Grote Prijs winnaar Good Dog Happy Man blijft stotteren Grote Prijs winnaar Good Dog Happy Man blijft stotteren

En Matik koopt een tourbus

Grote Prijs winnaar Good Dog Happy Man blijft stotteren

En Matik koopt een tourbus

In één dag is Nederland vier Grote Prijs finalisten rijker. Afgelopen zaterdag werden alle winnaars bekend gemaakt: Good Dog Happy Man (in categorie pop/rock), Leine (singer-songwriters), Kleine Jay (hiphop/r'nb) en Matik (dance). Kleine Jay: "Volgend jaar wil ik dikke shows op de grote festivals geven."

En Matik koopt een tourbus

De winnaars zijn bekend. Afgelopen weekend waren in de Melkweg en Paradiso de vier finales van de Grolsch Grote Prijs 2007. Good Dog Happy Man won in de categorie Pop/Rock. “Te gek”, zegt zanger Sander Klijn ietwat hakkelend. “Ik begin er gewoon weer van te stotteren. We waren erg zenuwachtig. Niet vanwege de prijs, maar omdat we in de Melkweg moesten optreden. Na 30 seconden verdwenen de zenuwen. We hebben heerlijk gespeeld.” Over de uitslag was hij vooral verbaasd. “We maken geen mainstream muziek. Niet dat de Grote Prijs een top 40 wedstrijd is, maar andere finalisten tappen eerder uit gangbare vaatjes. Daardoor doen zich sneller vergelijkingen op met grote namen van deze tijd. Wij klinken vooral als onszelf.” De band sleepte daarnaast nog een prijs in de wacht. Bassist Crispijn Smals werd uitgeroepen tot beste muzikant. “Juist Crispijn roept van ons altijd het hardste dat hij maar wat doet. Hij is de enige ongeschoolde muzikant in de band. Hoe tof is dat dan?”

In de categorie singer-songwriter nam Leine de prijs in ontvangst. De jury roemde haar om haar ontwapenende presentatie en ambachtelijke liedjes. “Het was een lastige strijd”, vertelt ze. “Mijn concurrenten waren erg goed. Hoe anders ze ook klonken, ze bezitten allemaal kwaliteit.” Over haar optreden die middag is ze alleen niet erg tevreden. “Ik presteer niet zo goed onder druk. En die voelde ik heel erg op dat moment. Je wordt echt geanalyseerd door mensen in het vak, dat is heel anders dan een normaal optreden.” Ze hoopt dankzij de prijs veel leuke optredens te kunnen doen. “Dat is ook een van de redenen dat ik me heb ingeschreven. Ik hoop hiermee een eigen publiek te vinden. Ik treed veel op, vooral in cafés, maar dan merk je toch dat daar mensen liever komen om met elkaar te praten. Het lijkt me geweldig een publiek te bereiken die in de liedjes mee wil gaan.”

“Wat wat wat?!” Het was het enige dat Kleine Jay kon uitbrengen, nadat hij als winnaar van de categorie hiphop/ r’n b wordt uitgeroepen. “Ik schrok, ik dacht zelfs even dat ik paranoia werd.” Na inontvangstname bouwt de rapper meteen een feest met de zeker zeventig supporters die vanuit zijn woonplaats Den Bosch waren meegekomen. Laat konden ze het niet maken. De twee gehuurde bussen moesten op tijd terug naar Brabant. “Maar in Den Bosch hebben we in de plaatselijke kroeg nog een vet feestje gebouwd. Al ben ik er zelf snel mee gekapt. Het was half vier toen ik wegging, de rest ging nog door.” Hij hoopt dankzij de prijs één ding te kunnen bereiken: “Ik heb al op veel plaatsen opgetreden, nu hoop ik op de grote festivals een dikke show te kunnen geven. Lowlands en zo, je kent het wel, echt die grote. Dat zou echt te gek zijn.”

Mocht Matik niet in de categorie dance producers winnen, dan had zanger Niels Geurs al een excuus paraat. “We voldoen eigenlijk niet aan de eisen van de jury. Ze waren meer op zoek naar producers en dan staan wij daar als band.” Maar ze winnen. “Totaal onverwachts dus”, zegt hij. Niels spreekt van een topavond: “Er werd tussen drie podia geswitcht waardoor het veel weg had van een battle. Dat maakte het erg leuk.” Het prijsgeld is meer dan welkom. “Nu kunnen we eindelijk een bandbus kopen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12