3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: De Affaire voor dit jaar veilig gesteld 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: De Affaire voor dit jaar veilig gesteld

De eerste bands zijn bekend

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen: De Affaire voor dit jaar veilig gesteld

De eerste bands zijn bekend

De kogel is door de kerk: de Valkhofaffaire mag dit jaar voor het laatst twee uur langer open blijven dan de andere muziekpodia in de stad en behoudt hiermee voorlopig haar unieke positie. Belangrijker nog: de Affaire gaat dit jaar dus door, omdat een sluitende begroting vrijwel helemaal afhangt van de drankinkomsten die na 12 uur gegenereerd worden.

De eerste bands zijn bekend

De kogel is door de kerk: de Valkhofaffaire mag dit jaar voor het laatst twee uur langer open blijven dan de andere muziekpodia in de stad en behoudt hiermee voorlopig haar unieke positie. Belangrijker nog: de Affaire gaat dit jaar dus door, omdat een sluitende begroting vrijwel helemaal afhangt van de drankinkomsten die na 12 uur gegenereerd worden. De broodnodige uitzonderingspositie kwam in gevaar toen het college van B&W afgelopen winter een voorstel indiende om de geluidsontheffing in te trekken. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft het college van B&W nu teruggefloten. Goed nieuws voor de Affaire dus. Programmeur Robert Meijerink geeft commentaar.
 
Wat nu exact de beweegreden geweest is voor burgermeester De Graaf om te hameren op gelijkheid van beleid is vooralsnog onduidelijk. Meijerink: “Onze uitzonderingspositie is al jaren bekend bij B&W en we wisten ook dat dit op den duur zou veranderen. De plotselinge gelijkschakeling van beleid, zoals voorgesteld door Thom de Graaf en het feit dat hij is teruggefloten door de gemeenteraad blijft voor ons vooralsnog in politieke nevelen gehuld. An sich vind ik overigens dat er niets mis is met het feit dat B&W oneffenheden bespeurt en hier beleid op afstemt.” GroenLinks steunde de Affaire met de motie ‘Maak van de Affaire geen affaire’. Welke partijen in de raadsmeerderheid verder vertegenwoordigd zijn is nog niet duidelijk. Meijerink: “Het is logisch dat er partijen zijn die minder op hebben met De Affaire dan anderen. Ik gok dat de Verenigde Senioren Partij een ander feestje voor ogen heeft op het Valkhof.”

Duidelijk is dat er geen sprake is van een permanente aanpassing in de regelgeving en De Affaire gaat een onzekere tijd tegemoet. “Volgend jaar zal de situatie ingrijpend veranderen, zoveel is duidelijk. De gevolgen voor het festival zijn nog niet inzichtelijk.” Gevolgen voor de programmering heeft de kwestie wel gehad. Meijerink heeft pas twee weken geleden kunnen starten met programmeren, waar vorig jaar al rond februari tegen de dertig namen waren vastgelegd. “Het zal een boel positieve energie kosten om bijtijds de programmering rond te krijgen. Gelukkig ontbreekt het daar bij ons niet aan. Daarbij is er voldoende aanbod uit binnen- en buitenland voor een geslaagde programmering. Vooruitstrevende, relatief onbekende en kwalitatief hoogstaande acts, iets waar de Affaire patent op heeft. Ook dit jaar.’
 
De eerste namen kan Meijerink al prijsgeven: uit het barre IJsland is er de experimentele electronica van Mugison, uit Londen/Parijs de kwaliteitspop van The Teenagers, uiterst dansbare reggeafunk komt van de Nieuw-Zeelandse Black Seeds en The Invasives uit Vancouver rocken een potje mee.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12