De Nieuwe Vrolijkheid schopt een rel bij De Nieuwe Blijdschap De Nieuwe Vrolijkheid schopt een rel bij De Nieuwe Blijdschap

Vincent (DNV): “Wij zijn normaal heel beleefd”

De Nieuwe Vrolijkheid schopt een rel bij De Nieuwe Blijdschap

Vincent (DNV): “Wij zijn normaal heel beleefd”

Vlak voor het optreden van De Nieuwe Blijdschap uit Venlo op Noorderslag, liep De Nieuwe Vrolijkheid de zaal in schopte een rel met toetsers en confetti. Zanger Vincent dook zelfs het podium op toen de Blijdschap al speelde en begon door de microfoon te schreeuwen. De reden? De namen lijken op elkaar. De Vrolijkheid zocht enkele malen voor Noorderslag contact met De Blijdschap. Vincent (DNV): “Ze zeiden: moge de beste winnen.”

Vincent (DNV): “Wij zijn normaal heel beleefd”

Afgelopen zaterdag tijdens Noorderslag in Groningen stormde de Haagse band De Nieuwe Vrolijkheid - plus aanhang - een kwartier voor aanvang van de show van de De Nieuwe Blijdschap (Venlo) de zaal in met toeters en confetti. Het doel was om een rel te schoppen door de soundcheck van de Nederlandstalige act te verstoren. Het leek alsof er een speenvarken door de Hagenezen werd geslacht, maar dat bleken slechts toetertjes te zijn. Met confetti en slingers zag het podium er binnen vijf minuten uit als na een uitbundige show van The Flaming Lips.

Zelfs de fans van De Nieuwe Blijdschap waren niet veilig voor grappen en grollen De Vrolijkheid en kregen stickers op zich geplakt: ‘stop blij word vrolijk’. Het publiek irriteerde zich mateloos aan de actie van de De Nieuwe Vrolijkheid en verliet de zaal. Toen de show begon bleven de Hagenezen ‘spelen, spelen, spelen’ en ‘vrolijk, vrolijk, vrolijk’ scanderen. Na twee nummers kwam de security poolshoogte nemen en zette de relschoppers buiten. Voor de twaalf Limburgers op het podium was dit het eerste optreden.

Vincent van De Nieuwe Vrolijkheid: “Vrienden van ons hadden een maand geleden de Noorderslagposter gezien. Ze zeiden: hé, jullie naam is verkeerd gespeld. We kwamen er dus op een onaangename manier achter dat De Nieuwe Blijdschap bestond. Wij hebben al honderd optredens gespeeld en zijn serieus met onze muziek bezig. Zij speelden op Noorderslag hun eerste show, zijn dik over de veertig en willen bij wijze van grap nog een hitje scoren over de zoon van God.”

De actie vlak voor het optreden was niet het eerste dat Rob Frey, geestelijk vader van De Nieuwe Blijdschap en voormalig Gore-lid, van de Vrolijkheid hoorde: “De afgelopen weken kreeg ik een aantal vreemde telefoontjes vol verwensingen. Ik kon ze niet plaatsen en dacht dat het een soort gimmick was. Zaterdag dacht ik in eerste instantie dat een paar van onze fans er een leuk feest van wilden maken. Toen zag ik ook de stickers die zij overal plakten. Ik dacht nog, hoe serieus kun je het allemaal nemen. Pas toen iemand op het podium dook en door onze microfoon begon te schreeuwen, heb ik ingegrepen en die persoon er af gekegeld. Maar toen was de zaal al deels leeggelopen door de klote sfeer.”

Frey heeft inmiddels wel een idee over het waarom van de actie van De Nieuwe Vrolijkheid: “Ze denken dat wij onze naam van hun hebben gestolen. Dat is onzin. Wij bestaan vier jaar en hebben onze naam van de dansvoorstelling Nieuwe Blijdschap van het Tilburgse gezelschap Raz. We hebben ze zelfs om toestemming gevraagd. Op zich vind ik het allemaal geen probleem. Vroeger had je ook The Faces en The Small Faces. Ik heb helemaal geen rivaliteit gevoelens voor De Nieuwe Vrolijkheid.”

Vincent ziet dat heel anders: “Wij hebben in de weken voor Noordeslag een aantal keer gebeld met hun manager. Het enige dat hij zei was: moge de beste winnen. Dat vond ik heel hautain. Ik zie de wedstrijd er niet in. Daar gaat het niet om bij muziek. Normaal zijn we heel beleefd. We oefenen veel en proberen ze veel mogelijk op te treden. Maar door die reactie ging ons revolutionaire hart sneller slaan. Onbeleefdheid kan niet worden getolereerd. Het was geen gewelddadige actie. We wilden laten zien dat je zo niet met elkaar om gaat. Er is verslapping binnen het popcircuit. ‘Moge de beste winnen’ hoort niet bij het maken van muziek en dat mag eens gezegd worden.”  

Wat Vincent helemaal niet begrijpt, is dat er niemand binnen de muziekindustrie is die De Blijdschap op de hoogte heeft gebracht van het bestaan van De Vrolijkheid: “Ze hebben veel ervaren mensen om zich heen. Hun album komt uit bij PIAS. Iemand had moeten zeggen: goh, dit is niet handig.”

Toch hield Frey een goed gevoel over aan de show op Noorderslag: “Voor een eerste show ging het niet slecht. De mensen die bleven kijken waren geboeid en gingen mee in ons verhaal.” Nadat De Nieuwe Vrolijkheid door de beveiliging uit de zaal was gezet, hebben ze op de gang uitgelegd wat er aan de hand was. Toen mochten ze gaan. Vincent: “Vervolgens hebben we vrolijk doorgefeest.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12