De Osdorp Posse houdt uitverkoop en gaat digitaal

King Arthur: "Je blijft ook niet doorfietsen als je banden eraf vallen"

De Osdorp Posse ontstond in de periode dat het vinyltijdperk ten einde liep en dat de cd zijn intrede deed. En nu de muziekwereld weer aan de vooravond van een grote revolutie staat, tekent de OP vast in op de toekomst. In 2007 stoppen de nederhoppers met het op grote schaal verkopen van cd's en beperken zij zich tot de digitale download. Het kantoor van het eigen label Ramp gaat op slot. Maar eerst gaat de voorraad nog in de uitverkoop.

King Arthur: "Je blijft ook niet doorfietsen als je banden eraf vallen"

Vanaf 1 januari zit er een slot op het kantoor van Ramp Records, het eigen label van de Osdorp Posse. De nederhoppers zien af van het verkopen van fysieke cd’s en zullen hun tracks in de toekomst alleen nog via downloadwinkels te koop aanbieden. Op Legaldownload staan inmiddels alle OP albums die op Ramp verschenen. Bandlid King Arthur runde altijd het label: “De cd-verkopen stagneren en digitaal heeft de toekomst. Het is natuurlijk jammer, maar soms moet je achter oude dingen een punt zetten.”

De Osdorp Posse verkocht in de hoogtijdagen veel cd’s. Arthur: “Vroeger lieten we van alles minstens 1000 stuks persen. Die waren zo de deur uit. Tegen woordig laat je er 500 maken en blijf je na drie jaar nog met een restant van 400 zitten. Vroeger was het echt een andere tijd.” Door voortaan een kleine oplage cd’s voor de echte fans te laten maken en de rest via downloadsites te bedienen, hoopt Arthur flink te bezuinigen: “Daarnaast is digitaal beter voor het milieu. Je hebt geen afval tijdens het productieproces en dat is goed voor de hele wereld. Dit is de nieuwe manier en we moeten wel meedoen.”

Het kantoor gaat dus dicht maar Ramp blijft bestaan: “We zullen onze draai nog moeten vinden. Artiesten hebben ons eigenlijk niet meer nodig. Tegenwoordig kan iedereen via internet doorbreken en zijn eigen tracks verkopen. Ik denk dat de hedendaagse platenmaatschappij uitsterft.” Maar hiphoplabel Topnotch lijkt op het ogenblik te floreren met acts als Opgezwolle en Jawat. Arthur: “Misschien dat zij nog wel meer dan 3000 cd’s verkopen, maar bij hun zullen de promotiebudgetten weer veel hoger zijn. Wij zijn op het ogenblik geen grote spelers. Op onze laatste DVD-release hebben we verlies geleden.”

En zonder kantoor blijft Ramp dus met de aanwezige voorraad in de maag zitten. Maar daar hebben de Amsterdammers wat op gevonden: ”Via internet laten we weten dat we af en toe open dag houden. Mensen kunnen ook altijd bellen of mailen om een afspraak te maken. Dan maken we wel dealtje met een zacht prijsje. We hebben nog veel oude cd’s uit de periode dat we nog bij het Djax-label zaten. Om hoeveel voorraad het gaat? Zeg maar een klein zeecontainertje.”

Willem Bontrup van Legaldownload ziet dat steeds meer bands en kleine labels zich aansluiten bij zijn site: “Inmiddels 2800 acts en 400 labels. Ieder maand stijgt onze omzet met 25 procent. In twee jaar tijd zijn we een echte winkel geworden en in de toekomst zullen we wellicht ook video’s en bandshirts gaan verkopen.”

Wie denkt dat de OP de mics in de wilgen hangen, zit er naast: “We hebben nog altijd veel lol in muziek maken en optreden. Binnenkort komt een nieuw album met Laberinto uit. Op 27 januari verschijnt de eerste goedkope track op Legaldownload. Op de OP-site mag je gratis Moordenaar in de Laberinto-versie downloaden. Muziek doen we voor de leuk, anders waren we wel gestopt. Het is alleen jammer dat we er nu weer een baan bij moeten zoeken. Maar zo is het leven. Daar kan ik niets anders van maken.”