man een stevig geluid neer te zetten. Het moet kaal en ruw klinken, maar niet pips. Producer Mario Goossens (tevens Triggerfinger-drummer) heeft goed werk geleverd. Je zou haast zeggen dat hij vals speelt, maar met zijn tweeën klinkt The Black Box Revelation bij vlagen zelfs als een complete band. Dat biedt een mooi tegenwicht aan de momenten dat ze eenvoudig en elementair overkomen. Nog een valkuil voor duobands is het onderschatten van variatie. Ook die kunst verstaat The Black Box Revelation voorbeeldig: de band scoort niet alleen met uptempo hits met I Think I Like You en Stand By Your Ground, maar ook met een ontroerende bluesy ballade als Never Alone/Always Together (over schizofrenie) en de breekbare afsluiter Misery Box.

Toch grappig: het typisch Amerikaanse geluid van de band roept traditionele associaties op met eindloze, stoffige wegen en stoere motorclubs, maar drummer Van Dijck is nog niet eens oud genoeg om zijn motorrijbewijs te halen. Ook zanger Paternoster heeft zijn twintigste verjaardag nog voor de boeg. Naar oude muziek luisteren ze zelden, beweren ze. Misschien verklaart dat waarom de band zo onbevangen klinkt, terwijl hun muziek bepaald niet nieuw is. Tijdgenoten als The Black Keys en Wolfmother - die de zoektocht in de popgeschiedenis al voor hen deden - gelden als inspiratiebronnen. Tweedehands garageblues, dat klinkt eigenlijk best natuurlijk. Waar ze het ook vandaan halen, België kan nog heel lang en heel veel plezier aan deze band beleven. Nu maar hopen dat ze nog lang zo fris en jong blijven.

Set Your Head On Fire van The Black Box Revelation verschijnt op T For Tunes/PIAS.