Modder én zonneschijn op Latin Village 2007 Modder én zonneschijn op Latin Village 2007

Bezoekers laten wel hun schoenen, maar niet hun humeur bederven

Modder én zonneschijn op Latin Village 2007

Bezoekers laten wel hun schoenen, maar niet hun humeur bederven

Ja hoor, hij is er: de zon. Onmisbaar voor een festival als Latin Village. Maar ook de de regenbuien van de afgelopen nacht en de 18.000 Awakenings-bezoekers hadden nadrukkelijk hun sporen nagelaten. Het Latin Village publiek liet zich er niet door van de wijs brengen.

Bezoekers laten wel hun schoenen, maar niet hun humeur bederven

Daar sta je dan met je salsaschoentjes. Vanochtend nog gepoetst. Je hebt je mooie witte jurkje aangetrokken. De zon schijnt, wat kan er gebeuren? Ze zijn er echt: dames in vol ballroomornaat. Zouden ze er niet zo stil bij gestaan hebben, of kunnen de buien die het terrein van Latin Village vannacht geteisterd hebben ze gewoon niet schelen? En dan zijn er gisteren ook nog eens 18.000 Awakeningsbezoekers overheen geweest. Met een paar balen stro worden de ergste plassen nog netjes afgedekt. Maar hoe ‘water proof’ Latin Village ook belooft te zijn, er is nauwelijks aan te ontkomen: hakken in de modder en gaan!

Het is wel een vreemde gewaarwording. Gisteren regeerde op hetzelfde terrein de rauwe vierkwartsmaat, vandaag zijn het de zonnige klanken uit Zuid Amerika, in al hun verschijningsvormen. Latin house op het hoofdpodium, in de drie tenten klassieke salsa, latin eclectic en favela funk. In dezelfde tent waar een uurtje of tien geleden Felix Kröcher zijn publiek geselde met snoeiharde schranztechno, krijgen nu veertig enthousiastelingen salsales. Tja, gisteren kwam je nog weg met een houterig dansje, vandaag moet je meer in je mars hebben. Sommigen hebben duidelijk geoefend, met het leukst zijn uiteraard de schaamteloze houten klazen.

Het festival begint al om elf uur, maar de 10.000 bezoekers nemen hun tijd. Om één uur is het terrein nog bijna leeg, om vijf uur komen nog grote groepen mensen binnen. Het is een bont gekleurd gezelschap. Veel Surinamers, indo's, Turken en Marokkanen, uiteraard Zuid Amerikanen en veel jonge Nederlandse meisjes. Ze zijn gekleed in strakke hemdjes, sexy jurkjes en Dolce & Gabbana zonnebrillen.

Latin Village is een echt stelletjesfestival. Zodra je het terrein op komt zie je ze lopen, hand in hand op weg naar de salsatent. Veel mensen komen als koppeltje, nog veel meer hopen met iemand naar huis te gaan. Naarmate de dag vordert, vestigen groepen jongens zich op strategische plekken op het veld en wordt er geflirt bij het leven. Subtiel? Waarom! Dat T-shirt waarop je gratis sekslessen aanbiedt werkt toch ook? Deze smalgeschouderde 3VOOR12-verslaggever maakt overigens geen enkele kans: het aantal gespierde torso's op het veld is op zijn minst intimiderend.

De sfeer is op Latin Village voor veel mensen belangrijker dan de acts. De live bands in de salsatent zijn bijvoorbeeld vooral begeleiding bij het dansen. Hier zie je de mensen die salsa echt als lifestyle hebben. Dames in kleurrijke jurken, heren met soepele pantalons. De baile funk van Daniel Haaksman (op papier de meest spannende area) even verderop wordt vakkundig genegeerd en de eclectische tent is tot ver in de middag leeg. In die laatste tent kun je overigens van alles tegenkomen. Aphex Twins Windowlicker op Latin Village? Net zo makkelijk. En niet eens in een latin house remix!

Druk is het bij het hoofdpodium al de hele middag. Het is ook het enige buitenpodium, en nu de zon er toch is kun je er maar beter gebruik van maken. De term 'latin house' die aan het hoofdpodium verbonden is, wordt door de dj's van dienst gelukkig ruim geïnterpreteerd. Van enorme latinclichés (hé, weer een andere versie van Mas Que Nada?) tot vlijmscherpe bootyelectro. Er wordt vooral druk gedanst bij Benny Rodrigues en Junior Sanchez. Vanaf een heuveltje achter een grote plas modderwater kijkt een groepje bezoekers goedkeurend toe. Bacootje in de linkerhand, een oud-Hollands broodje frikandel in de andere.

In de salsatent zijn intussen de echte profs aan het werk. Een grote kring vormt zich om de dansers. Bewonderende blikken alom, want de meeste van deze mensen weten ongetwijfeld dat al die synchrone sprongen en draaibewegingen een stuk moeilijker zijn dan ze er hier uitzien. Ook in de eclectische tent heeft men eindelijk de smaak te pakken. Het recept blijkt uiteindelijk simpel: een beetje nieuw en heel veel oude hits. Dj en vj (samen DVDJ) Off the Wall jaagt ze er in hoog tempo doorheen. Van de nieuwste crunk- en dancehallhits tot oudjes van Salt ’n Pepa, N.E.R.D. en Ludacris. “Move bitch! Get out the way!” schreeuwt de volle tent. Niets persoonlijks, uiteraard.

Ach, met die modder is het net als met het koude water van de Noordzee. Je moet even de schroom overwinnen. Je even over het idee heen zetten dat je broek schoon moet blijven. De zon heeft Latin Village niet in de steek gelaten, en dat is het allerbelangrijkste. Als zelfs de politieagenten backstage je ontspannen om een vuurtje vragen, weet je genoeg: het was een goed feestje.

Een aantal sets van Latin Village is later deze week te beluisteren op 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12