3VOOR12 draait (week 1): The Shins, Subbacultcha! en Meindert Talma 3VOOR12 draait (week 1): The Shins, Subbacultcha! en Meindert Talma

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 in week 1

3VOOR12 draait (week 1): The Shins, Subbacultcha! en Meindert Talma

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 in week 1

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12 in week 1

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de week:
Coparck – The Third Album (V2)

3VOOR12 Single van de week:
The Hold Steady – Chips Ahoy (Full Time Hobby/Vagrant/PIAS)

3FM Megahit:
Maria Mena – Miss You Love (SonyBMG)


Top 10:

1. The Shins – Wincing The Night Away (cd Sub Pop / Konkurrent)
Hoor ik daar een grote doorbraak aankomen? (Robert Lagendijk)
Pure pop zoals het moet (Joris Rietbroek)

2. Subbacultcha 19 december Paradiso
Belooft veel goeds voor 2007 (Leonieke Daalder)
En ze vonden het zelf "heel fijn om hier te staan" (Ward Graumans)

3. Meindert Talma - Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat (lp/cd Excelsior)
Kaal, desolaat en vol passie (Leonieke Daalder)
Nick Cave blijkt ineens uit Friesland te komen (Robert Lagendijk)

4. The Hold Steady - Chips Ahoy (cds, Vagarant/PIAS)
Die licht cynische nerdy ondertoon, heerlijk (Menno Visser)

5. The Opposites – Rauwdauw (Topnotch)
Oh jawel we zijn heus wel stoer hoor (Atze de Vrieze)
De beats kloppen eindelijk bij de rauwe raps. Goedemorgen 2007 (Menno Visser)

6. Hanne Hukkelberg - Rykestraße 68
Nog getwijfeld of deze in mijn 2006 lijstje mocht. Stiekem al eerder gedraaid hier, maar toch vastgehouden voor het 2007 eindlijstje (Ron van der Sterren)

7. The Good, The Bad And The Queen - Kingdom of Doom
Wordt dit direct het tweede meesterwerkje van het nieuwe jaar? (Joris Rietbroek)

8. De Stropstrikkers - De Zevensprong (eigen beheer)
De Zevensprong is donker, rauw en oprecht (Jacinthe Verteeg)

9. Erol Alkan - Disco 2006 (gratis cd bij Mixmag, januari 2007)
Alkan blijft de koning van het Alternatief Discobeuken (Menno Freebee Visser)

10. Dillinger Escape Plan - Miss Machine (album, Relapse)
Nog onnavolgbaarder? (Ron van der Sterren)De Lijstjes:

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Subbacultcha 19 december Paradiso: de kelder
Ik ben de sessie-kelder niet uitgeweest, maar had een prima avond. Bomvol, goeie sfeer, leuke sessies en opwindend om nieuwe nummers te horen van Scram C Baby en Voicst. Belooft veel goeds voor 2007

Meindert Talma - Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat (lp/cd Excelsior)
Kaal, desolaat en vol passie. Opgenomen in het kerkje "Jezus Leeft". En dat hoor je.

Clipse - Hell Hath No Fury (cd Arista/SonyBMG)
Hij zwerft maar rond op de redactie. Of beter gezegd: hij komt de cd speler niet uit. Loom, lekker, opzwepend, hot. Alleen dat laatste nummer voor de girlies had wat mij betreft niet gehoeven.


WARD GRAUMANS DRAAIT:

Hospital Bombers - live@Subbachultcha 19/12/06
Bleef heel goed overeind in de grote zaal van Paradiso. En ze vonden het zelf "heel fijn om hier te staan". Omdat ik de muziek prachtig vind, de teksten ontroerend en Schenkjan oer-hollands, ben ik nu al blij met die cd die ik volgend jaar kan gaan kopen.

Dan Sartain - Replacement Man (videoclip)
Ik kende 'm tot voor kort alleen via collega Robert "Dan Sartain is je nieuwe beste vriend" Lagendijk, die na een korte liftsessie met niemand anders meer wilde knikkeren. Maar nu ik zie dat de Replacement Man eerst in kebab mag snijden en daarna in een groep line-dancers vind ik hem ook ineens heel gezellig.

New Order - Bizarre Love Triangle
Was je Oud en Nieuw feestje toch niet zo geslaagd? Zoek dan voor een volgende keer alle 3VOOR12 Draait artikelen van het afgelopen jaar op, download alle tracks die Thomas van Aalten met alle plezier voor je heeft uitgezocht. Koop een shirt van een "kontfoute-pistolen-vereniging" uit the USA (of iets van St. Pauli) en dans met twee vuisten in de lucht. Dat vonden wij de afgelopen twee jaar namelijk heel leuk.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

The JB’s – Funky Good Time: the Anthology (Polydor)
Ik zag de laatste twee weken een paar keer I Feel Good langs flitsen op tv. Niet meer, dus. Eerste kerstdag is toch al zo’n emotionele dag, een paar traantjes voor Mr Dynamite konden er wel bij. James Brown heeft een hoop goede muziek gemaakt, maar het allerbeste zijn de rauwe instrumentals met The JB’s. Deze anthology is wat je noemt waar voor je geld: 2 cd’s propvol goede muziek, zonder platgedraaide hits.

The Emperor Machine – Vertical Tones and Horizontal Noise (DC Recordings)
Week 1 van het nieuwe jaar. Terwijl de platenmaatschappijen een aanloopje nemen voor het februarioffensief is er tijd om te inventariseren wat je vorig jaar allemaal gemist hebt. The Emperor Machine dus, een dansplaat die luistert als een psychedelische reis, zonder zweverig te zijn. Disco, gemuteerde funk, gefilterde gitaren, zelfs een beetje symphorock: van alles wat meestal na vier tracks oersaai wordt, maar nu ineens niet.

The Opposites – Rauwdauw (Topnotch)
Oh jawel we zijn heus wel stoer hoor. Kijk maar naar die vette pleisters op ons hoofd. Gelukkig hebben de provincie-Amsterdammers van The Opposites gevoel voor humor en zelfrelativering. Leuke plaat, lekker rauw inderdaad. Je bent een moederfokking moederneuker met een gore piemel in je reet! Zo, die zit. Nu in de luisterpaal.


JORIS RIETBROEK DRAAIT

The Shins - Phantom Limb (Sub Pop / Konkurrent)
Een fraaiere voorbode van het nieuwe Shins-album Wincing The Night Away is bijna niet voor te stellen. Een prachtig aangekleed liedje met een hemelse melodie en heerlijke Beach Boys-harmonieën. Pure pop zoals het moet, luister zelf maar. Over twee weken volgt de hele plaat. Staat die vol met dit soort pracht en praal, dan is dat het eerste meesterwerkje van 2007.

...and you will know us by the trail of dead - So Divided (Interscope)
Met deze Texanen ben ik voorlopig nog niet klaar. Bij de eerste luisterbeurt vroeg ik me vertwijfeld af: wat moet ik met deze nieuwe symfostukken en opzichtige Pink Floyd en Beatlestics? Na tien keer luisteren viel de euro genadeloos: gewoon intens genieten van deze verslavende, zalige bombast en vooral uitkijken naar de volgende stap van deze immer intrigerende band. Al blijft het net zo poppy als loeiharde Source Tags & Codes ('02) voor mij de ultieme Trail Of Dead-plaat.

The Good, The Bad And The Queen - Kingdom of Doom (Parlophone)
Nieuwe lekkere single van Damon Albarn's jongste project, qua klankkleur tussen Blur's Think Thank en Gorillaz in, met nog een toefje wereldmuziek erbij. Als de voortekenen niet bedriegen, kan iedereen die van Blur en Gorillaz houdt reikhalzend uitkijken naar het deze maand te verschijnen debuut van de band, met verder in de gelederen gitarist Simon Tong (The Verve, Gorillaz), bassist Paul Simonon (The Clash) en drummer Tony Allen (Fela Kuti). De liedjes blijven onmiskenbaar van de hand van Albarn, die na al die jaren alleen nog maar knappere, mooiere liedjes lijkt te schrijven. Wordt dit direct het tweede meesterwerkje van het nieuwe jaar?


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

De Stropstrikkers - De zevensprong (eigen beheer)
MC Skafalau, Jae’Mel en KlaasVaak van de Utrechtse Stropstrikkers komen na het in november uitgekomen album Kermis in de Hel alweer met nieuw materiaal. De Zevensprong is donker, rauw en oprecht. De track is te horen in de Utrechtse hiphopshow U-Pax (www.utracks.nl, uur 3).

Wouter van Veldhoven – 3rd Simple Song (Four Simple Songs For Five Dead Bumblebees)
Nostalgische ambient uit Utrecht. Wouter houdt van krakende geluiden en naait na zijn optredens ter plekke stoffen albumhoesje voor de bezoekers.

Jori - Bumpy Road remix (eigen beheer)
Jori Collignon is onder meer toetsenist in C-Mon & Kypski en heeft hun aanstekelijke papapapa-track ‘Bumpy Road’ vet geremixed. Ook deze track is te horen in U-Pax (www.utracks.nl, uur 3).


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Meindert Talma & The Negroes – Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat (cd Excelsior / V2)
Nick Cave blijkt ineens uit Friesland te komen. Hartverscheurend en bij vlagen zeer aanstekelijk!

Do The Undo – Do The Undo (cd Excelsior / V2)
Anne Soldaat ontpopt zich als de Hollandse Kelley Stoltz en knipoogt terloops naar The Golden Earring en Boy George. Echt. Nu al een favoriet voor de eindejaarslijstjes. Is dat niet een beetje snel? Yep, maar let op, binnenkort loopt ook U naar de winkel en zegt: doe mij maar die van Do The Undo. Shoe poo pie doe!

The Shins – Wincing The Night Away (cd Sub Pop / Konkurrent)
Derde, beste en meest toegankelijke album van dé popband van het moment. Hoor ik daar een grote doorbraak aankomen?


MENNO VISSER DRAAIT::

Erol Alkan - Disco 2006 (gratis cd bij Mixmag, januari 2007)
Van Justice tot Spiller, van Peaches tot Hot Chip, van Johannes Heil tot The Knife. Alkan blijft de koning van het Alternatief Discobeuken.

The Hold Steady - Chips Ahoy (cds, Vagarant/PIAS)
Die licht cynische nerdy ondertoon, heerlijk.

The Opposites - Rauwdauw (minialbum, TopNotch/PIAS)
De beats kloppen eindelijk bij de rauwe raps. Goedemorgen 2007.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Menomena - Friend And Foe (album, Barsuk Records)
The Shins mogen natuurlijk nog niet, maar Menomena wel. Neem The Shins, gooi er nog een beetje Broken Social Scene bij en je krijgt Menonmena. Van een stille tipgever in de mail gekregen en te mooi om voor mezelf te houden. Check het hele album hier zelf:

Hanne Hukkelberg - Rykestraße 68
Nog getwijfeld of deze in mijn 2006 lijstje mocht. Stiekem al eerder gedraaid hier, maar toch vastgehouden voor het 2007 eindlijstje. En 2007, dat is het nu dus! Ook na anderhalve maand nog melancholish mooi zonder zeikerige zeurmuziek te worden. Zoek en vind, of wacht tot maart als het album ook hier uitkomt.

Dillinger Escape Plan - Miss Machine (album, Relapse)
Als tegenwicht tegen alle liedjes en zoete snoepjesmuziek. Het kan niet anders of dit jaar komt de opvolger van Miss Machine. Nog meer zang? Nog onnavolgbaarder? Ik hoop het...


NIELS POST DRAAIT:

The Bronx - The Bronx (Wichita/V2)
Al een poosje uit, maar nu pas ter oren gekomen. Wat een plaat. Hardcore van beter melodieuze soort. Fucking pissed.

Bright Black Morning Light - Bright Black Morning Light (Matador/V2)
Sommige platen komen het beste tot hun recht rond de feest dagen. Dat hoeft niet perse een kerstplaat te zijn. Dit jaar was het deze prachtige plaat van Bright Black Morning Light. En nu al die rare dagen weer achter de rug zijn, blijft die plaat gewoon goed natuurlijk

Amy Winehouse - Back To Black (Universal)

Soul zoals soul bedoeld is. Doorleefd. En dat door een 23 jarige, blanke, Engelse zangeres. Het kan dus.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12