3VOOR12 draait (week 2): Grinderman, The View, Johnossi

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Deze week:

3VOOR12 Album van de week:

The Hold Steady - Boys And Girls In America (Full Time Hobby/Vagrant/PIAS, NL release 22/1)


3VOOR12 Single van de week:
Kaiser Chiefs - Ruby (single, B-Unique/Universal)

3FM Megahit:

The Fray - Over My Head (SonyBMG)



Top 10:

1. Grinderman - Get It On (Mute / Emi)
Nick Cave gaat op deze eerste Grinderman-single als een wildeman tekeer als in zijn Birthday Party-dagen. (Joris Rietbroek)
Compromisloos, stijlvol, genadeloos. (Niels Post)

2. The View op Eurosonic in Huize Maas 11-1-2007
Een goede poppy show van vier branieschoppertjes die klinken als Fratellis, Monkeys en Dirty Pretty Things. (Robert Lagendijk)
Als deze jongens in augustus niet op Lowlands staan eet ik mijn kladblok op. (Atze de Vrieze)

3. Johnossi - live op Eurosonic 2007
Lucky Fonz III die eindelijk Bob Dylan afzweert en echt gaat rocken! (Ron van der Sterren)

4. Shitdisco live @ Eurosonic
Om nou te zeggen dat ze er fris uitzagen: neu. (Atze de Vrieze)

5. Alice Rose - live op Eurosonic 2007
Een eenmansact die als een poppenspeler alles in handen heeft, inclusief het publiek. (Ron van der Sterren)

6. The Hold Steady - Boys & Girls in America (cd, Full Time Hobby/Vagrant, PIAS, release 21 januari)
Supersteady album van de nerd rockers. (Menno Visser)

7. The Softlightes - Heart Made out of Sound
Prachtige, razendsnel gemonteerde stopmotion animatie voor the Softlightes. (Mirka Duijn)

8. The King Khan & BBQ Show - live in dB's, Utrecht, 9 januari 2007
Zombies is misschien wel een van mijn favoriete nummers.... ooit. (Niels Post)

9. Deerhoof - Friend Opportunity (Tomlab)

Dit is alweer hun achtste plaat in acht jaar tijd en verrek: het is door al die extra instrumenten en geluidjes hun muzikaalste tot nu toe. (Joris Rietbroek)

10. Gruff Rhys - Candylion (cd Rough Trade/Konkurrent)
Zijn tweede solopoging is weer meesterlijk. (Robert Lagendijk)



De Lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


The View live @ Eurosonic
Nu Pete Doherty de rand van de goot niet meer lijkt te kunnen vinden, staan vier jonge pikkies direct uit Schotland klaar om zijn erfenis op te eisen. The View staat voor rauwe oer-Britse pop, onverstaanbaar gemurmel in de microfoon tussendoor ("fucking play!") en een nonchalante flap haar voor het gezicht. Als deze jongens in augustus niet op Lowlands staan eet ik mijn kladblok op.

Joy Denalane live @ Eurosonic
Echt druk is het niet bij de Duitse soulzangeres Joy Denalane, maar ze maakt wel veel indruk met haar smetteloze uiterlijk en dito stem. Met dat mooi opgewaaide haar lijkt ze wel erg veel op Mary J. Blige, en dat geldt ook voor haar muziek. Origineel is het misschien niet, kwaliteit heeft het zondermeer.

Shitdisco live @ Eurosonic
Om nou te zeggen dat ze er fris uitzagen: neu. Maar dat hoort wel een beetje bij de afgeragde disco/wavepop die het kwartet uit Glasgow maakt. Niet zo goed als Klaxons, wel absoluut een van de hoogtepunten van de eerste Eurosonic-dag.


JORIS RIETBROEK DRAAIT

Grinderman - Get It On (Mute / Emi)
Nick Cave gaat op deze eerste Grinderman-single als een wildeman tekeer als in zijn Birthday Party-dagen. Drie van zijn Bad Seeds trouwens ook. Verpletterend geluid, alles verzengend nummer. En dit is nog maar het begin.

Pulp - The Peel Sessions (Island)

Verblijdde oud Pulp-frontman Jarvis Cocker ons eind vorig jaar al met een piekfijne soloplaat, direct erop volgt deze dubbelaar van zijn oude band met al hun Peel-sessies. Met liedjes van het prille begin tot aan de zwanenzang We Love Life uit 2001. Een fraai overzicht van dik twee uur, waarop hits als Babies en Common People natuurlijk niet ontbreken. Pure verwennerij voor oude fans zoals ik.

Deerhoof - Friend Opportunity (Tomlab)
Eind augustus werd ik blij verrast door dit prettig gestoorde rammelbandje uit San Francisco met Japans jengelzangeresje, dat zomaar voorprogramma voor Radiohead mocht zijn. Dit is alweer hun achtste plaat in acht jaar tijd en verrek: het is door al die extra instrumenten en geluidjes hun muzikaalste tot nu toe. Te horen op de Luisterpaal.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

The View op Eurosonic in Huize Maas 11-1-2007
Een goede poppy show van vier branieschoppertjes die klinken als Fratellis, Monkeys en Dirty Pretty Things.

The Shins - Wincing The Night Away (cd Sub Pop/Konkurrent, 23-1-2007)
Niet uit mijn cd-speler te branden. The Shins hoeven het niet van hypes te hebben. Gewoon, gedegen muziek blijven maken, tot iedereen het zal weten: The Shins is de beste band van de wereld.

Gruff Rhys - Candylion (cd Rough Trade/Konkurrent)
Ik hou van Gruff Rhys, de frontman van de Super Furry Animals met hoog aaibaarheidsgehalte. Zijn tweede solopoging is weer meesterlijk.


MENNO VISSER DRAAIT:


Make Good Your Escape - Waiting... (Mini-album Never Look Back Here Again, Fierce Panda/Munich, UK release 15 januari)
De techniek van Muse, de gedrevenheid van The Arctic Monkeys = Make Good Your Escape, nieuw Brits bandje met een wereldnummer.

Mona Nylin - Sun Is Risin' Over The Sea (EP Child Of God, MN Records, www.monanylin.com)
Ril, ril, ril. De folky Zweedse heeft een stem die me kippenvel bezorgt. En dat is waar het vaak mee begint.

The Hold Steady - Boys & Girls in America (cd, Full Time Hobby/Vagrant, PIAS, release 21 januari)
Supersteady album van de nerdrockers. Kunnen we nog veel plezier van hebben.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Alice Rose - live op Eurosonic 2007

Eindelijk kon ik het live zien. Een eenmansact die als een poppenspeler alles in handen heeft, inclusief het publiek. Dat zangtoontje gaat je op je zenuwen werken na een tijdje. En ook dat is gepland!

Johnossi - live op Eurosonic 2007
Lucky Fonz III die eindelijk Bob Dylan afzweert en echt gaat rocken!

Lo-Fi-Fnk - live op Eurosonic 2007
Doe je ogen dicht en laat je niet afleiden door het uiterlijk van dit nog naar babyolie ruikende trio en hoor ongelofelijk mooie stuiterpop die nooit vijandig wordt.


NIELS POST DRAAIT:

Grinderman - Get It On (Mute / Emi)
Prachtige 7" deze eerste singel van Nick Cave's nieuwe muzikale vehicle. En wat voor heen. Compromisloos, stijlvol, genadeloos. Ongelooflijk goed.

The Hold Steady - Boys And Girls in America (Vagrant / Pias)
Eindelijk een plaat officieel uit in Europa. En de mensen lijken het zowaar op te pikken deze Amerikaanse combinatie van rock, roll en tekst.

The King Khan & BBQ Show - live in dB's, Utrecht, 9 januari 2007
Mijn eerste in 2007, mijn eerste in de dB's. Het was lachen. Zombies is misschien wel een van mijn favoriete nummers.... ooit.


MIRKA DUIJN DRAAIT:

The Softlightes - Heart Made out of Sound
Veel mensen vergeten dat een stopmotion animatie niet alleen geinig (en arty farty) moet zijn, maar ook goed en mooi. Zie hier een clipmaker die dat wel in zijn achterhoofd heeft gehouden. Prachtige, razendsnel gemonteerde stopmotion animatie voor the Softlightes

Herman Dune - I wish that I could see you soon
En soms is Arty Farty WEL goed. Vooral als je een grote bebaarde man bent, zingt als jonathan Richman (Toch!) en luistert naar de naam Dune. Lang leve de groene mannetjes!

El Pino & The Volunteers
Sinds de (Overvolle) liftsessie op het Roots of Heavens festival ben ik Echt Fan. En dan nu een Echt Clipje. Heel leuk! Niet voor niets clipper van de week, deze week.