The Answer is het Ierse antwoord op The Darkness en Wolfmother

Cormac Neeson: "The Darkness heeft voor ons de weg vrij gemaakt."

The Answer draait er niet omheen: rocken willen ze, of nog beter, soleren. Rory Gallagher en Paul Rodgers zijn niet toevallig de grote helden van deze Ieren. The Answer vertaalt de blues-rock van vervlogen tijden naar 2006,.zoals The Darkness en Wolfmother dat op hun manier doen. En als het aan The Answer ligt, zijn zij de volgende die een groot publiek weer laten rocken. Zanger Cormac Neeson en gitarist Paul Mahon vertellen hoe het zo gekomen is.

Cormac Neeson: "The Darkness heeft voor ons de weg vrij gemaakt."

25 September verschijnt eindelijk het eerste album van de Ierse band The Answer. Eindelijk, in die zin, dat het viertal sinds dag één bezig is geweest met het in de wacht slepen van een platencontract. En dat is, nadat ze eerst in elke pub gespeeld hebben, dan eindelijk gelukt. Het album Rise is in het Verenigd Koninkrijk al enkele weken eerder verschenen. Zanger Cormac Neeson en gitarist Paul Mahon zijn verheugd over het nieuws dat de eerste 10.000 platen over de toonbank zijn.
 
Hoe Cormac Neeson bij de band is gekomen is eigenlijk te sterk om waar te zijn. Paul Mahon vertelt het zonder te blikken of blozen: “Iemand had ons vertelt dat Cormac een goede zanger was, maar hij woonde toen in New York. We stuurden hem een brief.” Cormac Neeson zocht zijn heil in New York, bakte daar pizza’s en speelde in bands die niet van de grond kwamen. Hij nam het verzoek van zijn oude landgenoten serieus, ook al had hij ze nog nooit ontmoet. Uiteindelijk ontmoeten ze elkaar voor het eerst bij toeval in de collegebanken. Mahon: “Na afloop liep ik naar iemand toe en vroeg of die ene Neeson kende. Hij bleek het zelf te zijn.” En het klikte.
 
Nu wacht het grote werk. Neeson: “Toen ze me vroegen beloofden ze me dat we binnen een maand in The Royal Albert Hall zouden spelen.” Maar nu, zes jaar later, is het pas zover. The Answer opent voor hun held Paul Rodgers (van onder ander Free en Bad Company) in de legendarische Londense concertzaal. Neeson: “Ze hebben gelogen tegen me. Het heeft zes jaar geduurd in plaats van een maand.”
 
Toen de band eenmaal op gang was duurde het nog even tot de naam The Answer daar was. Maar als die eenmaal vast staat is de betekenis er achter ook snel gevonden. Mahon: “We zijn het antwoord op de trends in populaire muziek toen we begonnen.” Maar de tijden zijn engiszins veranderd en nu zijn er bands als The Darkness en Wolfmother die weer schaamteloos durven te rocken en soleren. Neeson: “Het is bizar dat er nu weer interesse is in rockbands. Het heeft denk ik te maken met het success The Darkness. Dat was de eerste keer dat ik midden op de dag meerdere solo’s in een nummer hoorde op de radio.”
 
Luister naar het hele interview van Niels Post met The Answer.