Essent Awards-winnaars gaan op meer festivals spelen Essent Awards-winnaars gaan op meer festivals spelen

Jan Douwe Kroeske: "Wij willen talent nog zichtbaarder maken"

Essent Awards-winnaars gaan op meer festivals spelen

Jan Douwe Kroeske: "Wij willen talent nog zichtbaarder maken"

Tot nu toe mochten de jaarlijkse Essent Award-winnaars zich in de kijker spelen op Noorderslag en Lowlands. Vanaf dit jaar wil het energiebedrijf 'hun' talenten nog beter zichtbaar maken. Essent steekt meer geld in de formule door cheques ter waarde van 1500 euro uit te reiken aan festivals in de Essent-regio, zodat die de prijswinnaars gratis, zo niet voordelig in huis kunnen halen.

Jan Douwe Kroeske: "Wij willen talent nog zichtbaarder maken"

De formule van de Essent Awards gaat op de schop. De tien jaarlijkse prijswinnaars krijgen ieder al een cheque van 5000 euro mee en mogen hun kunsten vertonen op Noorderslag of Lowlands. Vanaf dit jaar is het energiebedrijf van plan deze acts ook op andere Nederlandse festivals te laten spelen. “Wij willen talent nog zichtbaarder maken”, luidt de redenering. De enige beperking in het verhaal: alleen festivals in provincies waar Essent gas en stroom levert komen in aanmerking.

Essent breidt het concept rond de aanmoedigingsprijzen uit, omdat het bedrijf zeer tevreden is over ‘hoe de prijzen de laatste vijf jaar in de markt zijn gezet’. Maar ook de prijswinnaars zelf lieten van zich horen. “Een keer per jaar op Noorderslag of Lowlands optreden vinden de bands heel leuk”, zegt Jan Douwe Kroeske, woordvoerder namens de organisatie van de Essent Awards. “Maar ze zijn wel met een carrière bezig die twaalf maanden per jaar beslaat. Ze zoeken meer continuïteit.” Dus kwamen agenten en managers naar de energieboer toe met het verzoek om de samenwerking uit te breiden. Het idee om meer festivals bij Essent Awards te betrekken was snel geboren.

Eerst zullen de tien recente winnaars die al op Lowlands 2006 en Noorderslag 2007 hebben gespeeld komende zomer op meerdere festivals te zien zijn. In eerste instantie gaat het om een proefperiode van acht maanden. Uitsluitend in de Essent-provincies heeft het bedrijf vijftien festivals in gedachte. De betreffende bands kunnen op maximaal vier evenementen terecht en daar krijgen ze nog netjes voor betaald ook. ”Het festival krijgt per optreden een cheque van 1500 euro”, zegt Kroeske. “Dat bedrag kunnen ze gebruiken om een van de tien winnaars te boeken, maximaal twee acts per festival of festivaldag. Dan kom je op 30 à 40 optredens van prijswinnaars op al die festivals, met de bedoeling om het bereik van de band te vergroten.”

Rest de vraag of popfestivals buiten Essent-provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg balen dat zij kunnen fluiten naar die cheques om goedkoop tot gratis een band te boeken. Dat is inderdaad jammer, beaamt André Baars van het Utrechtse festival De Beschaving. “Maar als ik me in de gedachtegang van Essent verplaats, is het wel logisch. Want die awards zijn ook een reclame-uiting. En reclame maken op plekken waar je je product niet levert, dat heeft natuurlijk geen zin.” Ook Ferry Rigault van het Leidse Werfpop tilt er niet te zwaar aan. “Het is natuurlijk best jammer. Als gratis festival waarbij het altijd weer knokken is om je begroting rond te krijgen, kun je zulke steun altijd gebruiken. Maar ach, wij hebben in deze regio weer andere fondsen waar we veel aan hebben, dus ik lig er niet wakker van.”

Beluister het hele interview met Jan Douwe Kroeske in Dubbel Check.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12