Het Kasteel in Alphen in problemen door te hoge ambities Het Kasteel in Alphen in problemen door te hoge ambities

Poppodium vraagt uitstel van betaling aan

Het Kasteel in Alphen in problemen door te hoge ambities

Poppodium vraagt uitstel van betaling aan

Poppodium Het Kasteel in Alphen aan den Rijn heeft uitstel van betaling aangevraagd. De zaal kampt met een begrotingstekort van 50.000 euro op jaarbasis en praat met de gemeente om dat gat te vullen.

Poppodium vraagt uitstel van betaling aan

De ambities waren groot bij poppodium Het Kasteel in Alphen aan de Rijn. Het jeugdhonk moest omgetoverd worden tot een volwaardig pop- en cultuurpodium dat mee moest draaien in de top van de Nederlandse b-podia. Een flinke verbouwing eind 2005 moest de zaal naar een hoger plan brengen. Een kleine twee jaar later heeft het podium uitstel van betaling aangevraagd. Binnen vijf weken moet er een reddingsplan liggen. Het Kasteel spreekt op dit moment met de gemeente Alphen aan den Rijn over een oplossing.

Bestuursvoorzitter Jeroen van Eijk van Het Kasteel legt uit: “We hebben op dit moment een begrotingsgat van 50.000 euro op jaarbasis. Na de verbouwing zijn we geconfronteerd met hogere aanloopkosten. Als je een grotere zaal hebt, moet je ook professioneler licht en geluid hebben.” De kosten voor de kostbare techniek zouden gedekt moeten worden door toenemende inkomsten aan de kassa. Het Kasteel heeft na de verbouwing een capaciteit van 550 mensen, maar de bezoekers blijven weg. “We hebben onze doelstelling gehaald om een betere en bredere programmering neer te zetten, maar we hebben geen groter publiek weten te bereiken."

Het Kasteel wordt op dit moment volledig door vrijwilligers gerund. Volgens Van Eijk is inmiddels wel duidelijk dat dat met de huidige ambities niet kan. “Het is moeilijk een stabiele programmering neer te zetten. We kunnen maar twee dagen per week programmeren, de vrijdag- en zaterdagavond.” Om een stap vooruit te kunnen maken heeft Het Kasteel een aantal professionele krachten nodig. Hij denkt aan een directeur, een programmeur en een promotiemedewerker. “Qua inzet kunnen we niemand iets verwijten, maar achteraf gezien hadden we dat voor de verbouwing al moeten zien aankomen”, zegt Van Eijk. “We hadden eerder hulp moeten zoeken.”

De gemeente Alphen aan den Rijn kan op dit moment nog niet zeggen of het Het Kasteel de helpende hand kan bieden. Op dit moment wordt volgens een woordvoerder van de gemeente gewerkt aan een ambtelijk advies, waarna begin januari een besluit genomen moet worden over de toekomst van het podium. “Ik kan er op dit moment niet veel over zeggen, maar de insteek is om de problemen op te lossen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12