Kanshebbers over de Popprijs 2006 Kanshebbers over de Popprijs 2006

Sticks: "Als Jan Smit serieus in de race is, zal de hiphop wel verliezen"

Kanshebbers over de Popprijs 2006

Sticks: "Als Jan Smit serieus in de race is, zal de hiphop wel verliezen"

Traditiegetrouw wordt zaterdag tijdens Noorderslag de Popprijs uitgereikt. Wie gaat 'm dit jaar winnen, wordt het Opgezwolle, Spinvis, Racoon of na hardnekkige geruchten toch Jan Smit? 3VOOR12 vroeg de kanshebbers zelf wie de onderscheiding dit jaar mee naar huis neemt.

Sticks: "Als Jan Smit serieus in de race is, zal de hiphop wel verliezen"

Wie o wie gaat er zaterdag aan de haal met de Popprijs? Jan Smit is in 2006 zo succesvol geweest dat diverse media berichten dat hij waarschijnlijk de BV Popprijs krijgt, de onderscheiding voor de artiest die het afgelopen jaar het meest heeft betekend voor de Nederlandse popmuziek. De winnaar krijgt een optreden op Noorderslag en een bedrag van 10.000 euro mee naar huis.

Qua verkoopcijfers was dat inderdaad de Volendammer. Maar laten we als het om artistieke betekenis gaat ook Opgezwolle niet vergeten, die hun zware album Eigen Wereld goed zagen verkopen. Intussen had Spinvis succes met Dagen van Gras, Dagen van Stro en allerlei zijprojecten. En draait Racoon – getipt door de winnaar van vorig jaar: Within Temptation – na jaren zwoegen nu echt mee in de top. Kanshebbers op de Popprijs 2006 tippen de mogelijke winnaar.

Sticks, Opgezwolle:
“Geen idee of we de Popprijs krijgen. Maar er hoort ook een optreden bij en Rico is op vakantie, dus het zal wel niet. Het zou misschien wel terecht zijn dat we ‘m winnen, want Eigen Wereld is voor hiphop in Nederland zeker een mijlpijl geweest. Het was hier nog niet eerder zo gedaan en het verkocht ook nog goed. Normaal gesproken praat ik alleen zo over onszelf op onze platen. We hebben er in ieder geval al een Zilveren Harp mee gewonnen en dat is erg leuk. Maar het gekke is dat de Harp een aanmoedigingsprijs is, terwijl we al zes jaar bezig zijn vier platen uithebben. Ik weet eigenlijk niet wie de prijs anders zou moeten winnen. Tja, Jan Smit wordt genoemd en hij heeft natuurlijk veel gedaan het afgelopen jaar. Als hij serieus in de race is, zal de hiphop het wel van hem verliezen.”

Bart van der Weide, zanger van Racoon:
”Nee joh, de Popprijs gaan we dit jaar echt niet winnen. Ook al is het vorig jaar supergoed gegaan met ons en hebben we grote zalen en Pinkpop gedaan. De hits komen nog steeds vaak voorbij op de radio. Ik heb er zelfs een huis van kunnen kopen! Weet je, Rowwen Hèze heeft ‘m nog nooit gewonnen, dus dat wordt wel eens hoog tijd. Die jongens hebben in al die jaren iets heel bijzonders gecreëerd in Nederland. Of Jan Smit kan winnen? Ja hoor, die heeft het afgelopen jaar zoveel potten gebroken in Nederland en Duitsland, dus dat kan best. Als Ali B. en Within Temptation de Popprijs mogen winnen, dan Jan Smit ook.”

Ferry Roseboom, labelbaas van Excelsior:
”Het lijkt me niet meer dan normaal dat Spinvis dit keer wint. Hij is nog volop in bloei, doet ontzettend veel en wordt nog steeds beter. Maar ook Racoon maakt een goede kans, die hebben hun succes goed geprolongeerd. Of anders Johan: als je in Nederland drie magistrale platen op rij maakt, behoor je tot de hele groten. Ik lees verder de hele tijd dat Jantje Smit Superstar gaat winnen, en dat kan natuurlijk best. Pop is heel breed en Marco Borsato heeft ‘m ook al eens gewonnen, dus waarom niet?”

Aloys Buys, manager van Jan Smit, die vanwege een mediastop zelf niet met de pers praat:
”Of Jan dit jaar de Popprijs krijgt? Ja, dat willen we natuurlijk dolgraag, want die ontbreekt nog in zijn prijzenkast. Die is al goed gevuld, maar voor deze prijs maken we ruime. Geen idee wie ‘m anders moet winnen, ik volg niet ontzettend goed wat er verder gebeurt in de Nederlandse pop. Ik heb gemerkt dat de meningen over de mogelijke winst van Jan verdeeld zijn, dat is natuurlijk altijd zo. Maar Jan heeft het laatste jaar in Nederland mooi wel de meeste cd’s verkocht. En hij schrijft deels zijn eigen teksten, dat doen lang niet alle zangers in zijn genre. Dat weegt vast en zeker ook mee.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12