Goud Graven met Badmintone Records: Akron/Family, Sufjan Stevens en The American Analog Set Goud Graven met Badmintone Records: Akron/Family, Sufjan Stevens en The American Analog Set

“Bij Akron/Family was iedereen in totale verwarring”

Goud Graven met Badmintone Records: Akron/Family, Sufjan Stevens en The American Analog Set

“Bij Akron/Family was iedereen in totale verwarring”

Het Utrechtse Badmintone Records viert deze maand zijn eerste verjaardag. Melvin Wevers, een van de oprichters, graaft naar goud in het 3VOOR12 archief. “Roy Santiago is melancholie met een hoofdletter M.”

“Bij Akron/Family was iedereen in totale verwarring”

Niet met een diepere filosofie of uit een langlopende wens, maar met een simpele ‘laten we het gewoon doen’ is het in Utrecht gevestigde label Badmintone Records opgericht. Deze maand prijkt er één kaars op de verjaardagstaart. Melvin Wevers is een van de mensen achter het label dat, zoals hij het omschrijft, op het randje zit. “Op Badmintone zitten grensverleggende artiesten als Roy Santiago, Pien Feith en We Love People in Bearsuits, zonder dat ze meteen in het experimentele vallen. In een jaar tijd zijn we een bekendheid in de underground geworden. Dat hadden we nooit verwacht. We krijgen nu ook muziek opgestuurd, we kunnen tegenwoordig dus kiezen.” Wevers graaft naar zijn favorieten in het 3VOOR12 archief.

Akron/Family sessie op Motel Mozaique 15-4-2006
“Dit optreden was heel grappig. Een half uur voor het begin komt de band het podium oplopen en begint te spelen. Iedereen is in de veronderstelling dat ze een soundcheck doen, maar op gegeven moment is iedereen in totale verwarring. Zijn ze nou al wel met het concert begonnen? Na tien minuten kreeg ik het zelf door. Het was de manier waar op er werd gezongen, hoe ze speelden. Het was een vette show en ook weer totaal anders dan voorgaande keren dat ik ze zag. Ik heb ze al vaak gezien, zeker vijf keer. Op cd klinkt het erg jaren zeventig psychedelische rock. Ik mijd de omschrijving freakfolk, want dat vind ik een stomme term. Live zijn ze elke keer weer anders. Soms akoestisch, de andere keer snoeihard.”

Battles in Picabia
“Dit filmpje over Battles geeft extra diepte aan de band. Het is bekend uit welke bands de leden van Battles komen, hoe ze met muziek bezig zijn, maar meer dan dat weet je eigenlijk niet. Hierin vertelt Tyondai Braxton dat hij naast Battles een veertigurige uitzendbaan heeft en dat hij met zijn band geen boodschap wil uitdragen, wat best bijzonder is. Hij ziet Battles heel neutraal, terwijl de muziek enorme contrasten schetst door de tempowisselingen. Het is goed dat er ook programma’s zijn die niet alleen over de Bob Dylans van deze tijd vertellen.”

The American Analog Set - Baby Julie Come Home Live in Club 3VOOR12 2-6-2004
“Je hebt wel eens van die momenten dat je voor je platenkast staat en niet weet wat je moet kiezen. American Analog Set kan altijd. Het is altijd leuk om te luisteren, ongeacht je bui. Bij dit optreden was ik niet, wel bij het optreden in Paradiso kort daarna. De zanger loopt voor het concert door het publiek om favoriete nummers van mensen te inventariseren, wat zorgt voor een aparte setlist. Hij vroeg het ook aan mij, ik als grote fan. Ik noemde vijf nummers die vervolgens allemaal zijn langsgekomen. Dit nummer duurt acht minuten lang en blijft ook al die minuten spannend. De drive in hun muziek is heel sterk: hun repetitieve, stuwende geluid werkt mediterend.”

Sufjan Stevens - Upper Peninsula
“Sufjan Stevens zag ik in 2004 in de bovenzaal van Paradiso. Hij toonde tijdens het concert een zelfgetekende kaart van Michigan, waarbij hij liedjes zong die over de staat gaan. Door zijn teksten centraal te zetten, gaf hij een extra dimensie aan het concert. Dit lied bijvoorbeeld gaat over de armoede in Michigan. Voor mij was het sowieso een intense ervaring. Ik was die dag ziek, maar ik wilde er desondanks bij zijn. Ik heb mezelf vast moeten houden aan het podium om niet om te vallen.”


Roy Santiago - Your Room
“Ik doe ook nog even aan shameless zelfpromotie. Broca van Roy Santiago is de eerste plaat die we via Badmintone Records uitbrachten. Hij is een talent dat onvoldoende aandacht krijgt. Your Room is een heel sterk openingsnummer. Het is een uitnodiging tot de plaat en geeft meteen aan waar Roy Santiago voor staat: melancholie met een hoofdletter M.”

Badmintone Records viert het eenjarig bestaan met een sampler die nu in de luisterpaal is te beluisteren en via de site van Badmintone Records te downloaden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12