Live XS en Kink FM na hoog opgelopen conflict abrupt uit elkaar Live XS en Kink FM na hoog opgelopen conflict abrupt uit elkaar

NightLiveXS Award gaat wel door als Live XS productie

Live XS en Kink FM na hoog opgelopen conflict abrupt uit elkaar

NightLiveXS Award gaat wel door als Live XS productie

Jarenlang trokken LiveXS en Kink FM samen ten strijde voor het Nederlandse clubcircuit, maar aan hun samenwerking kwam deze week een abrupt einde. Na een diepgaand verschil van mening over NightLiveXS werd de stekker uit het gezamenlijke programma getrokken.

NightLiveXS Award gaat wel door als Live XS productie

Lange tijd was het een goed huwelijk: radiozender Kink FM en alternatief popblad LiveXS. Een paar jaar lang trokken ze samen ten strijde voor een beter Nederlands clubcircuit. De samenwerking begon drie jaar geleden nog met een twee uur durend radioprogramma op de zaterdagmiddag, maar groeide uit tot de dagelijkse show NightLiveXS tussen 19:00 en 21:00 uur. Met ingang van het nieuwe jaar kon daar wat betreft Kink FM zelfs een uur per dag bij, maar een aantal essentiële onderdelen van het programma zouden wel moeten sneuvelen. Dat was voor LiveXS onbespreekbaar. Maandagmiddag om twee uur werd de figuurlijke deur met een flinke klap dicht gegooid.

Op moddergooien zul je hem niet betrappen (“Kink FM is een buitengewoon sympathieke zender”), maar uitgever Klaas Leegwater van Live XS is duidelijk niet blij met de gang van zaken: “Ik hou er een rotgevoel aan over.” LiveXS had grote moeite met het terugbrengen van de hoeveelheid livemuziek en speciale items. Toch komen de ontwikkelingen voor Leegwater niet als een verrassing. Kink FM heeft al jaren te kampen met een teleurstellend marktaandeel (in november vorig jaar rond 0,3 procent). De ingreep in het NightLiveXS-format is volgens Leegwater een poging een breder publiek aan te spreken.

Dat is voor Leegwater wellicht begrijpelijk, maar vooral de manier waarop de boel deze week op scherp is gezet, zit hem dwars: “Ons blad heeft alles te maken met het Nederlandse livecircuit en als juist dat wegvalt leent LiveXS alleen zijn naam nog maar aan het programma. Er heeft op een zondagmiddag half december een gesprek plaatsgevonden, waarin LiveXS heeft aangegeven dat bepaalde veranderingen onbespreekbaar waren. Daar hebben we geen reactie op gekregen. Afgelopen maandag om 14:00 uur is besloten dat het programma die avond om 19:00 uur niet door zou gaan. Ik begrijp niet waarom zo’n belangrijke beslissing op zo’n korte termijn genomen wordt.”

Volgens Arjan Grolleman van Kink FM had Leegwater hem best zelf kunnen bellen: “Ik sta open voor een dialoog.” Grolleman geeft aan dat de beslissing past bij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Kink FM trekt redactioneel steeds meer naar zichzelf toe: “En dat is volgens mij niet vreemd voor een radiostation. Kink is veranderd het laatste jaar; het is steeds meer een bedrijfje aan het worden.” Volgens hem was de samenwerking met LiveXS wat “sleets” geworden, maar hij noemt LiveXS nog steeds een heel goed initiatief op het gebied van het Nederlandse clubcircuit.

Wie nu precies het NightLiveXS-schip tot zinken heeft gebracht is onduidelijk. Duidelijk is in elk geval dat de communicatie tussen de twee partijen niet bepaald soepel verloopt én dat aan het programma NightLiveXS voorlopig een einde komt. Of het op termijn weer tot samenwerking komt is nu nog niet te zeggen, al geven beide partijen aan daarvoor open te staan. Voorlopig eerst maar een afkoelperiode. Tragisch genoeg stond voor vanavond, woensdag, een speciale avond in de planning in het Groningse Simplon in verband met de 500-ste NightLiveXS. Die uitzending gaat uiteraard niet door. De NightLiveXS Awards-uitreiking in Paradiso op 11 februari gaat wel door, maar wel zonder Kink.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12