3VOOR12 draait (week 21): Lefties Soul Connection, The Pigeon Detectives en The National

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Een debuut zo energiek en vrolijk als Wait For Me van The Pigeon Detectives? Dat moet dan wel 3VOOR12'S album van de week worden. Maar ook is de redactie wild van de nieuwe Lefties Soul Connection en Boxer van The National doet het nog altijd erg goed. Lees de favorieten vn de redactie van deze week.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Pigeon Detectives - Wait For Me (Dance To The Radio/V2)

3VOOR12 Single van de Week
The Smashing Pumpkins - Tarantula (WEA/Warner)

3FM Megahit

Justin Timberlake - Love Stoned (Jive/SonyBMG)


Top 10.

1. Lefties Soul Connection – Skimming The Skum (Excelsior/V2)
Godfather James Brown zal heus nog wel even voorzichtigjes zijn voet bewegen op de nieuwe Lefties Soul Connection. (Atze de Vrieze)
Voorzichtig meedansen mensen, dan breken de dijken niet!
(Robert Lagendijk)
Wie niet kan bewegen op deze verschroeiend hete funk, is dood of ligt in coma. (Joris Rietbroek)

2. The Pigeon Detectives – Wait For Me (cd, Dance To The Radio/V2)
Uptempo, vrolijk, altijd een goed refreintje. Hier kom je de zomer wel mee door! (Leonieke Daalder)
Een keer de Detectives gezien hebben en je kunt alles moeiteloos meebrullen. (Joris Rietbroek)

3. The National – Boxer (cd, Beggers Banquet)

Zelden zo'n mooie openingstrack gehoord. (Jacinthe Versteeg)
Ontdekt vorige week op de luisterpaal. Nog steeds leuk! (David Gibbs)

4. De Huilende Rappers – Sukkel Tje (eigen beheer) (http://www.myspace.com/dehuilenderappers)
Tamelijk briljant, het zeikt precies goed. (Leonieke Daalder)
Bel ze niet, maar luister er wel naar. (Ron van der Sterren)

5. Stephan Bodzin – Liebe Ist (cd, Herzblut/Lowlands)
Het debuutalbum van Stephan Bodzin sleept je genadeloos de diepte in. (Atze de Vrieze)
Niet alleen de doorgewinterde minimalnerds, ook normale mensen kunnen hier geen genoeg van krijgen. (Jacinthe Versteeg)

6. The Ponys – live in Club3VOOR12, 23-5-2007
Ze zijn net zo goed als Sonic Youth, The Cure en de hele sixties bij elkaar opgeteld. (Robert Lagendijk)

7. Interpol - The Heinrich Maneuver (single, Capitol, release 8 juni)
Als een soort warme deken. (Leonieke Daalder)

8. Apparat - Walls (cd, Shitkatapult/NEWS)
Minimal met maximale zomersheid.
(Menno Visser)

9. Sara Tavares, live in het Concertgebouw (kleine zaal), 23-5-2007
Kaapverdië ontmoet de fado, zoiets is het. Probeer dan maar eens stil te zitten. (Ron van der Sterren)

10. Queens Of The Stone Age – Era Vulgaris (cd, Interscope, release 12 juni)
Een verzameling smerige, ranzige, knallende rocksongs, overgoten met accuzuur. (Eric Corton)


De lijstjes:


ERIC CORTON DRAAIT:

Queens of the Stone Age - Era Vulgaris (cd, Interscope, release 12 juni)
Een plaat die een hoop scheiding zal veroorzaken tussen voor- en tegenstanders, liefhebbers en haters. Maar vooral in je haar, want Homme gaat als de brandweer in een verzameling smerige, ranzige uit je plaat knallende rocksongs, overgoten met accuzuur. Na song vijf ademloos en MOET er even een drankje in, of twee...

The 1990's – Cookies (cd, Rough Trade/Konkurrent)
Onbekommerd leuke plaat met stuk voor stuk te gekke songs. You're supposed to be my friend haalde het welgeteld 1 week tot de officiële playlist van 3FM. See you at the lights was bij ons een tijdlang vast op de playlist. Dit album moet echt nog breder kunnen...538?

Gorefest - Rise to Ruin (cd, Nuclear Blast, release augustus 2007)
Oh oh oh...wat een mazzelaar ben ik toch dat ik dit al mag horen. Na La Muerte maakt Gorefest de hardste,snelste,grofste, meest woedende en tegelijkertijd meest beluisterbare plaat sinds tijden. Nog nooit was een comeback al twee platen zó fris als die van Gorefest .Deze plaat zal de metaalwereld doen schudden op de grondvesten. Bij ons thuis liggen alle pannen van het dak en hebben de kinderen nu echt hulp nodig. Iemand?


DAVID GIBBS DRAAIT:

The Cinematic Orchestra - Ma Fleur (cd, Ninja Tune)
More of the same in the case of the cinematic orchestra, is fine by me

The National - Boxer (cd: Beggars Banquet/V2)
Ontdekt vorige week op de luisterpaal. Nog steeds leuk.

Fujiya & Miyagi - Transparent Things (cd, Tirk Records)
Kraut rock homage: JA bitte!!!!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Lefties Soul Connection – Skimming the Skum (Excelsior/V2)
Hij mag dan eindelijk in zijn graf liggen, godfather James Brown zal heus nog wel even voorzichtigjes zijn voet bewegen op de nieuwe Lefties Soul Connection.

Dizzee Rascal – Maths & English (cd, XL/V2, release 4 juni)
Laat je niet foppen door de nu-metal gitaren in single Sirens. Maths & English is het meest toegankelijke en genietbare album dat grimerapper Dizzee Rascal tot nu toe maakte. Hou je vast: er staat zelfs een zomernummer op.

Stephan Bodzin – Liebe Ist (cd, Herzblut/Lowlands)
Zo langzamerhand zouden we toch doodmoe moeten worden van de lading minimal albums die we de afgelopen maanden over ons heen gestort gekregen hebben? Nee hoor, zeker niet als ze je zo genadeloos de diepte in slepen als het debuutalbum van Stephan Bodzin. Vanavond in EKKO.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Stephan Bodzin - Liebe Ist (cd, Herzblut/Lowlands)
Deze week veel minimal gedraaid op de redactie, maar deze plaat stak er met kop en schouders bovenuit. Nog nooit stonden zoveel mensen met een vertwijfelde blik in hun ogen aan mijn bureau: “Wat is dit?? Mag ik het kopiëren??”. En dan niet alleen de doorgewinterde minimalnerds, ook normale mensen kunnen hier geen genoeg van krijgen.

The National - Boxer (cd, Beggars Banquet/V2)
“Stay up super late tonight, baking apples, making pie.” Die eerste zin van 'Fake Empire' heeft minstens vijftig keer door mijn kamer geschald de afgelopen week. Zelden zo'n mooie openingstrack gehoord.

Brightblack Morning Light - Brightblack Morning Light (cd, Matador)
Je zou er bijna Pinkpop voor laten schieten, de optredens van Brightblack Morning Light in Nederland. De plaat is al even uit, maar ik heb ze zelf pas net ontdekt. Check hier hun warme, soulvolle hippiepop op MySpace.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The Ponys – live in Club3VOOR12 23-5-2007
Chicago’s finest zullen wel nooit op Pinkpop spelen. En ook Lowlands ligt nog ver weg voor de vier indiepoppers die toch al drie prima albums in de discografie hebben staan. En dat is zonde, want ze zijn net zo goed als Sonic Youth, The Cure en de hele sixties bij elkaar opgeteld.

Lefties Soul Connection – Skimming the Skum (cd, Excelsior/V2)
Skimming the Skum allitereert net zo lekker als Pass the Peas van The JB’s. Lefties Soul Connection is terug en bewijst zich wederom als de enige Excelsior-band die weet hoe je de funk moet slaan. Nog altijd is het fundament van Lefties een replica van de goddelijke Meters en dat deert helemaal niet. Voorzichtig meedansen mensen, dan breken de dijken niet!

Silver Monk Time – A Tribute To The Monks (cd, Konkurrent)
Al een jaar uit en nu eindelijk ook in Nederland te koop: een tribute aan de Duitse cultband The Monks. Speelden in monnikenpijen en deden dat ondermeer in het voorprogramma van Saint Paul, Saint George, Saint John en Saint Ringo. Primitieve rock in een modern jekkie. Tof!


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

The Pigeon Detectives - Wait For Me (cd, Dance To The Radio/V2)
Lekker, zo'n plaat die je direct kent. Uptempo, vrolijk, altijd een goed refreintje. Hier kom je de zomer wel mee door! Hoor ik daar iemand Lowlands roepen? Ik zou geen seconde twijfelen: boeken die band.

Huilende Rappers - Sukkel Tje (eigen beheer)
Je moet ze niet proberen te interviewen, tenzij je van mening bent dat schijtlolligheid de hoogste vorm van humor is, maar dit nummer is tamelijk briljant. Het zeikt precies goed.

Interpol - The Heinrich Maneuver (single, Capitol, release 8 juni)

Het bekende Interpol-recept: hoekige drums, warme gitaren, melancholiek geluid. Maar daarom niet minder lekker. Wat zeg ik: zelfs erg lekker. Als een soort warme deken.


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

The Pigeon Detectives – Wait For Me (cd, Dance To The Radio/V2)
Wie The Pigeon Detectives tijdens de laatste twee London Calling-afleveringen zag, weet het al: deze vijf jongens weten hoe ze een zaal moeten opruien. Gelukkig hebben ze de energie van het podium ook heel goed op debuutplaat Wait For Me weten te vangen en zijn deze twaalf tunes in 35 minuutjes gevaarlijk besmettelijk. Knap kunstje: een keer de Detectives gezien hebben en je kunt alles moeiteloos meebrullen.

Lefties Soul Connection – Skimming The Skum (cd, Excelsior/V2)
“Kijk nou, Joris tikt een stuk op de maat van Lefties Soul Connection”, viel collega Ron van der Sterren op. Niks raars aan, gaat helemaal vanzelf. Want wie niet kan bewegen op deze verschroeiend hete funk, is dood of ligt in coma.

The Smashing Pumpkins – Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness (cd, Virgin)
Ja, ik was zwaar fan in mijn 16de, 17de levensjaar. Wat zeg ik: aan Siamese Dream en vooral aan de topzware dubbellaar Mellon Collie was ik zwaar verslaafd. En nu is de eerste reünie daar van een geliefde band die ik nog in de oorspronkelijke samenstelling een paar keer live heb gezien. En ik ben nog niet eens dertig! Aarch! Hoge verwachtingen voor hun show op Pinkpop heb ik niet, daarvoor waren de Pumpkins altijd al een te wisselvallige liveband. Maar dat ik ga kijken is zeker. En nu ik Siamese Dream en Mellon Collie weer eens op de iPod heb geslingerd, krijg ik er meer en meer zin in ook! Laat de weltschmerz van twaalf jaar terug maar weer komen, I'm ready.


MENNO VISSER DRAAIT:

Apparat - Walls (cd, Shitkatapult/NEWS)
Minimal met maximale zomersheid. Werkt als luistertrip in de trein.

The Qemists - Stompbox single, NinjaTune/PIAS)
Meest opvallende singlerelease van deze week: instrumentale metal op de hiphopmanier, droom van iedere jinglemaker.

Basia Bulat - Oh, My Darling (cd, Rough Trade/Konkurrent)

Canadese singer-songwrite met opvallend Slavisch idioom en heldere stem.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Sara Tavares, live in het Concertgebouw (kleine zaal), 23-5-2007
Loepzuiver zong ze haar mix van Portugese droefheid en Afrikaanse zonneritmes in het Amsterdams Concertgebouw. Kaapverdië ontmoet de fado, zoiets is het. Probeer dan maar eens stil te zitten. Het werd dan ook pas echt leuk toen mensen toch opstonden en een dansje waagden. Achteraf zag je ze naar buiten lopen, de vaste concertgebouwbezoekers. Zij hadden een onvergetelijke avond: "En toen gingen we allemaal dansen!!!" De rest moest het doen met een goudomrand broeierig warm bad.

Digitalism - Idealism (cd Virgin/EMI, release: 21 juni 2007)
Als dance en pop/rock elkaar ontmoeten, hou je te vaak iets over dat het beste van beide verliest. Te vaak, maar niet altijd!

De Huilende Rappers – Sukkel Tje (eigen beheer)
Ging het maar alleen om de muziek. Dan hoefden deze Groningse rappers niet te huilen. Want een hit maken die over jezelf gaat, waarmee elk succes uitgesloten wordt, da's toch best tragisch. Toch valt het niet te ontkennen: goed is het. Bel ze niet, maar luister er wel naar.