Goud Graven: Postman, Erlend Øye en Suicidal Birds Goud Graven: Postman, Erlend Øye en Suicidal Birds

Jan Pier Brands houdt van eigenheid

Goud Graven: Postman, Erlend Øye en Suicidal Birds

Jan Pier Brands houdt van eigenheid

Jan Pier Brands is als docent, muzikant en leraar een druk bezet man tijdens het Noorderslagweekend. Ook al is hij geen algemeen coördinator meer van het festival. Gelukkig vond hij enkele dagen voordat het Noorderslaggeweld los barst nog tijd om goud te graven in het 3VOOR12-archief.

Jan Pier Brands houdt van eigenheid

Jan Pier Brands mag dan niet meer actief zijn als algemeen coördinator van Noorderslag, tijdens de komende drie festivaldagen is de Fries als het om handel gaat een druk baasje. Met Meindert Talma & The Negroes treedt hij - als drummer - drie keer op, op evenveel locaties in Groningen. Daarnaast speelt Adept, een van de bands op zijn eigen label Wham!Wham! Records, op Noorderslag en gaat hij zoveel mogelijk kijken bij zijn leerlingen van de Popacademie in Leeuwarden die op een van de drie dagen optreden.

Enkele dagen voor de drukte los barst, heeft Brands gelukkig nog tijd om uit het 3VOOR12-archief zijn favoriete momenten van Noorderslagweekenden uit het verleden en tips voor het komende Noorderslagweekend te plukken.

Postman, akoestische sessie op Lowlands 2006
“Deze muziek komt bij mij thuis niet dagelijks voorbij, maar dit vond ik een te gekke, heel vrolijke sessie. Op Noorderslag ga ik zeker kijken, omdat een van mijn leerlingen, zangeres Naomi, erin zit. Verder kan het geen kwaad nadruk op Postman te leggen, omdat er dit keer een stuk minder urban is geprogrammeerd dan de twee voorgaande jaren.”

Verdena, live op Eurosonic 2003
“In 2003 was ik voor de laatste keer coördinator en hadden we voor het eerst een programma op donderdag. Verdena was het allereerste Italiaanse bandje waar ik serieus naar ging kijken. Echt geweldig, het leek wel een soort jonge Notwist, die heel Vindicat plat speelde. In Italië was het toen al een behoorlijk grote act. Ik heb van hun manager toen nog een cd gekregen, maar die ben ik helaas kwijtgeraakt. Ik heb ‘m nooit meer opnieuw gekocht, maar dat ga ik binnenkort maar eens doen.”

Erlend Øye, live op Eurosonic 2003
“Erlend Øye is wat mij betreft Mister Europa. Vooral dankzij zijn soloplaat Unrest, die hij op allerlei plekken in Europa opnam met tien verschillende electronica-artiesten. In 2004 was hij op Eurosonic met een Berlijnse band en dat optreden begon eigenlijk heel slecht. Hij speelde eerst in z’n eentje, maar zijn gitaar was niet uitversterkt, zodat het publiek vrolijk door kwebbelde. Maar toen zijn band op het podium kwam, was iedereen er met zijn aandacht bij. Het was een compleet rariteitenkabinet.”

Suicidal Birds, live op Noorderslag 2006
“Bassiste Chay ken ik al heel lang, mijn eerste festivalletje in Drachten heb ik nog met haar georganiseerd. Dit is het optreden waarbij ik haar en Jessie voor het eerst zonder drummer zag optreden, en ik vond het steengoed. Suicidal Birds is volgens mij een van de Nederlandse bands die goed aansluiting kan vinden bij de internationale underground, omdat ze iets volstrekt eigens doen. Ze proberen geen moment als een andere, bekendere band te klinken.”

Islaja, live op het Toon Festival 2006

“Scandinavië is goed vertegenwoordig op de komende Eurosonic. Daar gebeuren veel mooie dingen op dit moment, ook in Finland, en Islaja is er daar een van. Deze zangeres maakt bizarre muziek, die volledig op zichzelf staat en met niets anders te vergelijken is. Ja, in muziek vind ik eigenheid ontzettend belangrijk.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12