Arling's Bombay Connection Band brengt kleurrijke Indiase filmmuziek op Eurosonic Arling's Bombay Connection Band brengt kleurrijke Indiase filmmuziek op Eurosonic

Dj Edo brengt omvangrijke compilatieserie met Bollywood-muziek uit

Arling's Bombay Connection Band brengt kleurrijke Indiase filmmuziek op Eurosonic

Dj Edo brengt omvangrijke compilatieserie met Bollywood-muziek uit

Razende achtervolgingen, sentimentele liefdesscènes, kartonnen special effects en vooral heel veel muziek. Het zijn de vaste ingrediënten van de Bollywood-cinema. De Nederlandse Dj Edo Bouman wil met een goed gedocumenteerde compilatieserie deze unieke wereld onder de aandacht brengen. En: onder leiding van Gerry Arling wekt de Bombay Connection Band op Eurosonic Bollywood-film Surakksha tot leven.

Dj Edo brengt omvangrijke compilatieserie met Bollywood-muziek uit

Razende achtervolgingen, sentimentele liefdesscènes, kleurrijke danstaferelen, kartonnen special effects en vooral heel veel muziek. Het zijn de vaste ingrediënten van Bollywood, de filmindustrie van India. De omvang van Bollywood is gigantisch, al zijn de films over het algemeen weinig verheffend. Elke populaire filmontwikkeling wordt direct vertaald naar India: “99 procent is exploitatiecinema”, zegt Dj Edo Bouman, sinds tien jaar een fanatiek verzamelaar van Bollywood-filmmuziek. Een paar maanden terug startte hij onder de naam Bombay Connection een omvangrijke en goed gedocumenteerde compilatiereeks, die de filmmuziek beschikbaar moet maken bij internationale liefhebbers van rare grooves en bijzondere filmmuziek. Tijdens Eurosonic brengt de speciale Bombay Connection Band deze muziek ook live.

Dat de Bollywood-muziek veel liefhebbers heeft is niet zo vreemd. De rol van muziek in de Indiase filmindustrie is namelijk niet te onderschatten. “De soundtrack is over het algemeen veel beter dan de film”, zegt Edo, “De films zijn vaak weinig meer dan een imitatie van de westerse cinema.” Al in een vroeg stadium zijn film en muziek in India met elkaar vergroeid: “De eerste gesproken film in India bevatte meteen dertig liedjes, en vanaf dat moment is elke film een musical. Het betekende meteen een decimering van de Britse cinema in India. Omgekeerd geldt ook: alle Indiase popmuziek is filmmuziek. Logisch dus dat een aanzienlijk deel van het budget aan de muziek besteed wordt.”

Edo verzamelt filmmuziek van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig. Meest bekend uit die tijd is een wonderlijke combinatie van westerse funk (zoals die in de jaren zeventig in blaxploitionfilms klinkt) en Indiase muziek, met een hoofdrol voor de sitar. Ook exoticafreak Gerry Arling (bekend van Arling & Cameron) was direct verkocht toen Edo hem in het genre introduceerde en stelde voor de muziek op de planken te brengen. Hij verzamelde een band om zich heen, met daarin onder meer draaitafelwonder Kypski.

Op het podium maken zij een live soundtrack bij Bollywoodfilm Surakksha, een bijzonder stukje filmgeschiedenis. Edo: “Het is een film uit 1977, met als belangrijkste karakter een zekere Gun Master G9. Dat begint al goed. De film heeft een soort James Bond-achtig verhaal, waarin de held vecht als Bruce Lee en danst als John Travolta. Het is een verbazingwekkend vlotte film, met veel actiescènes. Zo is er een achtervolgingsscène waarin de held om de een of andere reden op zijn motor een flatgebouw inrijdt. Op een gegeven moment springt hij met motor en al van het ene flatgebouw naar het andere, waarop je een stel papieren flatgebouwen en een kartonnen motor ziet. Verder is er een nucleaire explosie, gevolgd door een maquette met huizen die overspoeld wordt door water en allerlei stockbeelden van aardbevingen en golven. Knullig maar hilarisch.”

Arling’s Bombay Connection Band speelt op 12 januari om 23.00 op Eurosonic in Club 29.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12