Een treetje hoger op de ladder na Noorderslag Een treetje hoger op de ladder na Noorderslag

Lucky Fonz III: "Ik heb veel visitekaartjes gehad en ben plat gebeld"

Een treetje hoger op de ladder na Noorderslag

Lucky Fonz III: "Ik heb veel visitekaartjes gehad en ben plat gebeld"

Noorderslag is voor Nederlandse bands de gelegenheid om zich beter in de kijker te spelen. Bij labels, boekers en agenten uit binnen- en buitenland. Een goed optreden geven is het eerste vereiste, maar contacten leggen is in Groningen misschien wel nog belangrijker. 3VOOR12 vroeg wat het festival heeft betekend voor The Bloody Honkies, C-Mon & Kypski en Lucky Fonz III. En hoe zit het met de buitenlandse interesse voor de Nederlandse bands op Noorderslag?

Lucky Fonz III: "Ik heb veel visitekaartjes gehad en ben plat gebeld"

Voor Nederlandse bands die op Noorderslag spelen is alles mogelijk. Een of meer treetjes stijgen op de Nederlandse popladder, of zelfs buitenlandse aandacht. Maar natuurlijk is enkel die goede show niet genoeg voor de gedroomde doorbraak in of buiten het land. Daarvoor is je een slag in de rondte netwerken bittere noodzaak. 3VOOR12 doet navraag over de geplukte vruchten na Noorderslag. Goed weekend gehad in Groningen?

De garagerockers van The Bloody Honkies in ieder geval wel. De band was koud van het podium af gestapt toen mensen van label Sonic Rendezvous en Mojo Concerts driftig handjes kwamen schudden. “We stonden wat promo-cd’tjes uit te delen toen ze naar ons toe kwamen”, vertelt gitarist Wout Kemkens. “Ze zeiden dat ze ons heel leuk en cool vonden, maar er zijn nog geen harde afspraken gemaakt. We hebben ook niet uitgebreid lopen netwerken. Sinds zaterdag hebben we wel vier aanbiedingen gehad voor optredens, dus dat is nooit weg.”

Ook Excelsior-labelbaas Ferry Roseboom blikt meer dan tevreden terug op het Noorderslagweekeinde. “Al onze bands zijn ontzettend goed bezocht en dan ook nog de Popprijs voor Spinvis, het kon niet op”, zegt hij. Over internationale aandacht heeft hij na zaterdag niets te klagen. “Er is aandacht uit Amerika voor Do-The-Undo en zZz en vanuit Duitsland is er belangstelling voor Johan. Vooral met wat er voor zZz in de pijpleiding zit zijn we ontzettend blij. Wat dat is? Dat kan ik echt pas vertellen als er handtekeningen gezet zijn. Maar zZz gaat beslist de wereld in.”

Ook C-Mon & Kypski zijn druk bezig om in de VS poot aan de grond te krijgen. Vandaar dat hun manager in Groningen diverse contacten heeft gelegd met agenten uit Amerika, en daarnaast met mensen uit Scandinavië, België, Duitsland, Engeland. “Er stonden in maart al concerten in Amerika gepland, dus wie weet wat daar nog bij komt”, zegt Thomas Elbers (Kypski). “We doen er al shows op de conferentie South By Southwest in Texas, in New York en er is dit weekend gepraat met Coachella, een groot festival even buiten Los Angeles. De organisatie was schijnbaar erg onder de indruk van ons. Maar goed, je moet natuurlijk maar afwachten of er straks echt iets gebeurt.”

Willem Venema boekt met zijn kantoor The Alternative C-Mon & Kypski in Nederland. Hij is blij voor de band. “Zo zie je maar, als je op Noorderslag goed presteert, kun je er iets moois aan over houden.” Venema heeft verder tot zijn vreugde gemerkt dat aanwezige politici dit weekend hebben ingezien dat er best meer geld mag naar de export van Nederlandse muziek. “Ik heb dat een paar keer horen zeggen, dus dat kletst zich vast wel door”, zegt hij. “Ze hebben met eigen ogen gezien dat veel mensen ontzettend gepassioneerd met muziek omgaan. Voorheen namen ze het niet zo serieus, blijkbaar was er een misverstand over de professionaliteit.” In zijn rol als boeker was hij op Noorderslag het meest geïnteresseerd in Lucky Fonz III. “Ik wilde hem eerst een optreden zien geven waarbij hij echt voor de leeuwen werd gegooid, maar hij heeft me zaterdag helemaal overtuigd.”

Venema is duidelijk niet de enige die onder de indruk was van Otto ‘Lucky Fonz III’ Wichers. “Joh, ik heb ontzettend veel visitekaartjes gekregen en ik ben sinds zaterdag plat gebeld”, vertelt de winnaar van de Grote Prijs singer/songwriter. “Ook voor aanbiedingen om op te treden, zeker vijf keer. ” Zelf is hij ook zeer tevreden over zijn show op Noorderslag. “Na afloop van het optreden was ik blij en bedacht ik nog eens: dit is wat ik wil doen.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12