The Proov vindt het wiel opnieuw uit The Proov vindt het wiel opnieuw uit

Rapper Cee Major: "Onze manier van optreden hing ons de keel uit"

The Proov vindt het wiel opnieuw uit

Rapper Cee Major: "Onze manier van optreden hing ons de keel uit"

Cee Major (Cor Giesing) en Gumshoe (Sven Willemsen) van The Proov begonnen zich te vervelen tijdens hun eigen concerten. Daarom zijn ze naarstig op zoek naar een nieuwe richting. Intussen werken ze aan hun nieuwe album, dat gepland staat voor de herfst. Maar eerst kunnen we in mei een samenwerking tussen Cee Major en producer L. Geronimo verwachten.

Rapper Cee Major: "Onze manier van optreden hing ons de keel uit"

Sinds het album Battle Mode uit 2005 heeft de wereld weinig vernomen van The Proov. Het leek er even op dat de hiphopband geruisloos van het muziektoneel was verdwenen. Maar schijn bedriegt: tussen debuut Traditions (2000) en Battle Mode zaten immers ook vijf jaar. “Stilte voor de storm, noemen we dat”, zegt rapper Cee Major (Cor Giesing) die met Gumshoe (Sven Willemsen) The Proov vormt. “We zijn druk bezig met een nieuw album, dat in september of oktober moet uitkomen. Zeven beats zijn al afgerond.”

Wel al helemaal klaar voor release: een samenwerkingsverband tussen Cee Major en producer L. Gernonimo. “Het plan was dat Sven en ik allebei met een andere producer zouden samenwerken aan een soort soloproject”, vertelt Cee Major. “Daarna zouden we weer bij elkaar komen als The Proov. Het project van Sven is er niet gekomen door persoonlijke omstandigheden die er behoorlijk inhakten. Dat van mij wel en het moet in mei uitkomen.”

Naast het leggen van een basis voor de nieuwe plaat zijn Cee Major en Gumshoe hard aan het brainstormen over de toekomst en het livegezicht van The Proov. Daar hoort het vinden van een nieuw boekingskantoor bij, maar vooral het bedenken van een nieuwe livepresentatie. De twee begonnen zich namelijk te vervelen tijdens hun eigen shows. “We vonden dat het anders moest”, legt Cee Major uit. ”Het werd op gegeven moment gewoon saai. Je doet natuurlijk vaak dezelfde nummers, en de manier waarop we dat deden begon ons de keel uit te hangen. We willen ons ding op een andere manier presenteren, dus zijn we zijn nu bezig om het wiel opnieuw uit te vinden.” Hoe dat wiel er straks precies uit komt te zien, durft de rapper nog niet te zeggen. “Maar het gaat vast lukken, daar zijn we creatief genoeg voor. Misschien dat we zoals in het verleden weer met een band gaan werken of toch alleen met een dj, we weten het nog niet. Als het maar anders is dan voorheen.”

Cee Major heeft gemengde gevoelens als het over het succes van de vorige plaat Battle Mode gaat. “De recensies waren goed, maar de verkoopcijfers vielen wat tegen’, zegt hij. “Misschien dat er een kleine duizend van verkocht zijn. We hadden op meer gehoopt.” Hij kan alleen maar gissen naar de oorzaak van de tegenvallende cijfers. “Bij het vorige album was het vinden van de juiste niche een probleem. We maken een bepaald soort muziek die niet zo commercieel is en moeilijk is te definiëren. Daardoor is het lastig een doelgroep aan te spreken. Iemand als Pete Philly lukt het wel, maar ik denk dat zijn muziek toch makkelijker op te pikken is dan de onze. We hebben geen mellow nummers, maar we zijn ook niet van de straat. Eigenlijk vallen we overal een beetje buiten. Juist daarom moeten we goed nadenken over hoe we onszelf in de markt gaan zetten.”

Beluister het hele interview met Cee Major in Dubbel Check.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12