Fratellis hoeft niet meer te playbacken Fratellis hoeft niet meer te playbacken

"Je moet af en toe wat konten likken om verder te komen"

Fratellis hoeft niet meer te playbacken

"Je moet af en toe wat konten likken om verder te komen"

Aan de overkant hebben The Fratellis ieder oor ingepakt. In Nederland speelt het trio drie uitverkochte concerten, in de rest van Europa moet het nieuwe Volkslied nog even geoefend worden. Bassist Barry: "Als we voor een paar honderd mensen spelen, is dat al te gek."

"Je moet af en toe wat konten likken om verder te komen"

Het gaat harder dan hard met The Fratellis. Was het begin vorig jaar nog Arctic Monkeys, sinds het album van de Schotten uitkwam en meteen naar plek twee in de Engelse album charts schoot, is er geen ontkomen aan de klassieke meezinger Chelsea Dagger:

Ta
tadada
tadada
tadadadadadada


Het succes is als een dief in de nacht gekomen. Geen ander land dan Groot Brittanië weet hoe je een band moet hypen. Toch heeft The Fratellis het ook verdiend door een jaar lang alleen maar te spelen, altijd, overal. Soms zelfs zonder geluid, bekent drummer Mince: "Bij Top Of The Pops moest ik playbacken. De platenmaatschapij heeft met met een stok het podium op moeten duwen." Ook bassist Barry herinnert zich een afschuwelijk moment: "We moesten spelen voor een grote winkelketen. Twinting minuten mochten we spelen, ondertussen zat dat volk ongelofelijk ongeïteresseerd met elkaar te babbelen en aan de kalkoen te knabbelen. Echt afschuwelijk!"

Het succes van The Fratellis heeft inmiddels dusdanige vormen aangenomen dat de band kan passen voor dit soort geintjes. "Het was een noodzakelijk kwaad. Soms moet je een kont likken om verder te komen." Mince vult aan: "We hebben net bij Island Records getekend man, en ze hebben goed werk geleverd. Zo koppig zijn we ook weer niet."

Eind november 2006 was er dan eindelijk de overwinningsmars in thuisstad Glasgow. Na lang touren speelde de band eindelijk voor eigen publiek. De twee shows in Barrowlands (Barrowland Ballroom) verkochten allebei in zeven minuten uit, een unicum in de geschiedenis van het Schotse equivalent van Paradiso. Een spannend moment, ook voor de band zelf, zegt Mince: "Mijn ouders hebben zich er echt voor opgedirkt. Mijn vader is zelf muzikant, maar nog nooit voor zoveel mensen gespeeld. Ik weet zeker dat hij heel trots is."

Ook is Mince trots op zijn nieuwe auto: "Voor 180 pond gekocht! En een nieuwe televisie." Ook Barry heeft zichzelf verwend met het geld dat het succes al opleverde: "Ik heb een nieuw huis gekocht, met tuintje voor de hond! Ik hoef niet zo veel, ik ben best een oude lul."

In Europa moet de bom van The Fratellis nog barsten. Nederland heeft de band ale eerste omarmd. Drie uitverkochte shows komen er aan, geruchten over extra shows hangen in de lucht. Toch blijven Mince en Barry heel nuchter: "Als ze ons willen horen, komen we spelen. Het is opnieuw beginnen hoor. We hebben een gelukkige start met een goed album, maar als er twee- of driehonderd mensen komen kijken, ben ik al blij."

De Nederlandse shows in het Patronaat (Haarlem), de Melkweg (Amsterdam) en Doornroosje (Nijmegen) zijn alledrie uitverkocht. 3VOOR12 is nog in de running voor het filmen van de show in Haarlem. Lukt dat, dan ga je dat concert snel terugzien op 3VOOR12TV. Tot die tijd, beluister nu het hele interview en kijk naar de reportage over de fans, gefilmd bij het concert in de Barrowland Ballroom.

The Fratellis speelt op dinsdag 23 januari in Patronaat in Haarlem. 3VOOR12 neemt deze show in beeld en geluid op. The Fratellis spelen verder ook nog op 27 januari in Doornroosje (Nijmegen) en 29 januari in Melkweg (Amsterdam). Alle shows zijn uitverkocht.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12