Passe-partouts London Calling uitverkocht, zonder geboekte bands Passe-partouts London Calling uitverkocht, zonder geboekte bands

Organisator Ben Kamsma: "Een programma samenstellen was nooit zo moeilijk"

Passe-partouts London Calling uitverkocht, zonder geboekte bands

Organisator Ben Kamsma: "Een programma samenstellen was nooit zo moeilijk"

Wie op 30 en 31 maart met een passe-partout naar London Calling wil, is al te laat. De kaarten met toegang voor twee dagen Paradiso zijn ruim twee maanden voor het festival uitverkocht. En dat terwijl er nog geen naam bekend is en programmeur Ben Kamsma het nog nooit zo moeilijk heeft gehad een goed programma neer te zetten.

Organisator Ben Kamsma: "Een programma samenstellen was nooit zo moeilijk"

Ook al is er nog geen band bekend gemaakt, alle passe-partouts voor de London Calling-editie van eind maart zijn ruim twee maanden voor het festival uitverkocht. Een nieuw record, nadat in november 2006 drie weken voor het festival ook geen dagkaarten meer te krijgen waren. Nu zijn die er voor 30 en 31 maart nog wel. Organisator Ben Kamsma is er blij mee. “Mensen verzekeren zich op tijd van een kaartje en hebben er blijkbaar vertrouwen in dat het een goed programma wordt.”

Die populariteit zorgt dit keer wel voor een flinke druk. “Het is nog nooit zo moeilijk geweest om een programma samen te stellen”, zegt Kamsma. “Ik word bijna dood gemaild door mensen die er naar vragen, maar het is er gewoon nog niet. We moeten heel diep graven.” Het probleem is volgens de programmeur dat veel bands uit de ‘Engelse onderbuik’ die afgelopen november op het festival te zien waren, zich nu pas meer in de kijker beginnen te spelen. “Zoals The Maccabees of The Pigeon Detectives. Hun platen komen pas in mei uit.”

Dus lijkt het erop dat London Calling vorig jaar te snel was in het boeken van bepaalde bands en zo de eigen vijver leeg heeft gevist. Kamsma: “Nou ja, het zal langer duren voordat we beet hebben. Ik heb wat bands op het oog waarvan we nog moeten uitzoeken hoe goed en veelbelovend ze zijn. Verder overweeg ik om twee namen van de vorige editie te programmeren.” Het gevolg van de zwaardere zoektocht is in ieder geval dat er eind maart wat minder bands naar Paradiso komen dan in november vorig jaar, toen er maar liefst 22 acts op de affiche stonden. “Maar een bandje of 18 moet geen probleem zijn. Ik verwacht binnen twee weken de eerste bands te hebben vastgelegd. Er is geen paniek, we gaan ons niet haasten en het komt allemaal goed.”

Ook al moet London Calling wat de organisatie betreft voor het Nederlandse publiek blijven, voor honderden Engelsen is het festival onderhand de ultieme reden om een weekendje Amsterdam te doen. Kamsma durft niet te zeggen hoeveel van de passe-partouts er dit keer in Britse handen zijn gevallen. “Ik denk dat het erg meevalt. De vorige keer kwamen er inderdaad veel Engelsen af op de grotere namen, zoals Klaxons. Maar zulke acts zijn nu nog niet bekend.” Maar hoor je tijdens London Callling niet meer Engels dan Nederlands om je heen? "Ach, er wonen natuurlijk ook veel Engelsen in Nederland."
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12