Januarirelease: gekkenwerk of perfecte timing? Januarirelease: gekkenwerk of perfecte timing?

Excelsior brengt juist albums uit als het rustig is in platenland

Januarirelease: gekkenwerk of perfecte timing?

Excelsior brengt juist albums uit als het rustig is in platenland

Nieuwe platen uitbrengen rond Kerstmis of in januari? Gekkenwerk, vinden sommige distributeurs. Er is in deze rustige tijden nauwelijks aandacht voor, laat staan dat ze verkocht worden. Maar voor Excelsior is dit juist de uitgelezen tijd om nieuwe cd's en artiesten te lanceren.

Excelsior brengt juist albums uit als het rustig is in platenland

‘Nieuwe platen vliegen je om de oren’ kun je geregeld lezen op 3VOOR12. Maar in de weken voor kerst en de eerste helft van januari gaat die vlieger niet op. Dan is het met een vergrootglas speuren naar spannende releases. En daarom valt jaarlijks juist Excelsior op, die nu nagenoeg tegelijkertijd de nieuwe albums van Meindert Talma & The Negroes, Green Hornet en Do-The-Undo op de stille markt slingeren. Hoezo, de handel op z’n gat?

Voor Aldo Perotti van distributeur Konkurrent is de rustige periode in platenland een logische zaak. “Ook al is een plaat nog zo goed, als je ‘m tussen half november en half januari uitbrengt, is ‘ie ten dode opgeschreven. Je verkoopt dan vooral cd’s die al eerder goede pers hebben gehad. Of greatest hits albums natuurlijk. Voor mij is het beste voorbeeld nog altijd Fevers and Mirrors van Bright Eyes. Die prachtplaat kwam destijds aan het eind van het jaar uit en werd vervolgens straal genegeerd.” Dat heeft volgens hem meerdere oorzaken. “Popjournalisten hebben begin december hun jaarlijstjes al klaar, zodat nieuwe albums in die maand geen kans meer maken en amper publiciteit krijgen. En vergeet niet dat veel mensen in de muziekwereld rond deze tijd ook op vakantie zijn. De hele boel ligt op z’n gat.”

Erik Timmerman van Munich – met als laatste belangrijke releases van vorig jaar: Gert Vlok Nel en Joanna Newson – sluit zich deels aan bij Perotti. “November wordt zelfs als te laat beschouwd om nieuwe platen uit te brengen, vooral door de grotere maatschappijen. Maar waarom het in januari niet direct loos gaat, geen idee. Het zal er mee te maken dat zo’n beetje het hele circuit wereldwijd vakantie viert. Maar voor Nederlandse bands die op Noorderslag staan, heeft het zeker zin om een cd in de winkel te hebben liggen.”

Dus plant Ferry Roseboom van Excelsior daar inderdaad zorgvuldig omheen, zich intussen niks aantrekkend van de winterkomkommertijd. Zo verschijnen komend weekend So Much To Give van de Groningse garagerockband Green Hornet en het debuut van Do-The-Undo, de nieuwe band van Anne Soldaat, die in Daryll-Ann speelde. Beide bands maken hun opwachting op Noorderslag. “Ik snap dat mensen het zich afvragen: ‘waarom brengen wij in godsnaam nu platen uit?”, vertelt Roseboom. ,,Maar dat doen we dus al jaren. Deze rustige periode is perfect om nieuwe artiesten te lanceren en een grote slag te slaan. Dat deden we eerder met de eerste albums van Johan en Solo.”

De nieuwe van Green Hornet lag al een tijdje op de plank, geeft Roseboom toe. “Dus moest die nu echt uitkomen, zodat de jongens hun nieuwe plaat op Noorderslag in hun thuisstad kunnen presenteren.” Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat van Meindert Talma & The Negroes kwam zelfs op de ‘onmogelijke’ datum 21 december uit. “Belachelijk hè? Maar die moest gewoon rond kerst uitkomen, zeker met zo’n titel. We hadden er ook twee prachtshows in Paradiso en Vera bij gepland en de plaat werd goed ontvangen.” Do-The-Undo tenslotte is de belangrijke, nieuwe naam waar Excelsior aan het begin van het jaar mee komt. “En daar verwachten we heel veel van.” De eindlijstjes van 2007 zullen bewijzen wie er gelijk heeft.

De albums van Meindert Talma & The Negroes, Green Hornet en Do-The-Undo zijn tijdelijk te horen in de Luisterpaal.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12