3VOOR12 draait (week 3): Malle Pietje and the Bimbo's, Nina en The Shins 3VOOR12 draait (week 3): Malle Pietje and the Bimbo's, Nina en The Shins

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 3): Malle Pietje and the Bimbo's, Nina en The Shins

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Deze week:

3VOOR12 Album van de Week:

The Shins - Wincing The Night Away (SubPop/Konkurrent)

3VOOR12 Single van de Week:
!!! - Heart Of Hearts (Warp/Rough Trade)

Megahit:
Di-Rect - A Good Thing (EMI)


Top 10:

1. Malle Pietje en de Bimbo's live in De Wereld Draait Door, 18-1-2007
Zelfs De Wereld Draait Door is inmiddels gevallen voor de charmes van bimbo’s Kiki en Jane en hun mannelijke temmer Malle Pietje. (Atze de Vrieze)
Giel Beelen die Nederland laat zien wat pogoën betekent (Ron van der Sterren)
Vanaf komende zaterdag het onnavolgbare optreden van The Bimbo's/Aux Raus Concert van de Week bij 3VOOR12. (Leonieke Daalder)

2. Nina - De Lastigste (Topnotch/PIAS)
Straattaal blijft het prijsnummer, maar die andere tien mogen er ook zijn. (Robert Lagendijk)
De female MC uit Amsterdam Zuidoost is een imposante verschijning, die haar vrachtwagen zonder probleem recht je huiskamer in parkeert. (Atze de Vrieze)

3. The Shins - Wincing The Night Away (cd, SubPop/Konkurrent)
Cursus songwriting en arrangeren. (Menno Visser)
Hier ga ik het hele jaar nog plezier aan beleven. (Joris Rietbroek)

4. The Good, The Bad And The Queen - The Good, The Bad And The Queen (cd, Parlophone)
Spannende plaat die wel meerdere draaibeurten nodig heeft. (Joris Rietbroek)

5. Adept - Adept (live @ Noorderslag, 13-01; cd, Wham Wham, release 26-02)
Pure opwinding. Briljant. (Gerard Walhof)

6. Enter Shikari live op Eurosonic, 11-1-2007
Emometal meets tranceclash. Of zoiets. (Menno Visser)

7. Gram - The Joke is On Me
Perfect popliedje in elkaar geknutseld door Marg van Eenbergen (voorheen Seedling, nu ook About). (Leonieke Daalder)

8. Diverse dj's en producers (live @ Binnenzaal Noorderslag, 13-01)

De breedte en diepte, helderheid en gelaagdheid van de vaderlandse dance is, ook internationaal, de absolute top. (Gerard Walhof)

9. Bonde do Role
Vrienden van CSS, meldt label Domino trots. (Leonieke Daalder)

10. Hella - There's No 666 In Outer Space (album, Ipecac, release: 30 januari 2007)
Als je iets ruimer denkt, is er geen hel, slechts Hella... (Ron van der Sterren)


De Lijstjes:

ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:


Nina – De Lastigste (Topnotch/PIAS)

Op lastige mensen is het altijd lang wachten. Op de cd van De Lastigste nog veel langer. Maar nu is hij dan eindelijk in aantocht: het debuut van Nina. Straattaal blijft het prijsnummer, maar die andere tien mogen er ook zijn.

Jarvis – Jarvis (cd Rough Trade/Konkurrent)
Ik heb er de hele winter over gedaan om Jarvis van Jarvis (Pulp) onder de knie te krijgen en het is eindelijk gelukt. Net zo mooi als Morrissey!

Gruff Rhys – CandyLionMusic (cd Konkurrent)
Je kunt je afvragen hoe levend de Super Furry Animals tegenwoordig nog zijn. Maar frontman Gruff is springlevend. Zijn tweede soloalbum is nog beter dan het eerste: lekker afwisselend van mooi ingetogen tot sixties bangers. Zelfs dat nummer van een kwartier blijft boeien.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Adept - Adept (live @ Noorderslag, 13-01; cd, Wham Wham, release 26-02)

Over een paar jaar zal blijken dat er een paar duizend mensen waren bij hun optreden in de Kelder op Noorderslag. Net als toentertijd bij de eerste optredens van Prince en U2. In werkelijkheid zagen maar een handjevol vrienden, kennissen en kenners waartoe dit half Groninger, half Friese kwartet toe in staat is. Compromisloze beukbeats (tot gabber toe), snijdende gitaarnoise (als een scheermes), vet sequencende syntesizers (ritmisch bloppende blubber) en ... soms ultragevoelige, dan weer hyperhysterische zang. Expressie van a boy named Michiel die tegelijkertijd zo 100% sex is dat hij zo met Kate Moss in een Calvin Klein-reclame zou kunnen. Jaren tachtig Tresor Berlijn meets No New York, maar eigenlijk met niets te vergelijken. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Pure opwinding. Briljant.

Diverse dj's en producers (live @ Binnenzaal Noorderslag, 13-01)
Ik heb er al eerder over geschreven maar wil het nog eens benadrukken: de breedte en diepte, helderheid en gelaagdheid van de vaderlandse dance is, ook internationaal, de absolute top. Ga maar eens tsjekken wanneer nieuw- en oudgedienden als Piet van Dongen, Mark August, Warren Fellow en Dylan Hermelijn bij je in de buurt zijn. Ik deed het in de Binnenzaal op Noorderslag en was er niet weg te slaan.

Oblong - Indicator (cd, Expanding, import)
Een van de belangrijkste ontwikkelingen het afgelopen jaar aan de randen van de popmuziek is dat laptoptovenaars hoe langer hoe meer akoestische instrumenten in hun muziek zijn gaan betrekken. Met steeds meer succes, zoals was te horen op bijvoorbeeld de releases op Type Records. Ook het label Expanding Records gaat steeds meer die kant op. Het nieuwe album van Oblong is zo'n geslaagd voorbeeld. Gelaagd en evenwichtig, verstild en substantieel. Maar wel alleen voor mensen die naar muziek willen luisteren.


MENNO VISSER DRAAIT:

Enter Shikari live op Eurosonic, 11-1-2007

Werkelijk weggeblazen in een pure mix van verwondering en meespringen.
Emometal meets tranceclash. Of zoiets. 10, 10, 10: WOW! Beter kan 2007 niet worden. En het is pas januari…

The Shins - Wincing The Night Away (cd, SubPop/Konkurrent)
Cursus songwriting en arrangeren.

Lavender Diamond - The Cavalry Of Light (EP Rough Trade/Konkurrent)
Hippiesixties op een presenteerblaadje door de wonderschone stem van Becky Stark. Voorprogramma The Decemberists.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

De 3VOOR12-zaal op Noorderslag, 13-01-2007 Groningen

Spannend. Opwindend. Verassend. En vooral erg goed. De vijf bands in onze eigen zaal stonden op hun eigen manier allemaal als een huis. Vanaf komende zaterdag het onnavolgbare optreden van The Bimbo's/Aux Raus en het ijzersterke Noorderslag debuut van the Bloody Honkies concert van de week bij 3VOOR12. Elke dag rond 20.00 uur.

Gram - The Joke is On Me
Perfect popliedje in elkaar geknutseld door Marg van Eenbergen (voorheen Seedling, nu ook About). Uptempo, goeie melodie met een bittere twist. Heel mooi.

Bonde do Role
Vrienden van CSS, meldt label Domino trots. Ook uit Brazilië. Ik ben op mijn hoede. Elke platenmaatschappij wil 'n eigen CSS. Maar gelukkig heeft dit drietal een heel eigen smoel. De muziek leunt sterk op Braziliaanse ritmes, doorspekt met electronica en schelle stemmen die de teksten scanderen. Zelf omschrijven ze het als baile funk in a rockin' way. Verfrissend.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Nina – De Lastigste (TopNotch/PIAS, release 22 jan)

De vrachtwagen waarin Nina poseert op de voorkant van haar debuutplaat zou de storm van gisteren met gemak getrotseerd hebben. De female MC uit Amsterdam Zuidoost zelf is dan ook een imposante verschijning, die haar wagen zonder probleem recht je huiskamer in parkeert. Nina is met haar nieuwe patta’s en straattaal eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming. Daar zijn we voorlopig nog niet vanaf, hoe lastig ze ook is.

Aux Raus en de Bimbo’s live op Noorderslag, 13-01-2007
Zelfs De Wereld Draait Door is inmiddels gevallen voor de charmes van bimbo’s Kiki en Jane en hun mannelijke temmer Malle Pietje. 3VOOR12 is al een tijdje fan, al is het misschien wel de slechtste band van Nederland. Met de gabberbeats van Aux Raus én de beloofde danspasjes erbij zorgden De Bimbo’s in de 3VOOR12-zaal voor het meest woeste optreden van Noorderslag. Het spuug zit nog in mijn haar.

The Mescalitas – Breathe Deeper (single, Rough Trade/Konkurrent)
Ergens tussen de lieve meisjes in The Long Blondes en de geposeerde Hollywood-rock van Julliette Lewis: The Mescalitas. En dan zijn ze ook nog eens onder de hoede van Bernard Butler. Ik zeg: een hit.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Hella - There's No 666 In Outer Space (album, Ipecac, release: 30 januari 2007)

Neem alledrie je Mars Volta albums, knip alle Queen uithalen van Rodriguez eruit, pitch wat overblijft naar één - liefst een beetje up
- tempo en zet ze dan alle drie tegelijk aan. Waar ben je dan? "In de hel" roepen ze hier op de redactie in koor, maar ze hebben het mis. Als je iets ruimer denkt, is er geen hel, slechts Hella...

Joanna Newsom - Ys (album, Drag City/Caroline)

Storm in het land, warm water in het bad, Joanna Newsom als zalvende geluidsolie in de oren.

Malle Pietje en de Bimbo's live in De Wereld Draait Door, 18-1-2007

Giel Beelen die Nederland laat zien wat pogoën betekent, Kiki die met haar ongeëvenaarde Hihihihi als antwoord elke vraag belachelijk maakt en de hele band die zomaar een heel nummer mag spelen. Een unicum en alleen daarom al geniaal.


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

The Shins - Wincing The Night Away (cd, Sub Pop / Konkurrent)

Het eerste popjuweel van 2007 est arrivé! Machtig mooie songs die klinken als een klok. Hier ga ik het hele jaar nog plezier aan beleven.

The Good, The Bad And The Queen - The Good, The Bad And The Queen (cd, Parlophone)
Spannende plaat die wel meerdere draaibeurten nodig heeft. Er hangt een heerlijke vibe in de 40 minuten die het debuut van Damon Albarn's nieuwste project duurt. Qua geluid zwerven de twaalf songs door het gebied tussen Blur's laatste album Think Tank en Albarn's andere vehikel Gorillaz. Bassist Paul Simonon (The Clash) en drummer Tony Allen (Feli Kuti) zijn nadrukkelijk aanwezig, maar spelen geen noot teveel. En Damon is het schrijversschap nog lang niet verleerd.

Reykjavik, live op Eurosonic in Club 29
Ik wist al bijna niet meer beter dan dat ze in IJsland alleen dromerige, meeslepende popmuziek maken. Zie Sigur Rós en Múm. Tot ik op Eurosonic in aanraking kwam met het vijfkoppige gajes van Reykjavik. Woeste, maniakale punk met een energie zoals ik die lang niet op een podium heb gezien. Dat hun Groningse doortocht niet meteen de laatste in Nederland mag zijn. Takk, heren!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12