Laatste 3VOOR12XL zal rocken met Joy Division Laatste 3VOOR12XL zal rocken met Joy Division

Wix: “Het kan me geen reet schelen wat ze daar van denken”

Laatste 3VOOR12XL zal rocken met Joy Division

Wix: “Het kan me geen reet schelen wat ze daar van denken”

Eigenlijk zou 3VOOR12XL eind dit jaar stoppen. Maar door uitzendingen van uit het Glazen Huis en de uitreiking van de Gouden Greep op 3FM, is de laatste uitzending van het hiphop programma al aanstaande vrijdag 14 december. Mr. Wix: “Ik heb 4 jaar lang de Champions League gespeeld.”

Wix: “Het kan me geen reet schelen wat ze daar van denken”

Vier jaar terug start Kees de Koning samen met Andrew Makkinga en Mr. Wix het hiphopprogramma 3VOOR12XL op 3FM. Nu stopt het programma, aanstaande vrijdag is de laatste uitzending. De drie musketiers, zoals Makkinga henzelf noemt, scheiden van elkaar. “We vormden een eigenzinnige combinatie. Er was chemie tussen ons drieën, dat maakte het luisteren juist zo leuk.” De radiocarrière van Makkinga is begonnen bij XL. “Ik heb veel van De Koning en Wix geleerd, ik heb mij journalistiek kunnen bijschaven, ik heb carrières zien ontstaan. Zo weet ik nog goed dat in het begin Ali B. regelmatig vroeg of hij langs kon komen. Een paar jaar later waren wij het die hem die vraag stelde.” Eén ding is Makkinga het meest bijgebleven: het interview vorig jaar met 50 cent. “Aan het einde van het gesprek draaide 50 de rollen om. Hij begon opeens mij te interviewen. Hij zette me op mijn plek. Dat had ik totaal niet zien aankomen. Een mooi radiomoment was dat.”

“Ik baal er enorm van”, zegt Wix over het stoppen van XL. “Het was een unieke kans om via de ether carte blanche een eigen show te vullen.” Het besef is er al wel, maar vanaf januari zal het voor hem pas echt hard aankomen. Dan valt het gat. “Er is nooit sprake geweest van een sleur. De vrijdag was het hoogtepunt van mijn week. Vier jaar lang heb ik de Champions League mogen spelen: mogen doen wat je wilt en er dan nog voor betaald krijgen ook. Er zijn maar weinig mensen die in die luxepositie zitten.”

Radiomaken sluit Makkinga in de toekomst niet uit, zegt hij. De Koning neemt met de laatste uitzending van XL wel definitief afscheid van de radio. “Het is zonde dat het weggaat”, zegt hij. “3VOOR12XL was een van de laatste ouderwetse publieke radioprogramma’s waar je op basis van je eigen expertise de muziek samenstelde. Dat zie je nergens meer.” Maar, zegt hij, “ik maak al extreem lang radio. Dan moet je oppassen dat je geen karikatuur van jezelf wordt. Hoe erg ik het einde ook betreur, op een gegeven moment ken je het wel. Het is voor mij niet meer het belangrijkste om te doen. Ik heb nu meer lol met mijn platenlabel.” Ook Wix zal iets nieuws vinden, zegt hij. “Ik ben resourcefull genoeg om me met andere dingen bezig te houden.”

De laatste uitzending wordt er een met veel muziek en bier, vertelt De Koning. Verder hoeft de luisteraar weinig poespas te verwachten. “We worden er voor betaald om een goede uitzending te maken, dan gaan we niet aan zelfverheerlijking doen. Een arts huurt bij zijn laatste operatie toch ook geen goochelaar in?” Ieder zal een uur lang zijn eigen muziek laten horen. De Koning heeft zijn draailijst nog niet af. Maar dat Otis Redding en Johnny Cash er in komen te staan, is zeker. “Ik zal van alles draaien, ook muziek die normaal niet kan. Maar het wordt geen best of, ik moet het mezelf niet te moeilijk maken.” Makkinga noemt het maken van de selectie een drama. “Ik wil alles er wel in hebben. Morgen zal ik pas de definitieve keuze maken.” En ook Wix vindt het een zware bevalling om zijn persoonlijke lijst samen te stellen. “Vier jaar lang heb ik in dienst gestaan van het programma, morgen is het mijn avond. Ik wil me breed oriënteren en zal dus niet alleen hiphop draaien. Nas en Public Enemy komen zeker langs, maar ik denk ook aan Joy Division. Het kan me geen reet schelen wat de luisteraars daar van denken”, zegt hij lachend.

De laatste uitzending van 3VOOR12XL is vrijdagavond van 22.00 tot 01.00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12