Kenners tippen: Eurosonic 2007 Kenners tippen: Eurosonic 2007

Enter Shikari, James Yorkston, The View en Johnossi

Kenners tippen: Eurosonic 2007

Enter Shikari, James Yorkston, The View en Johnossi

Eurosonic is jaarlijks een avontuurlijke ontdekkingstocht door Groningen met onderweg de spannendste bands uit alle Europese uithoeken. Ook muziekkenners komen veel onbekends tegen. Maar wat je op 11 en 12 januari zeker niet mag missen, weten ze wel als de beste. Zij tippen onder meer Enter Shikari, James Yorkston, The View en Johnossi.

Enter Shikari, James Yorkston, The View en Johnossi

Twee lange Groningse avonden. Met 22 podia waar een slordige 180 acts optreden uit alle uithoeken van Europa. Ook de kenners gaan met het programmaboekje in de hand op avontuur tijdens Eurosonic in Groningen, al staan persoonlijke favorieten voor zowel donderdag als vrijdag al met rood onderstreept.

Hans van Rompaey van Lowlands verwacht veel van Eurosonic 2007. "De helft van de acts ken ik niet en dat is een goede zaak", zegt hij. "Ik ga lekker met het programma in de hand op pad, zo heb ik het ook graag." Het Groningse festival is voor hem een prima vijver om uit te vissen voor de komende Lowlandsaflevering. Daarbij wordt niet speciaal gelet op het themaland, dit jaar Italië, vorig jaar Duitsland. "Dat we afgelopen jaar Wir Sind Helden hadden, was puur toeval. We hebben geen speciale band met het thema, al checken we de Italiaanse bands natuurlijk wel. Op het moment dat er iets heel relevants bij zit, boeken we het gerust."

Geen Italiaanse tips dus van Van Rompaey. "Ik ga wel zeker kijken bij Enter Shikari uit Londen. Die vind ik zelf helemaal niet goed, maar ik denk dat die band snel heel groot gaat worden. Het is een soort mix van eurohouse, trance, hardcore en metal. Een beetje als Klaxons, maar dan veel heftiger. In Engeland spelen ze al voor 2000 man, dus daarvoor zet ik mijn eigen smaak even opzij." Verder gaat Van Rompaey de Belgen van Goose bewonderen. "Hun plaat Bring It On heeft internationale allure. Ik weet zeker dat een grote doorbraak gaat lukken." Maar het meest kijkt hij nog uit naar de Britse folkzanger James Yorkston. "Damien Rice voor gevorderden, maar dan nog intiemer. Arthur van der Werf van Domino heeft eens gezegd dat ik de enige Nederlandse fan ben. Laten we hopen dat dit na Eurosonic niet meer zo is, die jongen verdient meer."

Van der Werf blijkt echter ongelijk te hebben. Ook Bob van Heur van Belmont Bookings, boeker van onder meer Animal Collective, I’m From Barcelona en Man Man, is weg van JamesYorkston. "Hij is al jaren een van de mooiste folkacts uit Engeland". Uit Finland tipt hij Islaja. "Hun laatste album Palaa Aurinkoon is een plaat vol met valse geluiden, dromerige melodieën en verrassende composities en schetsen. Live zijn ze wat harder en meer noisy. Erg fijn!" Nog een Scandinavische act die Van Heur bij voorbaat hoog heeft zitten is Lo-Fi-Fnk. En niet alleen omdat hij ze zelf boekt. "Een Zweeds duo, dat met Boylife een plaat heeft gemaakt die de Pet Shop Boys graag zouden willen maken. Uiterst catchy en dansbaar." Meer electro is er van Uffie. "Een Franse act die met heerlijk platte teksten als ‘I'm ready to fuck’ enorm kan scoren. Peaches op z’n Frans, zeg maar."

Sander Zuidema van Plato Groningen gaat net als Hans van Rompaey niet op de Italiaanse toer. "Wij surfen mee op de golf van Engelse hippe gitaarbands. Dus is The View op afstand onze grootste aanrader. Een album komt eraan en via de import zijn er wat singletjes uit, die we hier flink aanprijzen. Er zit in zo’n energie en eigenheid in die jongens dat ze met kop en schouders boven het Engelse maaiveld uitsteken." Dat geldt volgens hem ook voor The Young Knives. "Nog een band met een unieke plaat. Ik ben erg benieuwd hoe dat live uitpakt." Zuidema staat ook vooraan bij de twee Zweden van Johnossi. "Die waren in het voorprogramma van Mando Diao al zo leuk dat ik graag nog een keer ga kijken. Gewoon twee man op het podium met een drumstel en een gitaar. Een soort White Stripes dus, maar dan toch weer anders.’’

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12