Hollandse Nieuwe Amarins wil Michael Jackson voor zich alleen Hollandse Nieuwe Amarins wil Michael Jackson voor zich alleen

"Billy Jean moet van hem afblijven"

Hollandse Nieuwe Amarins wil Michael Jackson voor zich alleen

"Billy Jean moet van hem afblijven"

Ze begon solo, maar tegenwoordig speelt Amarins met een band. Vandaar dat ze ‘& Le Gatte Negre’ achter haar naam heeft geplakt. Ze woont in Amsterdam, heeft Friesland in haar hart zitten, zingt over Michael Jackson en is deze week Hollandse Nieuwe.

"Billy Jean moet van hem afblijven"

Amarins vond Billy Jean altijd al een leuk dansliedje. “Het is zo’n liedje dat ik ook wel wilde schrijven”, vertelt ze. “Toen ben ik maar gewoon begonnen met schrijven.” Het nummer Billy Jean lijkt op het eerste gehoor een cover, maar dat is het niet. Amaris: “In mijn versie van Billy Jean geef ik antwoord op de originele tekst. In mijn versie vertel ik het meisje, Billy Jean, dat ik Michael’s vriendin ben en dat ze van hem moet afblijven.” Deze week is Amarins Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS AMARINS?
“Ik speelde lange tijd alleen. Sinds kort is Amarins een volwaardige band met ook een violist, accordeonist en contrabassist. We heten nu Amarins & Le Gatte Negre. Het is geweldig om met meer mensen muziek te maken. De nummers worden er ook mooier van. We oefenen één keer per week op de zolder bij Femke. We hebben in het begin ook bij mij thuis gerepeteerd, maar dat was al snel niet meer mogelijk. Ik woon in Amsterdam Oud-Zuid, een nette buurt waar niet veel mag. De contrabas trilde te erg door, waarop de buren al gauw kwamen klagen.”

OORDEEL: ABSYNTHE MINDED TOEN ZE NOG GOED WAREN
“Ik ken ze van naam en ik heb één keer een nummer van ze gehoord. Ik dacht toen nog: ‘hier moet ik meer van horen’, maar daar is het nooit meer van gekomen.”

KEUZES:

FRIESLAND OF AMSTERDAM?
“Ik kies niet, want Friesland kan ik niet de kont toekeren. Maar als het echt moet, dan toch Amsterdam. Daar woon ik het liefst. Zeventien jaar heb ik in Friesland gewoond, in een dorp met driehonderd mensen. Daar is natuurlijk niets te doen. Ik wilde heel graag weg. Nu ik in Amsterdam woon, merk ik dat Friesland toch echt wel in me zit. Ik mis af en toe de stilte. Hier is het nooit stil, dat vind ik soms wel vervelend.”

SMALL CHANGE OF REAL GONE?
“Je bedoelt Tom Waits, hè? Jeetje, ik weet de titels van zijn albums helemaal niet. Ik ben van niemand zo fan dat ik er echt alles van weet. Maar ik hou het meest van zijn oude werk.”

OUDE OF NIEUWE MUZIEK?
“Oud, maar nieuwe muziek luister ik ook. Beiruit vind ik erg leuk, maar dat klinkt dan wel weer vrij tijdloos. Bij echt nieuwe muziek denk ik toch aan Britney Spears. Daar luister ik niet naar.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK?
“Omdat ik het het leukste vind wat er is. Het is leuker dan toneelspelen, wat ik ook doe, omdat ik meer kwijt kan in mijn muziek. Het is persoonlijker.”

WIL JE BEROEMD WORDEN?
“Ik wil dat iedereen onze muziek hoort en ons ziet optreden. Er komt een plaat aan. Dan hebben we ook iets tastbaars, waarmee kan ik laten zien wat we doen. Dat is nu nog lastig. In januari beginnen we met de opnames in Friesland. We zochten een plek waar het stil is. Mijn ouders wonen op een oude boerderij. Onze producer heeft een mobiele studio, die nemen we daar mee naartoe.”

WAAR EN WAAROM MOETEN WE JE BINNENKORT GAAN ZIEN?
“12 december treden we op in Sappho op de Vijzelstraat in Amsterdam. En waarom? Luister maar naar onze liedjes.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12