Luistertest: James Mercer van The Shins Luistertest: James Mercer van The Shins

"Ik kon mij onderdompelen in de cultuur waar ik helemaal gek op was"

Luistertest: James Mercer van The Shins

"Ik kon mij onderdompelen in de cultuur waar ik helemaal gek op was"

Drie maal is scheepsrecht, moet James Mercer van The Shins gedacht hebben. Want op het derde album, Wincing The Night Away, lijkt alles voor de Amerikaanse Shins samen te komen: mooie liedjes die een net zo mooi geheel vormen en die dankzij een briljante productie ook nog eens fantastisch klinken. Het zou zowaar een radiohit kunnen worden. 3VOOR12 ging met de koffergrammofoon bij Mercer langs voor een luistertest.

"Ik kon mij onderdompelen in de cultuur waar ik helemaal gek op was"

Oh, Inverted World, het album debuut van The Shins sloeg ooit in als een frisse popbom. Ook commercieel deed de band van James Mercer het in thuisland Amerika meteen goed. Deze week verschijnt Wincing The Night Away, het derde album van de band. Daarop kun je horen hoe de band weer een stap verder gaat in het zoeken naar de perfecte poptune. Robert Lagendijk ging met een stapel platen onder de arm op bezoek bij Mercer en onderwierp hem aan de 3VOOR12-luistertest.

Suede - Animal Nitrate (cd Suede op Sony)
“Ik hou van dit nummer, geweldig: Suede. Een van mijn favorieten van de nineties. Ik moet ook aan The Smiths denken als ik dit hoor. En ook aan wiet roken. Ik was enorm gefascineerd door deze muziek: het was Brits, het was exotisch. Hoe maakten deze mensen deze muziek? Mijn vader zat bij de luchtmacht bij ‘the evil empire’ en zo kwam mijn familie in Engeland terecht. Dat was natuurlijk te gek. Zo kon ik mij helemaal onderdompelen in de cultuur waar ik helemaal gek op was.”

Nirvana – Smells Like Teen Spirit (cd Nevermind op Geffen)
“Te gek! Nirvana. Ik herinner mij dat ik dit nummer voor het eerst horde. Ik sliep op de bank bij mijn ouders thuis en de tv stond aan op MTV. Onderbewust kon ik het horen en werd er wakker van. Mijn God, wat is dit? Ik zette de televisie meteen harder en ging gelijk voor de bijl.”

Radiohead – Scatterbrain (cd Hail To The Thief op EMI)
“Thom York is geweldig: hij heeft een mooie stem en schrijft mooie teksten. Hij is een sterke man. Tijdens het opnemen van Oh, Inverted World luisterde ik veel naar Radiohead. Ik nam het album helemaal alleen op. Dat is vermoeiend. Als ik dan Radiohead opzette, kreeg ik meteen weer energie.”

Verder: The Beach Boys, Girl Don’t Tell Me (cd Summerdays Summernights EMI) en Flake Music, The Shins (mp3)

Aansluitend: The Shins – Phantom Limb (cd Wincing The Night Away op Sub Pop/Konkurrent)

Luister naar de luistertest die Robert Lagendijk af nam bij James Mercer van The Shins
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12