Stacey Rookhuizen zegt: "Fuck de cd!" Stacey Rookhuizen zegt: "Fuck de cd!"

"Je kunt beter dvd's en Bounty's verkopen"

Stacey Rookhuizen zegt: "Fuck de cd!"

"Je kunt beter dvd's en Bounty's verkopen"

Stacey Rookhuizen - al jaren beroemd als de jongste platenbaas van Nederland - heeft haar conclusies getrokken. Ze stopt met haar labels Stacey Records en Dutch Delight. “Bekijk de nieuwste Cd van 2nd Place Driver en de gratis compilatie-cd 5 Jaar Stacey Records nog maar goed, want dit zijn de laatste albums die ik uitbreng.”

"Je kunt beter dvd's en Bounty's verkopen"

“Een paar jaar geleden verkochten we op de releaseparty van Stacey Records vol 2 of 3 nog zestig cd’s, afgelopen vrijdag was er aan het eind van de avond één verkocht.” Stacey Rookhuizen - al jaren beroemd als de jongste platenbaas van Nederland - heeft haar conclusies getrokken. Ze stopt met haar labels Stacey Records en Dutch Delight. “Ik heb veel cd’s uitgebracht waar ik ontzettend trots op ben. Maar bekijk de nieuwste cd van 2nd Place Driver en de gratis compilatie-cd 5 Jaar Stacey Records nog maar goed, want dit zijn de laatste albums die ik uitbreng.”

Stacey Rookhuizen begint vijf jaar terug haar eigen label, op het moment dat de muziekindustrie moord en brand schreeuwt. Het was hetzelfde jaar dat major label Warner alle Nederlandse act op straat zette. “Ik wilde juist talentvolle Nederlandse bands een kans geven. De laatste jaren heeft de daling van de cd-verkopen doorgezet. Muziek wordt steeds vaker gratis aangeboden, ter promotie van andere producten. Toch ben ik er vijf jaar later van overtuigd dat het heel goed gaat met de muziekindustrie. Alleen hechten mensen weinig waarde meer aan een zilveren schijfje. Waarom zou ik zoveel tijd, geld en energie in een schijfje steken als het niet verkoopt? Terwijl er zoveel andere en veel interessantere manieren zijn om muziek aan de man te brengen die wél werken? Vandaar dat ik roep: ‘Fuck de Cd!’.”

De media-aandacht is door de jaren heen groot geweest. Niet zo gek natuurlijk, aangezien Rookhuizen zelf pas 16 jaar oud was toen ze haar label oprichtte. Maar vijf jaar na dato is Stacey zelf nog altijd de grootste ster van het label. De grote troef – het Tilburgse 2nd Place Driver – won weliswaar een Essent Award, maar van een echte doorbraak is het nooit gekomen. Paper Moons album Brittle Hearts – het artistieke hoogtepunt van Rookhuizen – kreeg in 2004 goede recensies, maar de band viel al snel uiteen. De media blijven evengoed smullen van het sprookjesverhaal, getuige een twee pagina’s groot interview in Metro vorige maand. “Dat heeft wel geholpen”, zegt Rookhuizen. “De avond was snel uitverkocht. Natuurlijk had ik liever gehad dat een van de bands groot in de krant stond. Maar de naam Stacey Records trekt wel mensen naar de zalen.”

Rookhuizen heeft nog meer ijzers in het vuur. Zo gaan de succesvolle Dutch Delight avonden in de clubs gewoon door, blijft Rookhuizen actief bij Kink FM en werkt ze parttime bij het Nationaal Popinstituut. De cd zegt ze dan ook met een gerust hart vaarwel: “Free Record Shop zag dat al een paar jaar geleden en besloot dvd’s en Bounty’s te gaan verkopen. Daar hebben ze goed aan gedaan.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12