Hollandse Nieuwe Findel en de voordelen van een band Hollandse Nieuwe Findel en de voordelen van een band

“Ik had te weinig interactie met het publiek”

Hollandse Nieuwe Findel en de voordelen van een band

“Ik had te weinig interactie met het publiek”

In december van het afgelopen jaar werd voor de eerste keer de Utracks Award uitgereikt aan een aanstormend talent uit de regio Utrecht. Winnaar was de Nintendo-punkformatie Findel uit Amersfoort. Maar hebben we hier eigenlijk wel te maken met een band? Bart van Dalen: “Vroeger trad ik op met een minidisk-speler. Tegenwoordig zoek ik meer interactie met het publiek.”

“Ik had te weinig interactie met het publiek”

Bart van Dalen uit Amersfoort maakt al jaren elektronische Nintendo-punk onder de naam Findel. Vroeger deed hij dat in zijn eentje, maar tegenwoordig vind je hem steevast met een band op het podium. Dat heeft zo zijn voordelen, vindt Van Dalen. Eind 2006 sleepte hij een prijs voor aanstormend talent uit de regio Utrecht in de wacht: de Utracks Award van 3VOOR12/Utrecht. Deze week is Findel Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS FINDEL?
“Findel is een soloproject, waarbij ik elektronische, computerachtige liedjes schrijf en uitbreng. Optreden doe ik met een groep en dan is Findel dus een band. De laatste tijd hebben we veel gespeeld. In principe ben ik wel de baas, maar dankzij de band bereik ik meer dan anders. Onze bassist doet de boekingen en binnenkort gaan we op tour door Engeland. De liedjes maak ik helemaal alleen. Over twee maanden verschijnt het eerste album.”

VANWAAR DIE NAAM?
“Toen ik op de HAVO zat kreeg ik in de tweede klas informaticales. Op een gegeven moment schreef ik allemaal verkeerde woorden in Word. Zo kwam het woord ‘Findel’ uit de spellingscontrole naar boven. Het klinkt behoorlijk Zweeds en daar houd ik van. Findel blijkt een luchthaven in Luxemburg te zijn.”

ONS OORDEEL: LICHT GENOEG VOOR EEN ZOMERHIT EN ZWAAR GENOEG VOOR DE MUZIEKFREAK. MEE EENS?
“Dat is mooi. Zelf noem ik het altijd Nintende-punk. Live klinkt de muziek meer punk.”

KEUZES:

VIJF KEER GRATIS OP EEN FESTIVAL SPELEN OF TWEE KEER EEN BETAALD OPTREDEN?
”Geef mij die vijf optredens maar. Ik ben het gewend om voor niets te spelen. Optreden is wat je wilt en op festivals bereik je in één keer een groot publiek. Daar liggen de grote kansen.”

SOLO OF BAND?
”Vroeger speelde ik in mijn eentje live. Ik zette toen de minidisk aan en zong daarbij en speelde een beetje keyboard. Met een band heb je meer interactie met het publiek, dat is leuker voor hezelf en de bezoekers.”

WAAR BEN JE BINNENKORT TE ZIEN EN TE HOREN?
02-02-07 Waterfront, Rotterdam
09-02-07 Dynamo, Eindhoven
14-02-07 Cultuur op de Campus, Nijmegen
17-03-07 De Klinker, Aarschot (BE)
05-05-07 Bevrijdingsfestival, Utrecht
12-05-07 Melkweg The Max (PopNL Award)

Luister naar het interview met Findel in Dubbel Check 17-1-2007
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12