Gemeente geeft extra geld aan Hilversums podium De Vorstin Gemeente geeft extra geld aan Hilversums podium De Vorstin

Bouw kan met tweeënhalf jaar vertraging eindelijk beginnen

Gemeente geeft extra geld aan Hilversums podium De Vorstin

Bouw kan met tweeënhalf jaar vertraging eindelijk beginnen

Na een vertraging van dik twee jaar kan dan nu eindelijk gestart worden met de bouw van podium De Vorstin in Hilversum. Met dank aan de gemeente, want die haalt nog eens 2,5 miljoen euro extra te voorschijn. Directeur Leon Zwaans: “Met dit geld moet het gaan lukken.”

Bouw kan met tweeënhalf jaar vertraging eindelijk beginnen

De gemeente Hilversum komt met 2,5 miljoen euro extra over de brug om de bouw van poppodium De Vorstin te kunnen starten. Dat geld was nodig, omdat de aanbesteding flink hoger uitviel dan verwacht. Het totale budget staat nu op 10 miljoen euro. “Met dit geld moet het echt gaan lukken”, zegt directeur Leon Zwaans. Hij is niet bang dat de kosten tijdens de bouw nog hoger zullen uitvallen. “Nee, het bedrag staat contractueel vast en daarnaast hebben we ook posten in de begroting opgenomen die ruimte bieden voor eventuele tegenvallers.”

De aanbesteding van De Vorstin, die de opvolger moet worden van de Tagrijn, heeft een vertraging van 2,5 jaar opgelopen. “Dat zit hem in de marktwerking”, legt Zwaans uit. De directeur laat merken dat hij al aardig de terminologie van de bouwwereld beheerst. “Het heeft niet alleen zozeer met vraag en aanbod te maken. Aannemers willen blijkbaar liever stampen, rijtjeshuizen in elkaar zetten, dan zich storten op een bijzonder gebouw. Er schreef zich slechts één aannemer in op dit project. Daarnaast is de prijsstijging voor een deel het gevolg van speciale kosten. Bij de beraming kozen we bewust voor staal en stenen. Dat was toen nog het goedkoopst. Kijk naar de Effenaar in Eindhoven, die hield zelfs geld over. Maar ja, dat was toen.”

Zwaans durft plechtig te beloven dat door deze hogere aanbestedingskosten de programmering niet getroffen zal worden door bezuinigingen. “Ook daar is het budget al voor vastgesteld. We kunnen programmeren zoals wij dat willen. We willen niet op safe spelen, zodat we een volle bak kunnen garanderen.” De organisatie wil zich met het nieuwe gebouw dan ook niet vastleggen op hogere bezoekersaantallen. “We doelen op het zelfde aantal als vijf jaar geleden bij de Tagrijn, we hopen op zo'n 40 duizend man op jaarbasis. We hebben bewust gekozen voor een grote zaal met aangrenzend een café. Zo zijn risicovolle avonden makkelijker toegankelijk.”

In 2009 hoopt De Vorstin het lint door te kunnen knippen. Tot die tijd zal de zaal in aanbouw via festivals en andere evenementen van zich laten horen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12