3VOOR12 draait (week 6): Cold War Kids, Malcolm Middleton en Kubus & BangBang 3VOOR12 draait (week 6): Cold War Kids, Malcolm Middleton en Kubus & BangBang

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

3VOOR12 draait (week 6): Cold War Kids, Malcolm Middleton en Kubus & BangBang

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de Week
Cold War Kids - Robbers & Cowards (V2)

3VOOR12 Single van de Week
Arcade Fire - Keep the Car Running (Universal)

3FM Megahit
Good Things End - I Know (Pummel)

3VOOR12 Clipper
Coparck – Good Year For The Robots (V2)


Top 10:

1. Malcolm Middleton – A Brighter Beat (cd PIAS)
Arab Strap is dood, leve Middleton (Robert Lagendijk)
Ik wou het liefst ter plekke onzichtbaar worden. Terwijl ik aan de andere kant hoopte dat hij nooit meer zou stoppen met spelen (Leonieke Daalder)
Difficult 3rd album? Not according to the enthusiastic (David Gibbs)

2. Cold War Kids - Robbers & Cowards (V2)
Mooie plaat met als hoogtepunt Hang Me Up to Dry, dat hoog gaat eindigen in mijn Song van het Jaar lijstje. Dat week ik nu al (Niels Post)
De drummer drumt hort-en-stoot, de zanger krijs-soult (Menno Visser)
Lekker eigenzinnige pop, een tikkie retro, met catchy, lekker groovende songs en een huilende wereldzanger in de persoon van Nathan Willett (Joris Rietbroek)
Een prachtige teaser voor een niet bestaande Spaanse (?) Italiaanse (?) 60's thriller (Mirka Duijn)

3. Kubus & Bang Bang - Learning Curve (TopNotch/Pias)
De onvervalste Kubus biets, met die duistere Engelse teksten van Bang Bang is een voor de hand liggende combi (Niels Post)
Je kunt als beatbakker natuurlijk een toffee plaat maken met een rapper uit Zwolle, maar op Learning Curve pakt hij het iets slimmer aan (Robert Lagendijk)

4. Coparck – The 3rd Album (CD: V2)
Difficult 3rd album? Nope. As good as the debut and sometimes even better (David Gibbs)
Euh? Ja! En het werkt! Heel goed (Mirka Duijn)

5. Bloc Party – A Weekend in the City (Wichita / V2)
Een ontroerende worsteling (Atze de Vrieze)

6. Ricky Lee Jones - The Sermon On Exposition Boulevard (cd New West/Sonic)
Haar beste sinds haar Chuck E's In Love. En ja, ze is in de Here maar niet hinderlijk (Menno Visser)

7. The Fall - Reformation Posst TLC (cd Santury/Pias)
Een genre op zich! (Leonieke Daalder)

8. My Brightest Diamond - Tear It Down (album, Asthmatic Kitty)
Bring Me The Workhorse verandert in de remix Tear It Down van een mooie variant op Fiona Apple zomaar in een nufolkartiest a la Hanne Hukkelberg (Ron van der Sterren)

9. Of Montreal - Hissing Fauna, Are You The Destroyer? (cd, Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Het jongste prachtvoorbeeld van hoe leed, onvervalst liefdesverdriet in dit geval, de boeiendste muziek oplevert (Joris Rietbroek)

10. Pop Levi – The Return to Form Black Magick Party
Verdomd, 2007 wordt écht het jaar van de terugkeer van Marc Bolan (Atze de Vrieze)


De Lijstjes:


NIELS POST DRAAIT:

Cold War Kids - Robbers & Cowards (V2)
Eindelijk uit in Nederland. Mooie plaat met als hoogtepunt Hang Me Up to Dry, dat hoog gaat eindigen in mijn Song van het Jaar lijstje. Dat week ik nu al. Waren gisteren ook nog eens erg goed in het voorprogramma van Clap Your Hands. Een terecht Album van de Week dus.

Kubus & Bang Bang - Learning Curve (TopNotch/Pias)
De onvervalste Kubus biets, met die duistere Engelse teksten van Bang Bang is een voor de hand liggende combi. En het pakt geheel volgens plan uit.

Amy Winehouse live in Paradiso 8/2/2007, nachtconcert
Iedereen lijkt plots van Amy Winehouse te houden. En terecht. Het was dus een voorrecht er bij te kunnen zijn bij het snel uitverkochte nachtconcert. En Amy volbracht haar taak in stijl.


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Malcolm Middleton – A Brighter Beat (cd PIAS)
Arab Strap is dood, leve Middleton. De ‘shy retirer’ maakte al twee soloalbums en al snel bleek dat hij misschien wel een groter aandeel had in Arab Strap dan iedereen dacht. Nu blijkt hij ook nog eens een langere adem te hebben. Op Brighter Beat gaat hij prettig verder op de ingeslagen weg.

Kubus & BangBang – Learning Curve (cd PIAS)
Je kunt als beatbakker natuurlijk een toffee plaat maken met een rapper uit Zwolle, maar op Learning Curve pakt hij het iets slimmer aan. Want om de hele wereld te overtuigen dat jij de King bent in de studio, moet je natuurlijk met een echte Brit samenwerken. Kubus klinkt meer elektro op Learning Curve en dat kan hij met gemak hebben. Middlefinger is mijn favoriet: een echte knaller. Een BangBanger.

David Vandervelde – The Moonstation House Band (cd Secretly Canadian / Konkurrent)
Meer Bolan dan strikt genomen goed voor je is. The Moonstation House Band is soms zwoel en hypnotiserend maar vooral ook poppy en mee te zingen. Check die Vandervelde in de luisterpaal.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Malcolm Middleton - interview + sessie (woensdag studio Desmet)
Het was bijna te intiem: Malcolm Middleton die op nog geen meter afstand twee liedjes speelt. En dat alleen voor mij en cameravrouw Mirka. Ik wou het liefst ter plekke onzichtbaar worden. Terwijl ik aan de andere kant hoopte dat hij nooit meer zou stoppen met spelen.

The Fall - Reformation Posst TLC (cd Santury/Pias)
Atonaal, eentonig, zeurderig, rommelig, maar wel met een geweldige drive, passie en overtuigingskracht. Je herkent het uit 1000-den. Een genre op zich!

Getachew Mekuria & The Ex & Guests - Mod Anbessa (cd Terp Records)
Dankzij de zeer aanstekelijk Ex nieuwsbrief waarin werd verhaald over optredens in Ethiopie: "Emotioneel publiek, veel oude muzikanten die hun tranen niet konden houden, jonge muzikanten die met open mond staan te luisteren en felicitaties in overvloed." heb ik deze cd weer opgediept, En ik kon het me levendig voorstellen. Deze explosieve mix van hoekige punk en op hol geslagen blazers moet zijn ingeslagen als een bom.


MENNO VISSER DRAAIT:

Cold War Kids (live in Paradiso, 8 februari)
Die drummer, die zanger. De drummer drumt hort-en-stoot, de zanger krijs-soult. En zo blijft het gitaarbandje flink boeien. Kan heul grooot worden.

Secede - Vega Libre (cd Sending Orbs)
Alsof je als luisteraar zelf in een game belandt. De nieuwe Orb komt uit Nederland en heet Lennard van der Last.

Ricky Lee Jones - The Sermon On Exposition Boulevard (cd New West/Sonic)
Haar beste sinds haar Chuck E's In Love. En ja, ze is in de Here maar niet hinderlijk - ze is meer dronken van religie op een rock'n'roll manier. Deels geïmproviseerd opgenomen raakt dit dezelfde snaar als cult-folkie Katell Keinig.


DAVID GIBBS DRAAIT:

Malcolm Middleton – A Brighter Beat (CD: Full Time Hobby)
Difficult 3rd album? Not according to the enthusiastic public during his session in Club3VOOR12.

Coparck – The 3rd Album (CD: V2)
Difficult 3rd album? Nope. As good as the debut and sometimes even better.

The Bees – Octopus (CD: Virgin)
Difficult 3rd album? The Bees just get better. Buzz Buzz!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Pop Levi – The Return to Form Black Magick Party
Verdomd, 2007 wordt écht het jaar van de terugkeer van Marc Bolan. Vorige week al The Fratellis, dit keer in de persoon van Pop Levi, oud bassist van Ladytron die tegenwoordig door het leven gaat als gekke glamrocker. Wordt vast een van de leukste optredens van Motel Mozaique.

Bloc Party – A Weekend in the City (Wichita / V2)
Een ontroerende worsteling. Het duurde even voor ik ‘m door had, maar het was de moeite waard.

Tobias Becker – Trallafitti (Platzhirsch)
De hoes doet vermoeden dat je een pot dronken schlager voor je kiezen krijgt, maar dat is absoluut niet het geval. Trallafitti is mixplaat met super stijlvolle elektronica, die vooral leuk is door het ordinaire ruwe randje dat eraan zit.


JORIS RIETBROEK DRAAIT:

Of Montreal - Hissing Fauna, Are You The Destroyer? (cd, Polyvinyl/Sonic Rendezvous)
Het jongste prachtvoorbeeld van hoe leed, onvervalst liefdesverdriet in dit geval, de boeiendste muziek oplevert. Kevin Barnes nam zijn achtste album nagenoeg in zijn eentje op en verwerkte zijn depressies in rake teksten. Die hij zingt over de meest catchy, weirde en meestal uitbundige electro-indiepop. Ellende om als luisteraar zielsgelukkig van te worden.

The Ripps - Long Live The Ripps (cd, Catskills)
De twee jongens en een dame van The Ripps weten hoe je Britse gitaarpop fris houdt. Maak je liedjes kort, puntig en fel en zorg dat je debuutplaat hooguit een half uurtje duurt. Long Live The Ripps staat vol liedjes die besmettelijk zijn als de griep, met meer oeoeoe- en aaaahhkoortjes dan je kunt tellen. Ruik ik hier een leuke band voor de London Calling van eind maart?

Cold War Kids - Robbers and Cowards (cd, Downtown/V2)
Lekker eigenzinnige pop, een tikkie retro, met catchy, lekker groovende songs en een huilende wereldzanger in de persoon van Nathan Willett. De Cold War Kids hebben een verslavend debuut gemaakt en speelden deze week als support act met twee vingers in de neus Clap Your Hands Say Yeah naar huis. Hulde.


MIRKA DUIJN DRAAIT:

Noisettes - Don't give up (Universal)
Olliver Evans kreeg het weer voor elkaar; de Britse regisseur maakte eerder een waanzinnige clip voor het nummer ‘Atlantis to Interzone’ van Klaxons, de energie van het nummer spatte van het beeld. Met deze clip voor Noisettes betuigt hij van een goed oog voor ‘What’s going on’ en regiekwaliteiten om jaloers op te zijn. En de noisettes zelf... Wat een band! Wat een strot!
http://www.youtube.com/watch?v=C91iV8gQb1U

Cold War Kids - Hang me up to dry (V2)
Donderdag stonden ze in een uitverkocht Paradiso in het voorprogramma van Clap Your Hands Say Yeah. Stiekem vond ik ze veel beter dan het hoofdprogramma.
De clip voor de single 'Hang me up te dry' is net bij ons binnen en ook zeker de moeite waard. Gemaakt door The Malloys. Een prachtige teaser voor een niet bestaande Spaanse (?) Italiaanse (?) 60's thriller. ‘This film wraps its crooked fingers around your heart and yanks at its strings’ is een citaat in de teaser uit het eveneens fictieve tijdschrift ‘Vogel Quarterly’. Prachtig. Laten we doen alsof dit over ‘Cold War Kids’ zelf gaat. Het klopt.
http://www.myspace.com/coldwarkids

Coparck - A Good Year For The Robots (V2)
Coparck liet door Comrad een video maken voor het nummer ‘A Good Year For The Robots’. De inspiratie werd gehaald uit de Britse topserie The Office, daar werd vervolgens een science fiction robotversie van gemaakt. Euh? Ja! En het werkt! Heel goed.
http://3voor12.vpro.nl/songs/


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Melvins - A Senile Animal (album, Ipecac)
Ik had 'm al een tijdje, maar na het gesprekje met Walter 'Roadburn' Hoeijmakers zat ie weer als oorsmeer tegen mijn aambeeld aangeplakt. Vrees dat ik er de komende week nog niet tussen kom met een wattenstaafje...

Gruff Rhys - Candylion (album, Rough Trade)
Duurt dat laatste nummer nou geen seconde te kort, of geen seconde te lang? Rare discussie als je het over een liedje van een kwartier hebt. Hoe dan ook, Luke kan wel inpakken, want niemand wordt ooit zo laidback als Gruff Rhys. De muzikale variant van creatief met kurk klinkt zo zondagochtend dat je de rest van de weekdagen nooit meer nodig hebt!

My Brightest Diamond - Tear It Down (album, Asthmatic Kitty)
Dat remixen niet alleen meer is weggelegd voor de dance of hiphop bewijst My Brightest Diamond. Haar album Bring Me The Workhorse verandert in de remix Tear It Down van een mooie variant op Fiona Apple zomaar in een nufolkartiest a la Hanne Hukkelberg.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Scratch Massive – Time (Nocturne/Chateaurouge – Kompakt)
Duistere danceplaat met vuige pornofoto op de voorkant. Een zeer gevarieerd album, zo divers dat het sommige redactieleden wat te gortig werd. Maar mij niet dus. Met eervolle vermelding voor de geweldige Cure-cover van Three Imaginairy Boys.

Of Montreal – Hissing Fauna, Are You the Destroyer? (Polyvinyl - Sonic Rendezvous)
The Past is a Grotesque Animal van Of Montreal is nu al het beste nummer van 2007. Meeslepend, heftig, verslavend! Nog een paar nachtjes op de luisterpaal, dus grijp je kans.

Nneka – Victim of Truth (Yomama’s Recording, Sony BMG Distribution)
Wat een stem heeft deze Duitse soulzangeres! En goede liedjes ook. Nneka tourde onder andere al met Gnarls Barkley en Seeed en is in Duitsland, Frankrijk en Engeland langzaam maar zeker aan het doorbreken. Nederland gaat zeker volgen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12