De Staat klopt aan bij Excelsior

Albumrelease gepland voor begin 2009

Het debuutalbum van de Nijmeegse band De Staat zal in 2009 verschijnen bij Excelsior. Afgelopen vrijdag reikten beide partijen elkaar de hand. Een trotse frontman Torre Florim heeft veel zin in de komende tijd.

Albumrelease gepland voor begin 2009

De Staat, dé nieuwe rootsrocksensatie uit het oosten, heeft afgelopen vrijdag zijn handtekening gezet onder een contract met platenlabel Excelsior. Daar zal begin 2009 het debuutalbum van Torre Florim en zijn staatslieden worden uitgebracht. Florim schreef en produceerde het album vrijwel alleen in zijn eigen studio. Het debuut bevat bijdragen van ondermeer Fuck the Writer en The Bloody Honkies. Live wordt de frontman bijgestaan door enkele bevriende muzikanten.

Tot de release probeert de band zo veel mogelijk op te treden. De Staat is opgenomen in de Popronde, opent voor het Belgische Triggerfinger en speelt op polderpop. Meestal zul je de volgende vijf man op het podium aantreffen: Jop van Summeren op bas, Torre Florim op gitaar en achter de microfoon, Rocco Hueting ramt op de koebel, toetsen en tamboerijn, Tim van Delft op drums en Vedran Mircetic op gitaar.

Het album is inmiddels af. De komende tijd wordt het album door Florim en Excelsior-producer Frans Hagenaar opnieuw gemixt en gemasterd. Het artwork is ook bijna klaar. “Nu moet er natuurlijk nog Excelsior op komen te staan,” Zegt Florim trots. Hij is blij dat de plaat bij de Nederlandse platenmaatschappij uitkomt. “Het past bij me, ze hebben een eigenzinnige houding.” Een testvraag over zijn laatste favoriete Excelsior-release doorstaat hij vakkundig. “Ik ben gek op die plaat van Alamo Race Track, maar ook zZz is erg goed.”

De eerste reacties op rondgestuurde promo’s komen nu binnen. Bij de nieuwe boeker De Harmonie wordt langzaam duidelijk dat programmeurs de band beginnen te kennen. In 2009 moet het allemaal echt gaan gebeuren. “Ik ben benieuwd, we hebben er zin in,” zegt Florim.